Debatt


Rolf K Nilsson BR Riksdagsledamot
Fria.Nu

Äldre betyder inte förbrukad

Vi måste börja inse att man inte är förbrukad som medborgare när man går i pension, skriver Rolf K Nilsson, riksdagsledamot (m).

Det är viktigt att slå vakt om äldre medborgares rätt och rättigheter i motsats till den åldersfobi som på senare tid gjort sig gällande i Sverige. Vi är alla olika, vi är alla unika, med olika behov, förutsättningar och förmågor. Sedan spelar det ingen roll om vi är män eller kvinnor, yngre eller äldre, infödda svenskar eller inflyttade. Vi behöver alla åldersgrupper engagerade på arbetsmarknaden och i samhället.
För att uppnå denna ambition krävs en kulturell förändring. Vi måste börja inse att man inte är förbrukad som medborgare när man går i pension. De äldre som så vill måste känna att de kan jobba vidare på sina egna villkor och att deras kompetens är efterfrågad och önskvärd. Många som närmar sig eller har kommit upp i den ålder som enligt lagen möjliggör att gå i pension vill också det. Andra känner att de har många fler år att ge på sina arbeten och vill - både för egen och andras skull - bidra till samhällsutvecklingen. Men ofta, alltför ofta, hetsas äldre att sluta sina anställningar, acceptera avgångsvederlag, 'lämna plats' för yngre på grund av att det är en gällande trend och att det är politiskt korrekt.

Det finns ofta ett socialt tryck på äldre att tacka ja till pensionserbjudanden från sina arbetsgivare. Vidare finns det i dag skatteregler som direkt bidrar till att arbetsgivare finner det ekonomiskt fördelaktigt att erbjuda avgångspension framför att betala ut lön till en äldre anställd. Arbetsrätten ger i dag dessutom arbetsgivaren möjligheten att säga upp den medarbetare som är äldre än 67 år, trots att hon eller han vill fortsätta att arbeta. Att hetsa äldre bort från sina arbetsplatser och från ett samhällsengagemang är äldrediskriminering och vuxenmobbning. Något som kan jämföras med en modern ättestupa för äldre och egentligen borde förbjudas i lag!
En konkret första åtgärd, som föreslagits av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, är att öppna för en lagändring som möjliggör att äldre - som så vill och önskar - får rätt att jobba kvar även efter sin 67-årsdag.
Moderaternas riksdagsgrupp har också tillsatt en utvecklingsgrupp som kommer att analysera på vilket sätt nuvarande regler och avtal inverkar på äldres möjligheter att arbeta längre samt att, där det är nödvändigt, föreslå förändringar. Vi anser att arbetsrätten bör gälla lika för alla, även för äldre.
Även alliansregeringen har vidtagit en rad åtgärder som gör det mer lönsamt för äldre - som så vill och önskar - att jobba vidare. Till exempel slopade regeringen den särskilda löneskatten för personer över 70 år vid årsskiftet.

Det är viktigt att möjliggöra för äldre att känna att de inte tar plats från någon annan - att de inte kommer på undantag. Mycket av detta kan dock inte regleras i lagar och förordningar utan är en attityd i samhället som måste förändras. Äldre är i dag en resurs som förnekas sina rättigheter. Moderaterna vill att äldres engagemang bättre ska tas tillvara i samhället!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Stockholms Fria