Fria.Nu

Gräsrötter utmanar narkotikapolitiken

Aktivisten Daniel har under de senaste månaderna sått tusentals cannabisplantor på offentliga platser i Stockholm. Han är inte ensam. Från norr till söder följer andra aktivister hans exempel. Planteringarna är en del av kampanjen Overgrow 2007, och syftet är att skapa debatt om Sveriges cannabislagstiftning.

De senaste månaderna har Daniel planterat tre kilo cannabisfrön i Stockholm. Hur många plantor det motsvarar är han osäker på, men antalet bör i alla händelser räknas i tusental.
Hur många som i anslutning till kampanjen Overgrow 2007 följer hans exempel på andra håll i landet är även det svårt att beräkna. Kampanjen saknar officiella arrangörer, och de aktiva håller kontakt med varandra genom olika forum på internet. Mängder av bilder, ofta kompletterade med information om var växterna har planterats, har laddats upp på hemsidor. Daniel gissar att ett antal hundra personer deltar mer eller mindre aktivt.
– Det är ju en mängd individer som genomför det här i oorganiserad form, säger han. Orsaken är att debattklimatet kring cannabis är så otroligt infekterat. Om man diskuterar lagstiftningen så ses man antingen som en knarkare eller drogromantiker med onda avsikter.

Just att förändra debattklimatet – och därigenom, i förlängningen, lagstiftningen – är syftet med Overgrow 2007.
– Vi vill lyfta upp det här på en vuxen nivå, säger Daniel.
Han är 33 år gammal och lever vad som skulle kallas ett ordnat liv. I femton års tid har han brukat cannabis.
– Ungefär som andra dricker alkohol, som han själv uttrycker det.
Han har aldrig hamnat i klammeri med rättvisan, men beskriver däremot en social stigmatisering han menar följer med cannabisbruk.
– Vid många tillfällen är det folk som vänt mig ryggen. Nu är jag väldigt mycket mer försiktig. Att nämna på en arbetsplats att man har rökt kan vara liktydigt med att få sparken eller bli betraktad som en dumskalle.
Under fjolåret genomfördes en Overgrowkampanj i Norge. Uppskattningsvis två miljoner planterade frön resulterade i en debatt som Daniel beskriver som mycket positiv. Nyligen sänkte landet även straffen för cannabisinnehav.
Huruvida något liknande kommer att ske i Sverige är han dock skeptisk till.
– Jag tror att debattklimatet är sämre här. Det beror på att det bara är en sida som får komma till tals, den statliga propagandan, men givetvis hoppas vi att det kommer att påverka.
En del av det Daniel kallar statlig propaganda är Mobilisering mot narkotika. Den offentligt finansierade organisationen har tidigare riktat skarp kritik mot Overgrow 2007. Kritik som bland annat gick ut på att cannabis fungerar som en inkörsport till tyngre droger. En ofta upprepad och vedertagen uppfattning i Sveriges narkotikapolitiska debatt, och tillika en uppfattning som förkastas av Overgrows anhängare.
– Inkörsporten beror i så fall på förbudet. De som ska skaffat cannabis kommer i kontakt med kriminella organisationer som drar nytta av förbudet, säger Daniel och påpekar att de flesta som delar hans åsikter vill se en reglerad marknad, med ett regelverk liknande det som i dag finns för alkohol.

Åsikten att förbudet gynnar distributörer av annan narkotika delas dock inte av Gunilla Persson, ordförande i Föräldraföreningen mot narkotika.
– Det tyder på okunskap och då har man inte sett de skador cannabis orsakar. Det är inte en lätt drog. Det finns egentligen inga droger som är lätta eller tunga, sedan kan ett missbruk vara lättare eller tyngre.
Gunilla Persson anser inte heller att cannabisodling i offentligheten är lämpligt som opinionsbildande metod.
– Jag tycker att det är en vansinnig metod. Vill man ha en diskussion ska man lära sig att ta den öga mot öga, person till person. Att göra det på det här sättet tycker jag nog snarare indikerar att de redan är skadade av att röka hasch.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria