Stockholms Fria

Tuffa sparkrav i Skarpnäck nästa år

Stora sparkrav är konsekvensen av den verksamhetsplan och budget som antogs vid Skarpnäcks stadsdelsnämnd i början av december. Större barngrupper, färre boendestödjare och mindre anslag till ekonomiskt bistånd är bara några av konsekvenserna.

Om budgeten för nästa år ska gå ihop måste antalet hushåll med socialbidrag i Skarpnäck minska med 31 procent på mindre än ett år. Något som aldrig hänt tidigare i Stockholm, påtalar oppositionen. Enligt Skarpnäcks stadsdelsförvaltning är det också stor risk att man inte kan hålla budgeten. Detta kommer enligt oppositionen att leda till stora försämringar för de boende i Skarpnäck.
- Dramatiska sparkrav dyker upp efter att budgeten tagits. Det kommer att påverka de flesta verksamheter, bland annat tror vi att det kommer innebära att man tvingas ha större barngrupper i förskolan, säger Maria Hannäs (v), nämndens vice ordförande.

Monika Lindh (s) är också kritisk till budgeten som hon menar kommer att slå igenom på ett skrämmande sätt för de mest utsatta.
- Konkret innebär det för till exempel funktionshindrade besparingar på 11 miljoner kronor. Även för barn och ungdomar i socialtjänsten innebär det en försämring, då man i budgeten räknar med färre barn, säger Monika Lindh.
Maria Hannäs pekar även på att flera tjänster kommer att tas bort, bland annat kommer en tjänst att försvinna från elevvårdsteamet och från resursenheten.
- Det kommer även att bli försämringar inom äldreomsorgen då man tar bort en del pengar från den verksamheten för att täcka kostnader för annan verksamhet.

Men alla är inte lika negativa. Marie-Louise Arnheim, verksamhetschef för barn- och ungdomsverksamheten, anser att förändringarna kan medföra förbättringar på vissa områden.
- Bland annat kommer vi att jobba mycket med att ha färre barn i institutioner och istället arbeta med dem i hemmet. Så allt är inte av ondo. Vi kan inte avgöra i dag hur det kommer att gå, det kommer vi bara att kunna se om ett år, säger hon.

Men även hennes verksamhet påverkas. För fritidsgårdarna innebär sparkraven att man behöver skära ner på personal.
- Nu har vi normalt tre personer i varje team, men kommer att få gå ner till två personer. Det är den största skillnaden. Men det kommer även att innebära förändringar i form av tyngre ärenden, men samtidigt känns det spännande att jobba med större problematik, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Naturvårdsverket överklagar beslut om guldgruva i Lycksele

Miljödomstolen har bestämt att företaget Lappland Goldminers får bryta guld i södra Lappland. Tre markägare överklagar beslutet för att gruvan kommer att förstöra naturen. Naturvårdsverket överklagar också. De säger att Lappland Goldminers inte kommer att ta hand om avfallet från gruvan tillräckligt bra.

Fria.Nu

Nu finns en bok om att sälja varor och tjänster till staten

Kommunerna, landstingen och staten köper varor och tjänster för 400 miljarder kronor om året. Mest köper de från företag som svenskar äger. Men nu finns en bok som berättar för invandrade företagare hur man gör när man är med i en offentlig upphandling.

Fria.Nu

Utsläppsrätter utan nämnvärd effekt

Handeln med utsläppsrätter har inte minskat utsläppen nämnvärt, ändå är många fortsatt positiva. Kostnadseffektiv, säger vissa, men det finns även kritik, bland annat mot att handeln orsakat högre elpriser.

Fria.Nu

Ge bort en rättvis julklapp

I år julhandlar svenskarna för 62 miljarder kronor. Sesam ger tips om julklappar som gör många människor glada: både den som får julklappen och dem som har producerat den.

Fria.Nu

Ge bort en rättvis julklapp

I år julhandlar svenskarna för ofattbara 62 miljarder kronor. Här tipsar Fria Tidningar om gåvor som inte bara gläder den du ger dem till utan även kan förbättra villkoren för den som producerar dina klappar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria