Stockholms Fria

Landstingspolitiker vill ge papperslösa vård

Vänsterpartiet och miljöpartiet kräver i en gemensam motion till Stockholms läns landsting riktlinjer för att ge papperslösa vård.

Många röster har höjts för att papperslösa ska ges rätt till subventionerad sjukvård. I mars gick 27 frivilligorganisationer, kyrkor, fack- och yrkesförbund samman i Rätt till vård-initiativet. De kräver att regeringen ändrar lagen så att papperslösa får tillgång till samma vård som alla andra.
- Våra etiska regler säger att vi inte ska göra någon skillnad på någon individ när vi bedömer ett vårdbehov, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Sveriges läkarförbund och en av initiativtagarna till Rätt till vård.
Det handlar om människor som lever gömda och bara har möjlighet att få akut sjukvård, vilken de måste betala de faktiska kostnaderna för. Det har gjort att många inte har råd att söka vård och att de som söker kan bli nekade vård om de inte kan betala.
- De flesta läkare följer läkaretiken. Men det kan bli ett etiskt dilemma för dem om till exempel sjukhusledningen säger att de ska följa lagen, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Men miljöpartister och vänsterpartister i Stockholms läns landsting, SLL, menar att man redan i dag kan ge papperslösa vård, utan att kräva betalt för den. De har skrivit en gemensam motion, som godkändes på landstingsfullmäktige i tisdags, där de kräver att landstingsstyrelsen ska arbeta fram ett förslag till en policy för hur man ska hantera problem som kan uppstå i samband med papperslösas vårdbehov. Att motionen godkändes innebär att landstingfullmäktige kommer att ta ställning till den senare.
- Det är inte rimligt att utsatta människor som tvingas söka vård ska stå för hela vårdkostnaden, säger Raymond Wigg (mp), oppositionsborgarråd.
- Både kristdemokrater och folkpartister delar vår uppfattning i frågan. Det kan inte vara så att det ska vara upp till den enskilda vårdgivaren att bestämma om den papperslösa ska få vård eller inte, säger Birgitta Sevefjord (v), oppositionsborgarråd.

Inspirationen till motionen har de fått från Sahlgrenska universitetssjukhuset som sommaren 2006 beslutade att 'gömda flyktingar och andra patienter utan avtal eller försäkring skall erhålla akut och annan omedelbart nödvändig vård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, oavsett betalningsförmåga i ögonblicket'.
- Det är samma riktlinjer vi vill se i Stockholm. Men på sikt behöver vi uppbackning av en lagändring, säger Birgitta Sevefjord.

Men en ändring av lagtexten verkar i dag avlägsen. Den 6 mars antog regeringen en proposition som bara formaliserade de avtal som i dag finns mellan staten och landstingen.
- Men kristdemokraterna och folkpartiet är positiva till en lagändring. I dag försöker vi skaffa oss kunskap om vilken effekt det kommer att ge på flyktingströmmarna och vad det kommer att kosta, säger Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig hos Göran Hägglund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria