Fria.Nu

Sverige avvisade till Västbanken

De svenska myndigheterna sa att 33-åringen var jordanier och utvisade honom till Amman. Men den jordanska polisen tvingade honom att omedelbart åka vidare till Västbanken. Migrationsverkets beslutsfattare i ärendet är själv skeptisk till hanteringen.

– Jag har sagt till min familj här att jag bara är på semester. Att jag blivit avvisad skulle inte gå att berätta, säger Amer på telefon från staden Jenin i norra delen av den av Israel ockuperade Västbanken.
Den Kuwaitfödde palestiniern Amer kom till Sverige i januari 2005. Han sökte asyl och berättade om trakasserier från både den israeliska ockupationsmakten på Västbanken och palestinska väpnade grupper. Migrationsverket tyckte inte att skälen räckte till. Dessutom menade de att han också har jordanskt medborgarskap, vilket Amer hävdade att han förlorat. Efter två och ett halvt år i Hammarkullen och en lång asylprocess fördes Amer mot sin vilja ombord på ett Lufthansaplan den 16 juli i somras och flögs till Jordaniens huvudstad Amman. Där omhändertogs han dock av lokal polis och eskorterades till den palestinska gränsen. Israeliska gränsvakter släppte in honom och han tog sig till Jenin.
– Det låter väldigt dåligt i mina öron det här, säger Migrationsverkets Mellanösternexpert Dag Kymell som fattade det första utvisningsbeslutet mot Amer i oktober 2005.
Han betonar att han inte känner till alla detaljer och får utgå från att Amers uppgifter nu stämmer.
– Men hade jag vetat när jag fattade mitt beslut att han blivit av med sina rättigheter att stanna i Jordanien, då hade jag bara prövat ärendet mot Västbanken.

Det har stor betydelse att Amer inte är välkommen i Jordanien. Till den ockuperade Västbanken har nämligen inte Sverige verkställt utvisningar på många år.
– Det går inte att ta sig dit helt enkelt. Vi har inte genomfört något uppdrag med statslösa palestinier. Så är det, säger Göran Stenbäck, chef på Kriminalvårdens transporttjänst.
Han hade två män som följde med Amer på planet. I deras resebeställning står att Amer har ett giltigt pass för Jordanien. För säkerhets skull har någon skrivit “Killen är jordanier. Ska till Jordanien“ i en anteckningsruta.

Den svenska gränspolisen som ansvarar för att verkställa tvångsutvisningar hade kontaktat jordansk polis och fått klartecken inför ankomsten. Om de vetat att han skulle skickas vidare hade de ifrågasatt det.
– Naturligtvis hade vi efterfrågat varför de gör det. Men jag förstår ju jordanierna, han hör ju hemma på Västbanken, säger kommissarie Lars Skoglund.
Palestiniernas eventuella medborgarskap i grannländerna har diskuterats sedan flyktingvågen 1948. I Jordanien bor en majoritet palestinier och Migrationsverket har hela tiden hävdat att Amer också är jordanier. Amer har invänt att han förlorat sitt jordanska medborgarskap när han sökt palestinska identitetshandlingar. I april åkte hans bror från Jenin till Amman, lämnade in hans gamla jordanska pass och fick ett dokument där det står att Amers “nationella ID-nummer och civila registrering“ annullerats och att hans medborgarskap ändrats till palestinskt.
– Det betyder att han bara får vara i Jordanien som turist, säger vännen Taiseer al Qatanani.

Migrationsverkets handläggare har vid flera tillfällen noterat Amers förklaring att han förlorat sitt jordanska medborgarskap, men utan att ändra avvisningsbeslutet.
– Polisen sa att de skulle kolla med Jordanien om det är riktigt eller inte. Och sen när de förstått att vår historia stämde sa de till Amer att de skulle avvisa honom till Västbanken istället. Men sen ändrade de tillbaka, säger Taiseer al Qatanani.

Migrationsverkets Mellanösternexpert tror att förklaringen ligger i att Amer först sent i ärendet tydligt visat att han inte är välkommen i Jordanien längre.
– När det redan finns ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut är det 12:e paragrafen i Utlänningslagen som gäller och där är det väldigt restriktiva tolkningar, säger Dag Kymell.
Amnestys jurist Madeleine Seidlitz menar att Migrationsverket har gjort fel.
– Det är klart att det inte får gå till på det här sättet, det visar att man inte har gjort en korrekt prövning, det är förfärligt.

Fakta: 

Amer heter egentligen något annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En kinesisk hamnarbetare i Göteborg berättar

Arbetare från Kina arbetar i hamnen i Göteborg. Tidningarna skrev mycket om dem förra året. Först fick de kinesiska arbetarna bara fyra kronor i timmen, men de svenska fackföreningarna såg till att de fick riktiga löner. Nu ska de snart åka hem till Kina igen. Förmannen Gong Fei, 26 år, berättar.

Fria.Nu

Amer blev utvisad till Västbanken

Migrationsverket sa att Amer var jordanier. De utvisade honom till Amman. Men han fick inte stanna i Jordanien. Polisen tvingade honom att åka till Västbanken.

Fria.Nu

Göteborgare köper ekologiskt tillsammans

För tre år sedan blev Leif Strandh pappa. Han ville att hans son skulle ha den bästa maten. Men man kan inte alltid hitta ekologisk mat i affärerna. Den kan också vara dyr. Därför startade Leif Strandh Ekobeställarna.

Fria.Nu

Växande Facebook en dröm för storebror

Den i Sverige kraftigt växande nätverkssajten Facebook är en dröm för säkerhetstjänster som övervakar de egna medborgarna. Det framgår av kartläggningar utförda av amerikanska bloggare, vars uppgifter inte tidigare publicerats i Sverige.

Fria.Nu

Arabisktalande lumpare hårdvaluta i försvaret

I dagarna examineras den första kullen arabisktalande värnpliktiga vid Tolkskolan i Uppsala. Ryskans dominans är ett minne blott och på önskelistan står lärare i persiska och turkiska.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria