Fria.Nu

Energifrågorna ska integreras i alla miljömål

Energi måste bli en prioriterad fråga i arbetet med att nå de 16 miljökvalitetsmål som riksdagen fastställt. Detta då användningen av fossila bränslen är det enskilt största miljöproblemet. Det skriver Energimyndigheten i sin rapport till Miljömålsrådet. Rapporten kommer att ingå i den fördjupade utvärdering som rådet ska överlämna till regeringen 2008 som underlag för en kommande miljöpolitisk proposition.

I en ny rapport från Energimyndigheten efterlyses ett helhetsperspektiv på miljöfrågorna. Trots att det finns en ökad medvetenhet kring klimatfrågor i dag analyseras sällan konsekvenserna av val av energi.
– Vi har gjort en genomlysning av energisektorns påverkan på miljön. Både energi- och miljöfrågan har ett behov av sektorsintegrering. Energi är en miljöfråga och bör betraktas som en sådan. Den går inte att frånkoppla från miljöfarliga utsläpp eller påverkan på den biologiska mångfalden, säger Gustav Ebenå på Energimyndigheten.

Energimyndigheten menar att det absolut största miljöproblemet är användningen av fossila bränslen. För att komma till rätta med det fordras ökade satsningar på sol, vind, vatten och biobränslen. För att underlätta övergången från fossila bränslen till miljövänliga alternativ föreslår myndigheten en rad konkreta åtgärder, bland annat att man bör utreda om det går att förenkla tillståndsprocessen för vindkraft och en förlängning av det ekonomiska stödet till solvärme.
– Användningen av fossila bränslen i Sverige har minskat oerhört under de senaste åren. Utfasningen har de senaste 10–15 åren gått väldigt fort. Men vi måste fortsätta framåt och gå i mål, inte minst när det gäller att fasa ut de fossila bränslena inom transportsektorn, säger Gustav Ebenå. Det går alltid för långsamt att utveckla nya miljövänliga energikällor. Vi kan inte luta oss tillbaka på det området.
Vart fjärde år har Miljömålsrådet skyldighet att redogöra för hur väl Sverige kan väntas leva upp till de 16 miljökvalitetsmål som fastställts av riksdagen. 2008 är det dags nästa gång. Den rapport som Energimyndigheten nu har presenterat är avsedd att, tillsammans med inlagor från 18 övriga myndigheter och instanser, ingå i Miljömålsrådets fördjupade utredning som ska utgöra underlag för en kommande miljöpolitisk proposition.

Att energi spelar en avgörande roll för att uppnå miljökvalitetsmålen är Robert Andrén, chef för Miljömålsrådets kansli, helt enig med Energimyndigheten om.
– Energin blir en allt viktigare fråga eftersom den påverkar alla mänskliga aktiviteter och därmed miljön mer och mer.
Att det dröjt så länge med att få upp den på den miljöpolitiska agendan menar han är en mognadsfråga.
– Det är inte så att man tidigare medvetet har ignorerat den. I och med att klimathotet kräver nya energilösningar har frågan vuxit i betydelse.
Även på Miljömålsrådet ser man transportsektorns ökade utsläpp och användning av fossila bränslen som det största hindret för att kunna uppnå miljömålen.
– Där går det verkligen inte åt rätt håll. Transportsektorn måste börja inse att de får ta på sig en större del av bördan. Man har gjort en hel del på kommunal nivå, med miljövänliga bostäder och energiplanering. Men det hjälper inte när samtidigt trafiken, inte minst den tunga godstrafiken, ökar och därmed koldioxidutsläppen, säger Robert Andrén.
Huruvida Sverige kommer att klara av sina miljökvalitetsmål har Robert Andrén svårt att sia om i dagsläget.
– Det är så att ju närmare vi kommer de årtal, till exempel 2020, för vilka vi satt upp mål desto svårare blir det. Men jag är hyfsat optimistisk ändå. Åtgärderna finns men vi måste satsa mycket mer resurser på att lösa miljöproblemen. Där handlar det om politisk vilja, om man är beredd att satsa de ekonomiska resurser som krävs, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

Oenighet om avdammat Dennispaket

I onsdags överlämnade Carl Cederschiöld sitt trafikpaket för Stockholm till infrastrukturministern. Ingen enighet över blockgränserna har dock kunnat uppnås. Socialdemokraterna vägrade att skriva under förslaget då de anser att finansieringen kommer att slå hårt mot kommun och landsting. Och miljöpartiet menar att det rör sig om ett avdammat Dennispaket.

Nya boenden för våldsutsatta kvinnor

Under 2008 kommer kvinnojourerna i Stockholm att tilldelas 21,5 miljoner kronor av Länsstyrelsen. Främst satsas pengarna på uppbyggnad av nya verksamheter och boenden för våldsutsatta kvinnor med särskilda behov. Terrafem är en av de föreningar som får ekonomisk draghjälp att starta ett nytt stödboende.

EU fiskar efter för mycket

På onsdagen enades EU:s fiskeministerråd i Bryssel om en minskning av torskkvoterna på åtta procent under 2008. Detta trots upprepade signaler från forskare om att det fordras en nollkvot för att rädda bestånden i Västerhavet och Östersjön.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria