Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Mona Sahlin hycklar om mänskliga rättigheter

Mona Sahlins beslut att delta i firandet av Israels 60-årsdag är obegripligt, skriver Anna Wester.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin var en av dem som hördes mest i samband med att statsminister Fredrik Reinfeldt skulle besöka Kina. Tillsammans med andra socialdemokrater krävde hon att Reinfeldt under sin resa skulle uppmärksamma Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna. Hon skrev bland annat att statsministern måste 'våga vara obekväm och lyfta fram enskilda fall för att göra det tydligt för de kinesiska ledarna att omvärlden följer deras öde' och hon sade också vid flera tillfällen att hon höll dörren öppen för en politisk bojkott mot OS i Kina.

Efter att ha profilerat sig som en politiker som håller fanan för demokrati och mänskliga rättigheter högt i alla lägen, att dessa värden ska stå över Sveriges relationer med andra länder, har Mona Sahlin nu chockat många med beskedet att hon som enda partiledare deltar i judiska församlingens och israeliska föreningens firande av Israels 60-årsdag den 11 maj i Stockholm. Hennes beslut att delta i firandet av en ockupationsmakt som inte ens har fastställt sina gränser och som dagligen bryter mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna har sårat många palestinier och demokrativänner. Jag själv finner det mycket olämpligt och faktiskt obegripligt. Eller kan det vara så att Mona Sahlin planerar att göra sig obekväm och i sitt tal nämna de politiska fångar som hålls av Israel utan rättegång, att en tredjedel av det palestinska folkvalda parlamentet sitter fängslade eller kanske ska hon nämna namnet på något av de barn som torterats och arresterats av staten Israel? Ska hon i sitt tal nämna hur palestinierna uppmärksammar denna födelsedag, att miljontals människor högtidlighåller minnet av Al Nakba, den stora katastrofen som innebar en fördrivning av över 700 000 palestinier och ödeläggelse av mer än 500 byar i samband med Israels bildande?

Israel kommer naturligtvis att bevaka hur 60-årsdagen uppmärksammas i olika länder och man kan anta att officiella israeliska företrädare kommer att finnas på plats, så kanske ser Mona Sahlin detta som ett tillfälle att visa de israeliska ledarna att omvärlden följer deras öde. Med hennes uppmaningar till Reinfeldt i färskt minne borde så vara fallet. Men jag skulle bli väldigt förvånad om hon gjorde det, då hade det väl varit bättre att tacka nej och låta israelerna fira själva.

Palestinska föreningen i Stockholm har uttryckt sin förtvivlan över Mona Sahlins och andra svenska politikers beslut att delta i firandet av den israeliska staten.

- Det här är en sorgens dag för alla palestinier och att svenska politiker då väljer att delta är ett slag i ansiktet på den palestinska kampen. Israeler får naturligtvis fira bäst de vill men att svenska politiker väljer att delta är att likställa med att de skulle närvara vid firandet av en apartheidstat, säger Nael Touqan till SvD.se.

Mona Sahlin försvarar sitt deltagande genom att säga att det är lika självklart att delta i det här som i palestinska föreningars arrangemang. Hon hänvisar till Sveriges hållning att ha en nära relation till båda sidor i den här konflikten, att hon 'månar' om det och hon hänvisar till att hon själv sett både palestinska och israeliska barns lidande.

Samtidigt som många socialdemokrater kämpar för att Sverige ska sätta press på Israel för ett slut på ockupation och förtryck, antyder Mona Sahlin med sitt uttalande att hon ämnar fortsätta Göran Perssons linje i Palestina/Israel-konflikten: att aldrig kritisera Israel utan att i samma mening kritisera något som palestinierna gjort. Nu får vi i alla fall hoppas att Mona Sahlin kommer att medverka vid de fackeltåg och demonstrationer som planeras för att uppmärksamma 60 års fördrivning av det palestinska folket.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria