Stockholms Fria

ZTV polisanmäls för tävling i gatukonst

Nyligen utannonserades tävlingen svensk mästare i gatukonst på ZTV:s sajt. Nu har en privatperson polisanmält saken. Han menar att MTG:s nylanserade hemsida uppmanar till brott.

För snart två veckor sedan polisanmäldes ZTV för en tävling som enligt anmälaren uppmanar till lagbrott. Tv-kanalen, som lever ett tämligen bortglömt liv, har utannonserat en tävling i gatukonst – ett begrepp som oftast associeras till olaglig konstutövning i det offentliga.
Tävlingsuppmaningen lyder: Nu är det dags att göra din grej. Med spray, dans, musik, teater eller det som du själv tycker är grym gatukonst. Glöm inte att filma mästerverket med en digitalkamera eller, om det kniper, med mobilen. Användaren uppmanas att ladda upp bilder eller film på ZTV:s hemsida, som är tänkt att fungera som motor till det videocommunity man valt att utveckla kanalen till.

När tävlingen startade för omkring tre veckor sedan fanns inte ett ord om att den ska ske under lagliga former. Och när SFT går in på hemsidan på onsdagen finns inget sådant juridiskt påbud. Meningen Kom ihåg att respektera gällande lagar och förordningar kom upp först efter en tid, enligt ZTV.
– Det var rent slarv från vår sida. Vi kom på att meningen inte var med och då lade vi upp den. Och nu är den borta på något mystiskt vis. Den ska givetvis upp där på en endaste gång, säger Max Lagerbäck, presschef för ZTV.
Trots polisanmälan ska tävlingen fortsätta, enligt Lagerbäck.
– Men självklart är det så att om man ska ställa upp i SM i gatukonst ska man göra det i beaktande av gällande lagar och regler, säger han.

Anmälaren, som vill vara anonym, kallar sig Folke Folkeson och uppger sig vara en tonårsförälder från Söderort. Han ifrågasätter lämpligheten i att en kommersiell kanal uppmanar till brott.
– Jag saknar tydliga förebilder för våra ungdomar, säger han. Våra barn är vår framtid, och att hetsa dem så här är ett stort svek.
Han har nyligen skrivit brev till ZTV utan att få svar, och menar att någon måste ta ansvar. Det behövs fler fritidsgårdar, inte en tv-kanal till.
– Jag har under flera år sett hur marknadskrafterna vänder de unga ryggen och säljer på dem en billig konsumtionskultur med förnedrings-tv. De går gärna ut med en tävling men springer och gömmer sig när det blåser kallt.

Tävlingen har lett till en konstnärlig protestaktion i Stockholm och flera gatukonstnärer är upprörda. På webbsidan Atlasmuren.se förs diskussioner om allt som rör fenomenet. Här minns man ZTV-kampanjen ban the can (förbjud sprejburken) från 1997 – som riktade sig mot samma kultur man nu omhuldar.
Flera forumbesökare kritiserar ZTV för att vilja försöka slå mynt av det allt mer populära gatukonstutövandet. Signaturen Magnus skriver:
Vilken femåring som helst kan ju räkna ut att det handlar om att försöka dra in ännu mera stålar till Stenbeckskan genom att fippla med ett varumärke som de för inte allt för länge sedan själva försökte lägga ner.
Magnus uppmanar ZTV att genomföra projektet på riktigt istället, för att visa att det finns ett genuint intresse för kulturen. Köp färg, ta med den till närmsta skolgård och dela ut den, säg åt kidsen där att börja tävla, filma hela rasket och sänd klotter-tv nonstop, utan reklam, skriver han.
Den 1 mars fanns inga uppladdade bilder eller videor på ZTV:s tävlingssida, bara en skylt som talar om att hemsidan ska uppdateras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria