Stockholms Fria

Cyklopen öppnar för allmänheten

Efter mer än ett års byggande öppnar Kulturkampanjens frihetliga hus Cyklopen i Högdalen. I dag, den 7 september, är det invigning och aktiviteterna fortsätter hela helgen.

Efter drygt ett års byggande och flera års kamp, genom bland annat ockupationer och förhandlingar med lokalpolitiker, invigs nu Kulturkampanjens frihetliga kulturhus Cyklopen. Huset är uppfört i Högdalen, 15 minuter från Stockholms innerstad.

Elin Svedjemo från Kulturkampanjens programgrupp är förväntansfull.
- Det känns spännande, folk har lagt ner så mycket tid och energi på det här. Själv har jag kommit in ganska sent i processen. Vi får se vart det bär hän. Tanken är ju att många grupper ska kunna arrangera saker i huset, musik, teater och annat.

Vilka kriterier gäller för att få arrangera aktiviteter i huset?
- Vi har en plattform som lyfter fram det Kulturkampanjen strävar efter och vilka visioner och tankar vi har. Alla grupper och individer som känner igen sig i den är välkomna att arrangera i Cyklopen efter att det tagits upp och godkänts på ett stormöte.

Vad ser du fram emot mest i helgen?
- En massa möten mellan människor, dynamiska diskussioner, inspirerande historier, framtidsvisionerande, det nya folkköket och en schysst invigningsfest. Och att folk går därifrån med lite jävlar anamma.

Vilka är förhoppningarna för Cyklopen - att det blir ett nytt Kafé 44?
- Vi tror att Cyklopen kommer att bli ett efterlängtat och nödvändigt komplement till Kafé 44. Om 44:an är mer ett politiskt kafé och musikscen i stan så hoppas vi att Cyklopen blir mer en politisk och kulturell verkstad i söderförort.

Kommer livsstilsanarkisterna från Södermalm orka åka ända ut till Högdalen?
- Förhoppningen är att många olika sorters människor tar sig till Cyklopen, även livsstilsanarkisterna från Söder. Det tar bara några minuter på cykel! Skämt åsido, det känns bra att öppna ett frihetligt kulturhus söder om söder där många politiska engagerade faktiskt bor och inte bara ha all politisk infrastruktur centrerad i innerstan. Vi hoppas att huset får en lokal förankring men också att det drar till sig folk utifrån, eftersom vi ser oss som en del av en politisk rörelse som verkar både lokalt och globalt. Och att folk är beredda att åka långt för att komma hit ser man ju redan i helgens breda program som innehåller såväl lokala medverkare som besökare från bland annat Malmö, Finland, Danmark, Brasilien, Storbritannien och Chile.

Fakta: 

Cyklopens invigningshelg
Helgen bjuder på musik, fest och samtal om till exempel motorvägsmotstånd, medieaktivism, antirasism och klasskampsfeminism.
Fredag: invigningsceremoni, folkkök och alkoholfri fest, kl 19-01.
Lördag: Kulturkampanjen berättar om sin kamp (kl 10) föreläsningar med bland andra Mattias Gardell och Shora Esmailan, husockupanter från Malmö, Köpenhamn och Helsingfors, samtal om medieaktivism (kl 11-20), medlemsfest (kl 21-03).
Söndag: Föreläsningar om miljöaktivism på 90-talet, erfarenheter från toppmötesprotester, klimataktivism och diskussion inför European social forum i Malmö 2008 (kl 12-19).
Läs hela programmet på www.kulturkampanjen.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria