Stockholms Fria

Tolv av tretton närakuter stänger vid årsskiftet

Tolv av tretton närakuter läggs ner eller får andra uppgifter vid årsskiftet. I tisdags hölls en manifestation utanför landstingshuset i ett försök att rädda närakuten i Jakobsberg, den trettonde och sista.

Med utanför landstingshuset i ett kylslaget Stockholm fanns Margareta Boman, vice ordförande i Kommunal Stockholm. Hon är mycket kritisk till nedläggningarna och de konsekvenser hon tror att de kommer att få.

– Nu behöver barnfamiljer bara vänta någon kvart för att få träffa läkare. Istället ska de tvingas åka till de stora akutsjukhusen och kanske vänta i flera timmar. Vi är tillbaka på ruta ett.

En och en halv timme efter utlovad tid mötte sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt till slut de protesterande samt väntande journalister. Hon fick då ta emot en namninsamling med över 36 000 påskrifter. Dessa gällde bara den planerade nedläggningen av närakuten i Jakobsberg.

– Ni kommer här nu med namnunderskrifter till mig, stort engagemang, sade landstingsrådet, som hellre berömde än argumenterade emot sina meningsmotståndare.

– Jag lovar att jag ska diarieföra vartenda papper. Vi lyssnar ju självklart på vad befolkningen har för synpunkter också, tillade Filippa Reinfeldt innan hon återvände in i värmen med protestlistorna i famnen.

Det blir bara närakuten i Jakobsberg som får finnas kvar efter årsskiftet. Hälso- och sjukvårdsnämnden tog på torsdagen beslut om att verksamheten förlängs i tre månader till den sista mars 2008.

Tre privata vårdgivare har ansökt om att bli auktoriserade vårdcentraler i Järfälla och landstinget vill att de nya verksamheterna ska starta innan närakuten stängs. För de övriga tolv akutmottagningarna är slutgiltiga beslut redan tagna.
Men Jörgen Sälde, läkare vid närakuten i Jakobsberg, menar att vårdcentraler inte kan ersätta de lokala akutmottagningarna bland annat för att de saknar expertkompetens. En åsikt han framförde direkt till Filippa Reinfeldt vid manifestationen.

– När mottagningarna flyttas in till de stora sjukhusen kommer det bli långa resor för många äldre och för svårt sjuka barn. De kommer att få vänta längre på vård och dessutom blir det en ökad miljöbelastning med längre transporter, argumenterade han.

De tretton närakuterna startades under förra mandatperioden efter beslut av den dåvarande majoriteten. Tanken var att de skulle avlasta de stora sjukhusen och ge bättre tillgänglighet för patienter med lättare men ändå akuta besvär. Närakuterna har enligt dem som jobbar där fungerat väl och uppskattats av stockholmarna.

I valrörelsen lovade alliansen att närakuterna skulle få finnas kvar med motiveringen att det skulle vara ett slöseri med skattepengar att avveckla dem. Men sedan dess har allianspartierna ändrat uppfattning. Husläkare, vårdcentraler och nya "sjukhusanknutna närakuter" vid de stora sjukhusen ska ta över närakuternas uppgifter.
Bland deltagarna på manifestationen fanns sjuksköterskorna Seija Adolfsson, Lisbeth Brodén och Annika Jonsson från Huddinge närakut. De är besvikna på beslutet och förstår inte varför man vill lägga ner verksamheter som fungerar bra och som stockholmarna vill ha. Men tror att det är rent ideologiska skäl som ligger bakom.

– Vänstern inför något och högern ändrar det så fort de får chansen. De vill att det ska vara privat och att "folk ska få välja".

Vad skulle ni vilja säga till Filippa Reinfeldt?
– Lyssna på folk. Hon borde tänka efter innan hon agerar.

Fakta: 

Vad händer med närakuterna?
Närakuterna i Farsta, Brommaplan, Sabbatsberg, Skärholmen, Solna, Södermalm och Södertälje läggs ner.
De i Handen, Järva, Nacka och Upplands Väsby omvandlas till vårdcentraler eller husläkarmottagningar.
Närakuten vid Karolinska i Huddinge omvandlas till en sjukhusanknuten akut.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Husen ska stå kvar

När Nya Karolinska sjukhuset reser sig i glas och betong får hyreshuset på Olof af Acrels väg 8 inte längre plats. Landstinget har väntat in i det sista med beskedet som kom som en fullständig överrakning för de boende.

Facklig kritik mot nya Karolinska

Fyra fackförbund kräver att byggstarten för Nya Karolinska sjukhuset i Solna skjuts upp. De menar att den utredning som ska ligga till grund för beslutet är bristfällig och inaktuell.

Klimatprogram sjunger på sista versen

Trots tal om vikten av insatser för att motverka klimathotet stryps bidragen till klimatinvesteringsprogrammen. Den åtgärd som regeringen istället vill se innehåller knappt hälften så mycket pengar.

Fria.Nu

Borgarna sjösätter Plan B

När de boende i ytterstaden inte visar intresse för att ombilda öppnar majoriteten i stadshuset för försäljning av allmännyttiga fastigheter till privatvärdar. SFT:s Olle Sundgren frågar sig om detta är borgerlighetens Plan B för att sätta bruksvärdessystemet ur spel.

Fackförbund fruktar privatiserade verk

En statlig utredning föreslår att Banverkets och Vägverkets lönsamma delar bolagiseras. När beslutet är klubbat i riksdagen nästa sommar ligger vägen öppen för privatisering.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria