Inledare


Linus Brohult
Fria Tidningen

DN bluffar om kärnkraftsopinionen

Kärnkraften får ett allt starkare stöd i Sverige, påstås det i bland annat DN. Stämmer det och vilka är då egentligen kärnkraftskramarna? En avveckling är egentligen den enda väg vi kan ta.

'Hälften av svenskarna vill ha fler kärnkraftverk' utropade Dagens Nyheter i måndags, och fick det att framstå som om svenskarna vill bygga ut kärnkraften. Inne i tidningen påstås folkpartiets förslag om utbyggd kärnkraft i Sverige nu stödjas av hälften av svenskarna.
Dagens Nyheter skriver på ledarplats dagen efter: 'Den raka frågan lydde: Är du för eller mot att Sverige bygger nya kärnkraftverk?' (DN:s ledarsida, 22 januari.)

Granskar man undersökningsföretaget Synovates material ser man dock att detta påstående är en lögn. Den frågan ställdes nämligen inte i undersökningen. "Sverige bör inte bygga några nya reaktorer" var det alternativ som fick stöd av flest personer – 43 procent. "Sverige bör stänga de äldsta reaktorerna och bygga nya som ersätter de gamla" fick stöd av 26 procent.

Även det skulle säkert många kärnkraftskritiska personer kunna hålla med om – att de gamla reaktorerna just nu är oanständigt osäkra. Alternativet är mycket lömskt formulerat, eftersom det är det enda svarsalternativet som ger möjligheten att svara ja på en stängning av de nuvarande äldsta reaktorerna, som drabbats av flera incidenter på sistone.

Det som DN antyder – att varannan svensk vill bygga ut kärnkraften - stämmer inte alls om man läser undersökningens resultat. "Sverige bör kunna bygga nya reaktorer utöver dem som redan finns" får i undersökningen stöd av bara 26 procent av de tillfrågade.

Trots allt ger undersökningen en förvånansvärt kärnkraftsskeptisk bild av opinionen. Trots det propagandakrig som förts av kärnkraftskramarna på senare tid är det fortfarande bara en fjärdedel av de tillfrågade svenskarna som stödjer en utbyggnad av kärnkraften.

Den traditionellt folkpartistiska tidningen Dagens Nyheter ställer dock uppenbarligen upp bakom Jan Björklund och folkpartiets krav på utbyggd kärnkraft.

Och man gör det tydligen också genom att förvanska verkligheten, och framställa svenskarna som varande för en utbyggnad.
Men oavsett vad DN och andra kärnkraftsvurmare skriver: det är sant att en väsentlig mängd svenskar är positiva till kärnkraften.

Här är den nya opinionsundersökningen också intressant. För vilka är det som vill ha kärnkraft i Sverige? De unga som ska leva med detta i framtiden? Nej, endast 19 procent av personer i åldrarna 16–29 år säger sig vilja ha fler reaktorer.

Den enda grupp som tydligt vill ha fler reaktorer är – pensionärerna. Nästan 40 procent av pensionärerna vill bygga ut kärnkraften, och lämna över ett gigantiskt avfallsproblem till oss andra.

Det är två år till folkomröstningens utlovade avvecklingsdag för kärnkraften. Även om man nu inte skulle hinna avveckla kärnkraften till år 2010 måste den stoppas.

Vi vet att några mikrogram plutonium är dödligt för människan.

Vi vet att våra kärnkraftverk ständigt producerar detta och andra radioaktiva gifter, som inte kan hanteras på annat sätt än att lagras i hundratusentals år.

Vi vet att uranbrytningen förgiftar både natur och människor.

Kärnkraft är inget annat än ett förlegat pensionärsvansinne – inte minst med tanke på att det inte ens finns någon säker avfallslagring.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria