Stockholms Fria

Expressens reporter intervjuade "Stureplansprofilen"

I somras gjorde Expressens reporter Jessica Isaksson en exklusiv intervju med "21-åringen", en av de så kallade Stureplansprofilerna som i tisdags fälldes för grov våldtäkt. Men av artikeln framgick inte att Jessica Isaksson var personligt bekant med 21-åringen. – Det är inte förenligt med god etik att göra så, säger Journalistförbundets Rino Rotevatn.

Den 31 augusti publicerade Expressen en exklusiv intervju där Stureplansprofilen svär sig fri från alla anklagelser. Intervjun gjordes av tidningens reporter Jessica Isaksson som har band till 21-åringen.
I en artikel i Dagens media i tisdags säger hon att Stureplansprofilen var god vän med hennes förre chef och att hon "tyckte extremt mycket om honom".

Rino Rotevatn är ordförande för journalistförbundets yrkesetiska nämnd. Han är kritisk till att en reporter gör en intervju med en brottsmisstänkt som hon har en personlig relation till.
– Man kan ju misstänkas gå någon annans ärende om det nu är så att man har en privat relation till den här personen. Bara misstanken i sig kan ju vara förtroendeskadlig, säger han men påpekar också att han inte är insatt i det specifika fallet och bara kan svara i generella termer.
Två dagar före intervjun hade 21-åringen släppts ur häktet efter att för andra gången på kort tid ha anklagats för våldtäkt. Den här gången skulle han i början av augusti tillsammans med en 26-årig vän ha våldtagit en 23-årig kvinna i dennes lägenhet på Södermalm. Det åtalet lades ner i brist på bevis.
Jessica Isaksson har också en blogg på expressen.se där hon har kommenterat turerna kring Stureplansprofilerna.
"Igår träffade jag 21-åringen som blivit anklagad för våldtäkt två gånger det senaste halvåret – och friats båda gångerna", skrev hon på bloggen samma dag som intervjun publicerades.
I samma inlägg skriver hon också att 21-åringen kommer från enkla förhållanden på Södermalm. Att han tvärtemot beskrivningarna i media inte är någon "svirare på Stureplansklubbarna" och att han "aldrig haft råd med flådiga champagnebord".

Efter intervjun den 31 augusti har Jessica Isaksson fortlöpande rapporterat om händelserna kring Stureplansprofilerna i Expressen. Samtidigt har hon också kommenterat händelseutvecklingen på bloggen.
I ett inlägg den 2 oktober kallar hon Stureplansprofilernas kompisar för "töntar" som hon "föraktar" för att de vänt dem ryggen. Hon skriver också att "Sverige har sina två syndabockar – och ingen vill sälla sig till dom".

I tisdags dömdes de båda Stureplansprofilerna av Svea hovrätt till fyra års fängelse vardera för den mycket uppmärksammade våldtäkten av en då 19-åriga flicka.
Vid övergreppet utsattes flickan för ett mycket grovt och förnedrande våld. Hon blev bland annat slagen, fick hår avslitet och en fjärrkontroll uppförd i analen. I den efterföljande läkarundersökningen konstaterades blödningar i både vagina och ändtarm samt blåmärken och svullnader över hela kroppen.

Dagen efter domen intervjuades 21-åringen återigen av Jessica Isaksson i Expressen. Även denna gång skriver hon om händelsen på bloggen.
"Det blev fällande dom för stureplansprofilerna. Fyra år i fängelse plus en himla massa pengar att betala", var Jessica Isakssons korta kommentar.
Jessica Isaksson började sin karriär som vimmelfotograf på mediebranschtidningen Resumé. Därefter jobbade hon på vimmelsajterna Glife och Stureplan.se innan hon kom till Expressen.
När Stockholms Fria Tidning ringer Jessica Isaksson för en kommentar ber hon först tidningen att återkomma om tio minuter. Men då har Jessica Isaksson ändrat sig.
– Jag vill inte svara på några frågor om det där, säger hon.

Varför inte?
– Därför att jag vill inte kommentera det bara, men jag kan säga att vi inte är nära vänner.

Vilken relation har ni då?
– Jag vill inte kommentera mer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Facklig kritik mot nya Karolinska

Fyra fackförbund kräver att byggstarten för Nya Karolinska sjukhuset i Solna skjuts upp. De menar att den utredning som ska ligga till grund för beslutet är bristfällig och inaktuell.

Husen ska stå kvar

När Nya Karolinska sjukhuset reser sig i glas och betong får hyreshuset på Olof af Acrels väg 8 inte längre plats. Landstinget har väntat in i det sista med beskedet som kom som en fullständig överrakning för de boende.

Klimatprogram sjunger på sista versen

Trots tal om vikten av insatser för att motverka klimathotet stryps bidragen till klimatinvesteringsprogrammen. Den åtgärd som regeringen istället vill se innehåller knappt hälften så mycket pengar.

Fria.Nu

Borgarna sjösätter Plan B

När de boende i ytterstaden inte visar intresse för att ombilda öppnar majoriteten i stadshuset för försäljning av allmännyttiga fastigheter till privatvärdar. SFT:s Olle Sundgren frågar sig om detta är borgerlighetens Plan B för att sätta bruksvärdessystemet ur spel.

Fackförbund fruktar privatiserade verk

En statlig utredning föreslår att Banverkets och Vägverkets lönsamma delar bolagiseras. När beslutet är klubbat i riksdagen nästa sommar ligger vägen öppen för privatisering.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria