Stockholms Fria

Inget var tillrättalagt hos Kessle

Fotografen och konstnären Gun Kessle avled den 23 oktober. Pierre Gilly minns en envis och direkt kvinna som tog fantastiska, suggestiva och ofriserade bilder.

Konstnären Gun Kessle är borta. Jag träffade henne och maken Jan Myrdal när jag jobbade på Folket i Bild. Gun Kessle var som de fotografier hon tog. Naturlig. Hon talade direkt och utan tvekan. Hon sysslade inte med självcensur. Därför fungerade hon också så bra som pratminus i många av Myrdals texter. När Jan Myrdal harvat på ett tag om historiska eller ideologiska frågor kommer ofta en dräpande jordnära replik från Gun.
Det är nog inte heller vågat att kalla henne envis. Envishet är en nödvändig egenskap om man lever med Jan Myrdal och bilar från Sverige till Afghanistan (och tillbaka) i en liten Citroën. Gun Kessle körde, medan Jan Myrdal läste högt.

När Gun Kessle tog bilder på medeltida europeiska kyrkor, tempel i Kampuchea eller arbetande människor i Asien så återgav hon det hon såg. Det innebär att hon arbetade utan blixt. Inget var tillrättalagt. Tittar man på Guns bilder så såg man samma sak som man skulle ha sett om man var på plats. Skuggor var fridlysta, för de var en del av hur konstverken såg ut i verkligheten och förmodligen var det också så de var avsedda att ses från början. Resultat blev fantastiska, suggestiva bilder.

Nu är Gun borta men många av hennes fotografier finns bevarade i de böcker hon gav ut med Jan Myrdal: Ondskan tar form (1976), Bortom Bergen (1983), På Resa (1991) och många andra.

Fakta: 

Gun Kessle
Föddes den 15 juni 1926 i Haparanda och avled den 23 oktober 2007 i Dagarn utanför Skinnskatteberg.
Var medlem i Folket i Bild/Kulturfront.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Krig med ett leende

USA:s nye president är inte en fredskandidat. Han utesluter inte militära medel mot Iran och vill trappa upp kriget i Afghanistan. När nu världen jublar över Barack Obamas seger vill Pierre Gilly påminna om att amerikanska presidenter alltid tvingas anpassa sin politik efter det militärindustriella komplexets behov.

Fria.Nu

Dyr bensin är egentligen billig

De senaste fem åren har oljepriset femdubblats. Bensinpriset har inte stigit fullt lika mycket, men de flesta verkar vara ense om att bensinen har blivit för dyr.

Fria.Nu

Tre bokstäver kan sammanfatta 1968

Nu på våren för exakt fyrtio år sedan startade studentprotester i Paris som snabbt spred sig över större delen av den rika världen. Om detta har det skrivits ofantligt mycket. Bara nu inför jubileet har det publicerats 70 böcker i Frankrike om studentupproret. 2008 kommer att bli det revolutionsnostalgiska året.

Fria.Nu

Bilden av Iran måste synas i sömmarna

De vill skaffa kärnvapen, attackera Europa, Israel och USA och kanske av rent religiösa skäl påskynda jordens undergång. Så beskrivs ofta Iran och dess ledare i västvärldens medier. Pierre Gilly försöker förklara hur propagandan fungerar och analyserar dess syften. Sidan 15

© 2024 Stockholms Fria