Stockholms Fria

Artister vill begränsa koldioxidutsläpp

Intresset för klimatfrågan tycks öka även bland artister och arrangörer. Omfattande turnéer har nästan alltid en negativ miljöpåverkan, vilket fått bland andra Radiohead att se över sitt ekologiska fotavtryck.

Sedan Live Earth-galan den 7 juli i fjol, som kritiserades för att bidra till ökade koldioxidutsläpp trots motsatt syfte, har artisters miljöpåverkan inte uppmärksammats i någon vidare omfattning. Nu går brittiska indiebandet Radiohead mot strömmen och reder ut sitt ekologiska fotavtryck. Gruppen har låtit ett företag jämföra två av dess USA-turnéer, en i det större formatet och en i det mindre.
Enligt en uppskattning som gjorts av Best Foot Forward motsvarade utsläppen i anslutning till bandets större turné strax över 9000 ton koldioxid, varav den största delen bestod av fansens resande till och från arenorna. På den mindre turnén, under vilken konserterna hölls på stadsscener med bättre möjligheter att resa kollektivt, var miljöpåverkan mycket mindre.
Under 2008 vill Radiohead därför försöka reducera sina utsläpp så mycket som möjligt. Bland annat genom att frakta musikutrustning på båt istället för flyg och själva resa "så lite som möjligt" med flyg, skriver gruppen på sin hemsida.

I Sverige har inte något arenaband som Radiohead utmärkt sig genom att vara föredömligt i miljöavseende. Däremot finns flera mindre artister som på olika sätt försöker begränsa sin egen miljöpåverkan. I Malmöbaserade initiativet Miljökollektivet Fot samlas musiker som på olika sätt arbetar för en bättre miljö. Syftet är att artisterna ska sträva mot att vara miljöförebilder för sina fans och att de i möjligaste mån ska minska sin egen miljöpåverkan.
Hellsongs, Kultiration, Regina Lund, Rigmor Gustafsson, Svenska akademin och Tingsek är några som deltar i projektet. Svenska akademin uppmanar publiken att avstå från flaskvatten, Hellsongs försöker åka tåg så ofta det är möjligt. Rigmor Gustafsson valde tåg istället för buss på senaste Sverigeturnén.

Spoken word-artisten Emil Jensen är också en del av Miljökollektivet Fot och tar klimatfrågan på verkligt allvar. Sin sommarturné genomförde han enbart på cykel, "som en personlig och symbolisk men också stenhård, global och konkret aktion för hållbar utveckling och miljön", skriver han på sin hemsida.

Även musikfestivaler engagerar sig för miljön. Den 29 januari mottar Roskildefestivalen priset Midems green world award för sitt långa miljöarbete, som bland annat består i källsortering och återvinning av campingutrustning. Under de kommande två åren planerar festivalen en rad projekt med fokus på klimatförändringar. Hultsfredsfestivalen har också fått en utmärkelse för sitt miljöarbete.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria