• när temperaturerna stiger.
Fria Tidningen

Varg bromsar effekterna av klimatförändringar

Nya studier visar att vargen spelar en betydande roll för att bromsa upp de negativa effekterna av klimatförändringarna och för bevarandet av den biologiska mångfalden. Samtidigt hotas den svenska vargstammen, av såväl ökad jakt som inavel. 

Som Fria Tidningar berättade förra veckan har regeringen beslutat att lätta på bestämmelserna i jaktförordningens paragraf 28. Från 1 maj blir det tillåtet att skjuta varg och andra rovdjur som antas vara på väg att angripa hundar eller boskap.

Pär Forslund, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet tycker att det finns risker med lagändringen.

– Det innebär i realiteten, förutom en utökad rätt att skjuta de rovdjur som angriper tamdjur, att beslut om rovdjurens vara eller icke vara fattas utan bakomliggande forskningsanknytning, säger han.

Samtidigt ökar larmrapporterna om klimatförändringar i antal. Ett stort problem för jordens arter tycks vara klimatförändringarnas tempo, att ekosystemen inte hinner anpassa sig till de nya villkoren.  Samtidigt visar forskning att en livskraftig vargstam motverkar effekterna av klimatförändringarna och bidrar till att bibehålla den biologiska mångfalden.

Studier från Yellowstone National Park i USA gör tydligt att sedan vargen återintroducerades 1985 har överlevnadsmöjligheterna för andra djurarter i vargens närmiljö ökat. Det beror på en rad sammanlänkande faktorer. När temperaturen på grund av klimatförändringen stiger blir vintrarna milda. Detta medför att gamla och sjuka djur som annars dukat under i den stränga kylan nu överlever. För många arter innebär detta flera månader utan kontinuerlig tillgång på kadaver. 

Det är här vargen kommer in, med dess hjälp fylls skogen kontinuerligt på kadaver och många fler arter kan klara vintern. Den tycks alltså buffra ekosystemet mot de negativa effekterna av klimatförändringarna.

Lärdomarna från studien i Yellowstone går att tillämpa på svenska förhållanden. I Sverige har vi en stor betande viltstam med bland annat rådjur och älgar som sätter hård press på artrikedomen. De orsakar skador i skogen och många skogsägare tvingas i dag hägna in sina plantor för att undgå betesskador. Kostnaderna är enorma och varje år betalas miljardbelopp ut till skogsbruket. En starkare vargstam skulle förutom att skapa föda till fler smådjur också påverka betestrycket i en positiv riktning.

Den svenska vargstammen består i dag av cirka 145 djur. Samtliga av dessa härstammar från tre individer som immigrerade från den finsk-ryska stammen i början av 1970-talet. Bristen på genetisk variation har lett till stora inavelsproblem och i dag är alla vargar i Sverige närmare släkt än syskon. Under de senaste åren har vargstammen trätt in i en så kallad inavelsdepression vilket redan minskar reproduktionstakten.

Pär Forslund ser mycket allvarligt på utvecklingen.

– På grund av inavelsdepressionen är kullarna i dag mindre än tidigare och det får stora konsekvenser på en så liten stam. Utan en förstärkning av friska vargar från den finsk-ryska stammen kan situationen aldrig förändras.

– Det måste ske en invandring av vargar. Ännu finns inget färdigt program för hur det ska gå till, det blir alltid liv när fler vargar kommer på tal, men i dag diskuteras i alla fall frågan. Men det är inte bara inavel som påverkar tillväxten av den svenska stammen. 

Pär Forslund påpekar att även antalet vargar som avlider i förtid har ökat.

– Bland annat tjuvjakt bidrar till att vargstammen har svårt att växa till sig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jägare uppjagade av anti-jaktkampanj

Djurens rätt har startat en kampanj mot jakt på fåglar, rävar och grävlingar, vilket är den jakt som är lättast att få till stånd ett förbud mot. Det har jagat upp Svenska jägareförbundet som menar att jägarna ägnar mer tid än andra åt viltvård.

Fria.Nu

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Stockholms Fria