Fria.Nu

Ekologisk frisör vägrar kemikalier

För ett par veckor sedan skrev vi om hur det är möjligt att kosmetikaindustrin får använda farliga kemikalier. Nu har vi träffat en ekologisk frisör som helt tar avstånd från att använda dessa. Hon säger att i Sverige invaggas konsumenterna i en falsk och förrädisk trygghet, vilket kan leda till cancer och allergier.

På Bastugatan finns en av Stockholms två ekologiska salonger, Friekosör. Där kan man köpa allt från tygbindor till hår- och hudvårdsprodukter. I stället för sprejer och syntetisk färg finns burkar med örter som tillreds på plats för behandling av håret.

- Vad jag kan erbjuda är ett naturligt alternativ till kemiska produkter. Våra produkter skadar inte naturen vare sig vid tillverkning, användning eller som avfall, säger ägaren Lena Jansson.

Lena Jansson har i 30 år arbetat som frisör bland annat hos trendfrisörer i London. Men för tio år sedan såg hon ett tv-program om Kerstin Strömberg, en ekologisk frisör i Skåne, som även höll kurser inom ämnet. Lena Jansson anmälde sig till den ettåriga kursen.

- Det var då jag verkligen började läsa på innehållsförteckningarna.

I dag tillverkar hon även sina egna hårvårds-produkter i en fabrik i Lundsbrunn mellan Skara och Skövde. Vissa örter odlas där

ekologiskt och andra köps in via företaget Svensk Ekoört. Dessutom har hon kontakt med forskare i Amazonas för att ta tillvara den kunskap som ursprungsbefolkningen har om olika växtfärger.

- Det gäller att passa på så länge den generationen finns kvar, och vi lär oss hela tiden om nya växter att använda.

Det var inte svårt att ta steget från traditionell till ekologisk frisör. Lena Jansson har alltid varit miljömedveten och hon har sett hur traditionella frisörer skadats av de kemikalier som de använder åtta timmar om dagen.

- Vid en traditionell hårfärgning tar det kroppen sju dagar att bli av med gifterna via urinen, och urinvägscancer är den vanligaste cancerformen hos frisörer.

Lena Jansson säger att svenska konsumenter är invaggade i en falsk trygghet, med många myndigheter, som de tror bevakar konsumenternas intressen och hälsa. Men på grund av en stark lobbying av kemikalieindustrin och kosmetikaindustrin, finns det en ytterst bristfällig lagstiftning för kosmetiska produkter. Ett exempel är zinkpyriton som är tillåtet i schampon men förbjudet i båtfärger för att fiskarna dör.

- Läkemedelsverket, som är ansvarigt för kosmetiska produkter på svensk nivå, är inte intresserat. De säger att det rör sig om små kvantiteter, men det stämmer inte eftersom de flesta använder schampon med kemikalier i. Och på REACH-projektet i EU är man bara intresserade av allergiframkallande kemiska produkter.

Och allergi är något som ofta drabbar dem som utsätts för kemikalier. Hon visar oss prover på hårfärgningar som Folkoperan vill se. Där har maskörer blivit sjuka av sprejer och färger och de ser sig nu om efter andra alternativ.

- Om man utsätts för farliga kemikalier kan man få allergier och eksem av olika slag och man kan även drabbas av cancer. Det vet cancerläkare som förbjuder sina patienter att använda traditionell hårfärgning. Ändå använder gravida och ammande dessa produkter utan att förstå sambandet.

Lena Jansson berättar att om en frisör vill vidareutbilda sig finns det bara kurser som arrangeras av de kända märkena. Och de vill naturligtvis bara sälja och inte ifrågasätta vad produkterna innehåller.

Hon menar att den kosmetiska industrin främst styrs av ett vinstintresse där svindlande summor är inblandade. Det handlar också om kvinnliga förebilder som media presenterar.

- Kvinnliga tv-reportrar, till exempel, är stylade av personer som har gått kurser i de olika företagen.

Hon ger ytterligare en känga till medierna. För några år sedan visade en larmrapport att henna är cancerframkallande. Men när hon försökte berätta att det bara gällde den kemiskt framställda hennan, fick hon nobben av alla nyhetsredaktioner.

- De ville bara sälja på rubriker.

I stället för konstlade ideal vill hon förespråka ett mode med fungerande vardags-frisyrer som både är bra för miljön och hälsan. Hon visar mig två hårprover. Ett kommer från hennes dotter som aldrig använt kemikalier i några hårvårdsprodukter och ett från en vanlig kund. Skillnaden i lyster är slående.

När jag frågar om man kan färga röda, blåa och gröna slingor hos henne, svarar hon att naturen sällan har så starka färger som man kan åstadkomma på kemisk väg.

- Om man färgar traditionellt försvinner plastmolekylerna som håller fast färgen efter två veckor. Sedan försvinner färgpigmenten och kan ge helt andra nyanser än de önskade. Då blir det också en markant skillnad på utväxten. Vi kan färga slingor i röda och limegröna färger som försvinner efter hand.

Hennes kunder är allt ifrån kemister till new-agare. Och produkterna under namnet Bi Lein säljs även hos traditionella salonger som vill arbeta för en bättre miljö.

- Jag vill bygga broar till dem som vill bli mer miljömedvetna. Men det är en lång process för många att hitta in i den här världen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria