• Barnen lider av att tvingas gömma sig. I tisdags inleddes en sittstrejk för att få svenska myndigheter att erkänna att Iran är ett politiskt instabilt
Stockholms Fria

Iranska flyktingar försvarar rätten till asyl

Livrädda och gömda. Unga som gamla människor fyllde en stor lokal i Solna i en protestaktion, trots rädslan för att bli gripna av polis. Syftet var att få svenska myndigheter att erkänna att Iran är en diktatur och stoppa den hänsynslösa svenska asylpolitiken.

Iranska flyktingars riksförbund uppmanande den 2, 3 och 4 november till en sittstrejk. Skälet till detta var att försvara rätten till asyl. Flyktingar och asylsökande vill rikta allmänhetens uppmärksamhet mot det rådande systematiska förtrycket i Iran och framför allt synliggöra brotten mot asylrätten som begås av svenska myndigheter.

- Alla människor i lokalen har flytt från det mest fruktansvärda liv en människa kan tänka sig. Skräcken för att tvingas återvända går inte att beskriva med ord. Svenska myndigheter måste inse att de har de här människornas öden i sina egna händer, säger Kimia Pazoki, en av dem som står bakom strejken.

Migrationsverket har kommit med ett förslag till regeringen att det ska bli ännu svårare för just människor från Iran, Turkiet och Syrien att få uppehållstillstånd. Anledningen är att dessa människor inte anses vara trovärdiga.

- Jag blev otroligt upprörd när jag läste förslaget. Skulle alla de här människorna gömma sig om det inte fanns någon anledning? Det är ju absurt, säger Kimia Pazoki.

Människorna i lokalen berättar om fruktansvärda saker som de blivit utsatta för i Iran. Tortyr, kontroll, fängelsestraff och avrättningar hör till vardagen. Alla här känner någon som har blivit avrättad. Simin Nadi har bott i Sverige i två år men är sedan tio månader tillbaka gömd. Hennes berättelse är ett exempel på vad en människa som kämpar mot regimen får utstå:

- Jag har suttit i fängelse sammanlagt tio år i Iran. Civila poliser grep mig på skolan för att jag kämpade för demokrati. I fängelset blev jag piskad, slagen och förnedrad. De hotade att döda mig och jag hade bara tur att de inte gjorde det. När jag kom hit trodde att jag skulle bli av med min rädsla inför polisen, men jag är lika rädd här i Sverige, säger hon.

Mohsen Baghdadi har varit fyra år i Sverige och gömmer sig nu sedan ett år tillbaka.

- Jag var politisk aktiv. Jag har två barn i Iran som är gömda och ett barn här som också är gömt. Man får inte säga vad man vill hemma, mina barn skulle inte tvingas gömma sig om vi levde i en demokrati. Jag längtar så otroligt efter mina barn. Jag går till en psykolog två gånger i veckan och jag har försökt ta mitt liv fyra gånger, säger han.

Den kontroll som regimen i Iran använder sig av för att när som helst gripa någon bidrar till att människor knappt vågar lämna sina hem.

- Alla väggar har öron, en man och en kvinna som pratar med varandra riskerar att gripas om man inte kan visa att man är släkt. Civila poliser finns precis överallt och de människorna lever i oförskämd lyx. Vi vill med den här strejken att Sverige ska förstå att vi inte kan återvända, säger Beviram.

Under de dagar som sittstrejken pågår förväntas drygt hundra personer sluta upp och delta. Vänsterpartiet, miljöpartiet och folkpartiet kommer också att besöka sittstrejken. Socialdemokraterna bestämde sig efter att Kimia Pazoki tjatat och bett att de skulle komma.

- När det gäller att uppnå något slags förändring måste vi vara realistiska. Självklart kommer det inte att bli någon snabb förändring, men av erfarenhet vet jag att det här är ett bra sätt att få igång en debatt, säger Kimia Pazoki.

Det är på tre punkter som Iranska flyktingars kräver en förändring omgående.

Den första är omprövning av samtliga avslag och erkännande av rätten till asyl för alla.

Nästa är ett stopp för verkställande av avvisningar, och den sista är att svenska staten ska erkänna Iran som ett politiskt instabilt land som bryter mot mänskliga rättigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Statlig tystnad bidrar till hedersvåld'

Med starka tal från människor som själva upplevt hedersförtryck lyftes en konferens vars huvudsyfte var att uppmärksamma samhället om orsakerna till hedersrelaterat våld.

Fria.Nu

Asylgrupper kartlägger sjuka flyktingbarn

I onsdags bordlade riksdagen frågan om hjälp till sjuka och apatiska flyktingbarn i Sverige. Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén, och Kimia Pazoki, ordförande för Iranska flyktingrådet, arbetar nu med att ta fram en enkät som ska omfatta alla sjuka flyktingbarn. Målet är att barnen ska få uppehållstillstånd.

Staten lägger ansvaret för flyktingbarn på frivilliga

Sjuka och apatiska flyktingbarn i Sverige prioriteras inte. I går bordlade riksdagen frågan om hjälp till barnen. Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén och Kimia Pazoki, ordförande för Iranska flyktingrådet, tar nu fram en enkät som ska omfatta alla sjuka flyktingbarn. Syftet är att barnen ska få uppehållstillstånd.

Fria.Nu

Dyrt med bostad på Stiftelsen hotellhem

En liten enrummare hos Stiftelsen hotellhem kostar mellan

3 500 och 4 500 kronor i månaden. Det är alldeles för dyrt, menar de flesta av dem som bott på ett hotellhem mer än två år.

Hur ska barn i flyktingfamiljer kunna lita på Sverige?

Ingen tänker på barnen när man avvisar deras släktingar. Marti har varit orolig för sin moster varje dag i fyra år. Han är ledsen och har svårt att koncentrera sig i skolan. Hans mamma försöker förklara, men ingen lyssnar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria