Fria.Nu

Protester stoppade inte avvisning till Eritrea

I förmiddags skickades 23-årige Jamil Burhan till diktaturens Eritrea. Asylrättsaktivister och medlemmar ur Eritreanska föreningen försökte stoppa deportationen, men med hjälp av en större polisinsats kunde avvisningen genomföras.

23-årige Jamil Burhan hade överklagat sitt avvisningsbeslut till Europadomstolen. Kort efter att denna under tisdagen meddelat att den inte avsåg att ta upp ärendet till prövning, vilket hade inneburit att verkställighetshinder förelegat, informerades Jamil om att han skulle avvisas tidigt på onsdagsmorgonen.
Enligt ett första besked skulle han hämtas av polisen för transport till Arlanda strax efter midnatt. Eritreanska föreningen hade dock, tillsammans med nätverket Ingen människa är illegal, mobiliserat för att stoppa deportationen, och redan vid 22.00 på tisdagskvällen hade de första aktivisterna samlats utanför Migrationsverkets förvar i Märsta. Några timmar senare hade båda utfarterna från förvaret blockerats med containrar, betongblock och sandlådor.

De 50-talet aktivisterna turades om att värma sig i tomgångskörande bilar. Med jämna mellanrum delades kaffe ut och röken från pappmuggarna avtecknade sig i den kalla vinternattsluften.
Abdu Selem satte ord på en farhåga som delades av många.
- Han kommer att skickas till fängelse automatiskt, vi har bra exempel med dem som avvisades från Malta. Han har dessutom kritiserat regimen.
Under kvällen höll han telefonkontakt med Jamil. De har lärt känna varandra i Sverige och tillsammans deltagit i demonstrationer mot den eritreanska regimen. Att förstå varför vännen ska skickas tillbaka till den diktatur han en gång lämnat är svårt.
- Han är väldigt snäll, de har valt fel kille.

Polisen hade under hela kvällen patrullerat kring Migrationsverket. Vid 03.00 - då Stockholms Fria lämnat platsen - anlände en större insats.
- Från och till har vi nog varit ett tjugotal poliser, på ett femtiotal demonstranter ungefär, säger Felix Bergström, stationsbefäl på Norrortspolisen.
När transporten slutligen skulle lämna förvaret omkring 07.00 försökte demonstranterna stoppa den genom att sätta sig i vägen. Polisen svar blev våldsamt, enligt aktivister på plats.
- Vid sjutiden körde de ett utbrytningsförsök. De som satt i vägen blev slagna med batonger och ungefär 20 personer blev pepparsprejade. Det var onödigt våldsamt, säger en aktivist från Ingen människa är illegal.
Det är en bild som Felix Bergström på Norrortspolisen inte känner igen.
- Det har varit lugnt större delen av tiden och så har det blossat upp ibland. Vad jag vet så var det ingen som skadade sig mer än att någon stukade foten.

Khaled Abdu från Eritreanska föreningen berättar att man försökte arrangera så att Jamil istället för till Eritrea kunde ha fått avvisas till tredje land. Han tror att han kunde ha ordnat ett pass till Etiopien om han haft ytterligare två dagar på sig.
Så blev det nu inte. Istället genomfördes avvisningen - i ett plan som specialchartrats för 500 000 kronor - till hemlandet.
Khaled Abdu är uppgiven.
- Jag har en känsla av att en människa som är levande nu kommer att vara död i morgon. Om jag kunde skulle jag sitta i fängelse här för att rädda honom så skulle jag göra det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria