Fria.Nu

Klimatmöte utan genusperspektiv

För ett par veckor sedan hade FN för första gången ett möte om klimat-förändringarna. Då diskuterade man många viktiga ämnen. Men en sak saknades i debatten: genus-perspektivet.

June Zeitlin är ordförande för miljö-organisationen Womens Environment and Development Organisation, Wedo. Hon var den enda på mötet som hade ett genus-perspektiv på förändringarna av klimatet och dess effekter.– Risken att dö i katastrofer är 14 gånger högre för kvinnor och barn än för män, sa hon.Av de som dog i tsunamin i Asien år 2004 var 70 till 80 procent kvinnor. Och när cykloner dödade 140 000 personer i Bangladesh år 1991 var 90 procent av offren kvinnor. I de industrialiserade länderna händer samma sak när det inträffar en katastof, säger Zeitlin.Orsaken till att kvinnor blir mer drabbade än män i katastrofer är att kvinnor är i majoritet bland de fattiga i världen. Särskilt på landsbygden. Fattiga är särskilt sårbara i kriser.

Vid mötet sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att FN måste vara beslutsamt och handla globalt.Pakistans miljö-minister Mukhdoom Faisal Saleh Hayat talade för de 130 utvecklings-länderna i Grupp 77. Han var särskilt orolig för situationen för de 50 fattigaste länderna i Afrika.– Torkan, de allt större öknarna, översvämningar och andra förändringar av klimatet hotar att helt förstöra många utvecklingsländer, sa han.För att utvecklingsländerna ska kunna klara hoten mot miljön måste de industrialiserade länderna ge pengar i stöd till u-länderna, sa ministern. Han sa också att i-länderna borde ge teknologi till u-länderna.– Men det viktigaste av allt, sa han, är att de rika länderna håller de löften som de har gett på flera möten. Löften om ekonomisk och social utveckling och en hållbar miljö-politik.Mat- och jordbruks-organisationen FAO gjorde för en kort tid sedan en rapport om miljö och genus. I den står det att kvinnor oftast inte är med i de beslut man tar om miljön. Och att man glömmer att kvinnorna främst är de som arbetar med miljöfrågor.Wedos ordförande sa att trots att kvinnor alltid har varit ledande i utveckling och resurs-hantering i lokala samhällen har de inte varit med och tagit beslut på högre nivå. Det vill säga på lokal, nationell och internationell nivå.Enligt Zeitlin finns många exempel på kvinnor som tagit beslut som har räddat samhällen.Ett exempel på detta är området La Masica i Honduras. När orkanen Mitch drabbade Centralamerika år 1998 var La Masica det enda samhälle där ingen dog. Enligt Zeitlin berodde det på ett varnings-system. Kvinnorna i La Masica hade gjort varnings-systemet som startade mycket snabbt och då räddade många liv.Lätt svenska: Linda Lundin

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fortsatt behov av FN-trupper i Liberia

FN planerar att förlänga mandatet för de fredsbevarande trupperna i Liberia med ytterligare ett år. Situationen i det krigshärjade landet anses fortfarande vara allt för instabil.

Fria.Nu

Nye FN-generalen tar inte ställning mot dödsstraff

När FN:s nye generalsekreterare Ban Ki-Moon mötte journalisterna under sin första dag på jobbet vägrade han att uttrycka sina personliga åsikter om dödsstraff. Detta i motsats till företrädaren Kofi Annan, som offentligt motsatte sig det.

Fria.Nu

Israel emot muslimska länder i FN-styrkan

Israel motsätter sig att soldater från vissa muslimska länder deltar i FN-styrkan i Libanon. Det gäller exempelvis Bangladesh, Indonesien och Malaysia som har erbjudit sig att skicka soldater till Libanon men som saknar diplomatiska relationer med Israel.

Fria.Nu

Vapenlobbyn attackerar FN

Den FN-grupp som arrangerar en pågående konferens om lätta vapen har översvämmats av protestbrev från den mäktiga vapenlobbygruppen National Rifle Association, NEA, i USA.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria