Fria.Nu

Mycket utländskt i Stockholm marathon

Stockholm marathon domineras av utländska löpare, och det gäller såväl antalet anmälda löpare som favoriter i herrklassen. På damsidan kan det dock bli svenskt genom Anna Rahm.

FRIIDROTT Det är rekordmånga löpare anmälda till dagens Stockholm maraton. Av de över 17 500 löparna är över hälften utländska, och särskilt finländarna utgör en stor grupp med 6 270 anmälda löpare.Det är också rekordmånga kvinnor som deltar i årets Stockholm marathon - 4 110 av de anmälda är kvinnor vilket innebär att damerna utgör 23 procent av hela fältet.
När det gäller elitlöparna är nästan alla Sveriges bästa maratonlöpare på plats. Dock saknas Sveriges bäste manlige löpare, Said Redragui, som dragit på sig en knäskada. I hans frånvaro är Lars Johansson, Kent Claesson, Marek Poszepczynski och Kristoffer Österlund de främsta svenska hoppen. De senaste åren har det dock blivit afrikanska segrare och det lutar åt det hållet även i år. Till de mest meriterade afrikanerna i årets lopp hör fjolårssegraren Phillip Bandawe från Zimbabwe samt kenyanerna Duncan Kiptanui Kipkurgat och Julius Sugut.

På damsidan kan det bli svenskt genom fjolårssegrarinnan Anna Rahm. Hon vann Nordic Challenge på 10 000 meter för ett par veckor sedan och har också hunnit med att notera 1.13 på halvmaraton och 2.35 på maraton under våren. Det kanske största hotet mot Rahm är norskan Kirsten Melkevik Otterbu, som vann Göteborgsvarvet för några veckor sedan. Den 36-åriga tvåbarnsmamman började löpträna för fyra år sedan och sägs nu träna nästan ofattbara 30 mil i veckan.
En annan av favoriterna i damklassen är spanjorskan Tina Maria Ramos som vann Stockholm marathon för två år sedan och som var trea i fjol.
Ett intressant namn i dagens lopp är också före detta medeldistansstjärnan Malin Ewerlöf-Krepp, som är i bra form trots att hon födde sin tredje dotter för bara fem månader sedan. Ewerlöf-Krepp gjorde comeback i Milspåret för drygt två veckor sedan och har enligt marathon.se som mål att nå 2.35 i dag. Om hon klarar det är hon med och slåss om segern.

Lena Gavelin, som vann loppet för fem år sedan och som noterat fina 1.14 på halvmaraton i mars, planerar att delta men utan krav på sig.
- Jag har gett upp tanken på att göra någon bra tid. Jag har inte sprungit på två månader och inte tränat på en vecka. Men jag skulle vilja åka ner dit och springa utan tidspress bara för att det är kul, säger hon till marathon.se.

Fakta: 

Segrare i Stockholm marathon de senaste åren
2006: Anna Rahm, Rånäs (damer), Phillip Bandawe, Zimbabwe (herrar).
2005: Tina Maria Ramos, Spanien (damer), Kasirai Sita, Zimbabwe (herrar).
2004: Rita Jeptoo Sitienei, Kenya (damer), Joseph Riri, Kenya (herrar).
2003: Marie Söderström Lundberg, Hässelby (damer), Josphat Chemjor, Kenya (herrar).
2002: Lena Gavelin, Jemtrennarna (damer), My Tahar Echchadli, Marocko (herrar).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

Fria.Nu

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

Fria.Nu

Därför behöver vi mindfulness

HÄLSA Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Fria.Nu

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria