Fria.Nu

De största elbolagen sämst på förnyelsebar energi

Nu är det lättare för konsumenten att välja miljövänlig el. Greenpeace har rankat elbolagens milövänlighet utifrån hur mycket förnyelsebar el de säljer. Deras kartläggning visar att de största bolagen - Eon, Vattenfall och Fortum - är bland de minst miljövänliga.

FRIA TIDNINGEN Som miljömedveten konsument har det varit svårt och krångligt att jämföra de olika elbolagen utifrån hur miljövänliga de är. Många elbolag redovisar inte på sina hemsidor varifrån elen kommer - trots att de är skyldiga till det enligt svensk lag. I bästa fall kommer informationen på fakturan, då konsumenten redan har förbundit sig att köpa el från bolaget under en viss tid.
Detta faktum vill nu Greenpeace ändra på genom att miljöranka drygt hundra elbolag på den svenska marknaden. Avgörande för placeringen har varit hur stor andel förnybar el som ingår i bolagets totala försäljning av el.
- De dominerande elbolagen - Eon, Vattenfall och Fortum - hamnar nästan sist. I toppen hittar man drygt 10 elbolag som säljer 100 procent förnybar el, säger Martina Krüger, ansvarig för klimatfrågan på Greenpeace.

Enligt EU-lagstiftningen från 2003 ska alla elbolag klart och tydligt redovisa ursprunget av den el de säljer uppdelat på tre kategorier: el från förnybara källor, el från fossila källor och kärnkraftsel. Men trots att lagen implementerades i Sverige 2005 har det inte funnits någon samlad information som gjort det möjligt för kunderna att fatta ett upplyst beslut.
- Hälften av elbolagen hade på nätet ingen som helst redovisning av varifrån deras el kommer, säger Martina Krüger.

Lagen förespråkar också att konsumenten ska kunna göra ett medvetet val baserat på elens ursprung och att elbolagen ska utbilda konsumenterna för att efterfråga elproduktion som bidrar till ett säkert och hållbart energisystem. Så görs det även i vissa fall - med modifikation. Eon, på jumboplats, redovisar på sin hemsida att deras el kommer till 72 procent från förnyelsebara källor, till 11 procent från kärnkraft och till 17 procent från fossilt bränsle.
- Men det handlar bara om försäljningen i Sverige. Liksom Vattenfall dumpar de den miljövidriga elen på andra länder. Av Eons totala försäljning kommer bara 9 procent från förnyelsebara källor, medan el från fossila bränslen uppgår till 55 procent och kärnkraft till 34 procent. säger Martina Krüger.

På så sätt har kunderna varit utlämnade till elbolagens marknadsföring. Det har även visat sig att det är lagligt för bolagen att skriva i princip vad de vill på sina hemsidor. Hösten 2007 anmälde Greenpeace Vattenfall för vilseledande reklam. Bolaget hävdade att det investerat i koldioxidfria kolkraftverk i Tyskland. Men pilotanläggningen med CCS-metoden som ska avskilja koldioxid från kolkraftverk, kommer ändå att släppa ut mellan 150 och 190 gram koldioxid per kWh. Dessutom kommer inte metoden att kunna tas i bruk förrän tidigast 2020.
Domstolen i Berlin förbjöd Vattenfall att använda sig av termen 'koldioxid', men den svenska marknadsdomstolen friade företaget med motiveringen att Vattenfalls hemsida inte var av 'en utpräglat kommersiell natur'.
- Problemet är att det inte finns tydliga föreskrifter i Sverige om hur kunderna ska informeras om ursprungsmärkning. De ljuger oftast inte direkt, men de berättar inte hela sanningen, säger Martina Krüger.

Hon berättar att redan en vecka efter Greenpeaces granskning började företag höra av sig för att få råd om hur de ska gå ut med information. Och hon lovar att uppvärdera dem i rankningen om de blir mer miljövänliga.
Om elbolagen inte sanerar sig själva nu, kan de ändå tvingas att göra det i framtiden. På Näringsdepartementet säger man att det i dag inte finns några ursprungsgarantier för halva elmarknaden, el som kommer från kärnkraft och fossilt bränsle. En ursprungsgaranti är ett bevis från säljaren till köparen om varifrån elen kommer. Den mer osäkra ursprungsmärkningen är något som lagen tvingar elbolagen att uppge för elkunden.
- Vad vi vill är att koppla ihop ursprungsgarantin och ursprungsmärkningen, så att all el kan spåras till en källa av kunden. På så sätts stärks konsumentmakten, säger kanslirådet Magnus Beümer.
Men det dröjer åtminstone ett år. I januari lämnade EU-kommissionen ett förslag om främjande av förnybar energi som nu diskuteras i EU-parlamentet och Rådet för energi. Näringsdepartementet kommer därför att avvakta det nya direktivet.
- Men att konsumenten ska kunna välja el utifrån olika kriterier kommer att bli en väldigt viktig fråga inom en snar framtid.

Fakta: 

BYT ELBOLAG
Jämför elpriser på www.greenpeace.org/sweden/energibolag/.
Leta upp din elräkning. Kolla om avtalet är bundet, om du vill bryta det i förtid kostar det extra. Ring till ditt nya elbolag. Läs upp ditt ID-nummer som står på elräkningen och meddela din eventuella bindningstid. Sedan ordnar ditt nya elbolag resten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Avknoppningarna kan stoppas

Försäljning av kommunens och landstingets verksamheter till underpris är olagligt. Det konstaterar statskontoret i en utredning om avknoppningar. Vänsterpartiet i landstinget och kommunen kräver ett stopp för avknoppningarna och överväger en anmälan till EU-kommissionen.

"Sverige motarbetar internationellt förbud mot klustervapen"

På måndagen arrangerades en aktion på Sergels torg av Nätverket mot klustervapen. 98 rödklädda och 2 gulklädda aktivister från Svenska FN-förbundet, Svenska freds och elva andra organisationer illustrerade att 98 procent av alla som faller offer för klusterbomber är civila.

Djurförsök på utbildningar har sällan relevans

Djurens rätt driver en kampanj för att studenter ska få information om möjligheten att söka och få dispens för att slippa djurförsök. Stella Nordqvist beviljades inte dispens utan tvingades ändra yrkesval.

Studentskrapan är såld

I torsdags beslutade Svenska bostäder att sälja Skrapan till AP fastigheter. Det finns ingen garanti för hur länge studenterna får bo kvar eller något tak för hur mycket hyran får höjas. SSCO som också lagt bud på Skrapan känner sig överkörda.

© 2024 Stockholms Fria