Fria Tidningen

Ingen kontroll över uranet om regeringen beviljar brytning

EU bestämmer över det uran som kan komma att brytas i Sverige. Det framgick av svaret energikommissionären Andris Piebalgs gav på en fråga från svenske EU-parlamentarikern Jens Holm. När regeringen nu öppnar för uranbrytning varnar kritiker för att svenskt uran i slutändan kan hamna i andra medlemsländers kärnvapen.

Sverige har inte sista ordet när det gäller frågan vart uran som eventuellt bryts i landet ska säljas. Det framgick när EU:s lettiske miljökommissionär Andris Piebalgs i veckan besvarade en fråga från EU-parlamentarikern Jens Holm (V).

Frågan gällde huruvida Sverige är bundet av den paragraf i Euratomfördraget, enligt vilken EU har en företrädesrätt till det uran som bryts i medlemsländerna. Svaret lämnade inget utrymme för tvivel.

– Förklaringen innehåller inget undantag för Sverige när det gäller gemenskapens optionsrätt i fråga om kärnmaterial som produceras i medlemsstaterna, sade Andris Pielbags.

Jens Holm menar att EU-kommissionens svar är oroande.

– Svaret säger tydligt att EU inte har rätten till vårt uran så länge det ligger i jorden, men så fort vi har brutit det är det inte längre vårt.

Han menar också att den företrädesrätt som regleras i Euratomfördraget är särskilt bekymmersam eftersom den borgerliga regeringen öppnat upp för brytning av uran på svensk mark.

– Ett värsta scenario är ju att det kommer att användas i kärnvapen i Frankrike och Storbritannien. Det vore ju helt förödande.

Den 24 oktober förra året svarade näringsminister Maud Olofsson på en interpellation från vänsterpartistiska riksdagsledamoten Wivi-Anne Johansson, gällande just möjligheten att svenskt uran kan komma att användas i kärnvapen. Näringsministern förnekade att ett sådant scenario var möjligt.

Däremot sa hon inte, som sin föregångare i den socialdemokratiska regeringen, kategoriskt nej till uranbrytning.

– Vi har att pröva så att alla som är inblandade, miljövänner, kommuner, enskilda företag, markägare och andra, vet att den här lagstiftningen gäller och tillämpas och att regeringen följer den precis på det sätt som riksdagen har menat, sade Maud Olofsson.

I ljuset av EU-kommissionens uttalanden är Wivi-Anne Johansson dock skeptisk till regeringens bedyrande att svenskt uran inte kommer att kunna användas i kärnvapen.

– Så länge vi inte bryter uran är det inte ett bekymmer, men när vi har tagit upp det kan inte vi bestämma vart uranet ska gå, det kan lika gärna vara till kärnstridsspetsar.

Ett fyrtiotal så kallade undersökningstillstånd för uranprospektering har under de senaste åren utfärdats i Sverige. Det innebär att både antalet sökta och antalet beviljade tillstånd ökat dramatiskt.

– Det beror på att uranpriset har sjudubblats sedan 2003, från 10 till 75 amerikanska dollar per pund.

Ett undersökningstillstånd medger inte tillstånd till brytning av uran. Däremot ges företaget som beviljas tillståndet ensamrätt på framtida brytning av de fyndigheter det upptäcker, samt möjlighet att sälja tillstånden.

– Typiskt är att inget av dessa företag sysslar med gruvbrytning, utan enbart med prospektering inom mineralutvinning. Det är rena spekulationsföretag, säger Olle Holmstrand.

Jens Holm oroas över att den marknadsorienterade borgerliga regeringen kan vilja gå det ökande intresset för prospektering till mötes genom att bevilja tillstånd.

– Jag är rädd för det, särskilt med tanke på att Sverige har Europas största uranfyndigheter. Men svenska folket visste inte när vi gick med i EU att unionen skulle få rätt att bestämma över eventuellt uran vi bryter. Det borde vara ett tillräckligt bra argument för att vi ska låta det ligga kvar i jorden.

Fakta: 

Euratomfördraget är ett av EU:s grundfördrag och trädde i kraft i januari 1958.

Fördraget ska bland annat underlätta användningen av kärnkraft samt övervaka spridningen av klyvbart material.

Enligt fördraget är den Europeiska atomenergigemenskapen ägare till allt klyvbart material inom unionen.

Det har tidigare diskuterats om Sverige varit undantaget från Europeiska atomenergigemenskapens företrädesrätt, vilket nu dementerades av EU-kommissionen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria