Fria.Nu

Fler borde våga sig på veteranidrott!

"När det gäller antalet utövare tror jag ändå inte att det är skaderisken som är det stora problemet. Att så få deltar beror på människors värderingar om friidrott.

En viktig orsak till att de flesta inte vill - eller vågar - träna och tävla i friidrott som medelålders eller äldre är antagligen att resultaten lätt kan mätas och jämföras. Det är enkelt för var och en att se hur mycket bättre andra är, och de som deltar är oftast exceptionellt duktiga för sin ålder.'

I helgen arrangeras ett internationellt mästerskap i Eskilstuna. Jag gissar att du inte hört talas om evenemanget - det handlar nämligen om inomhus-EM i veteranfriidrott. Veteranidrott brukar ju inte uppmärksammas särskilt mycket i media, men representerar på sätt och vis idrott när den är som bäst: de tävlande upplever glädjen i att göra något de är bra på och de får träffa många likasinnade.

Veteran-EM innebär att hundratals spänstiga, starka och uthålliga friidrottare från många europeiska länder samlas för att springa, hoppa och kasta i ett evenemang som motiverat dem att träna i månader och år. Vissa av deltagarna har tävlat länge i veteranklasserna, en del är tidigare elitidrottare medan andra är vanliga motionärer. Det finns inga kvalgränser för deltagande - så i princip kan vem som helst som är över 35 år delta. Det finns i Eskilstuna klasser ända upp till över 85 år.

Många medelålders och äldre gillar att titta på friidrott, och säkert tycker många att det skulle vara kul att vara i god form och kunna hoppa höjd eller springa häcklopp på ett hyfsat sätt och utan att skada sig. Som veteran deltar också många i motionsarrangemang som Stockholm Marathon, Vasaloppet eller Vätternrundan. I Stockholms Marathon lär faktiskt 60 procent av alla löparna vara veteraner! Men i de nämnda evenemangen handlar det om uthållighetssporter - som i och för sig är viktiga för bibehållande av en lagom vikt och god funktion på syretransportorganen på äldre dagar.

Men tyvärr trivs inte alla med långa distanser - vissa känner sig mer som sprinters eller kastare. Man kan också vara fysiskt aktiv genom att träna dessa typer av grenar. Ändå är det väldigt få som vågar sig på att utöva friidrott efter att de passerat tonåren, och ännu mindre i mogen ålder. Och om man gör det måste man vara försiktig och bygga upp kroppen under lång tid inför mer krävande träningsinslag. Kanske skulle jag själv vara på plats i Eskilstuna om det inte vore för mina långvariga knäbekymmer.

När det gäller antalet utövare tror jag ändå inte att det är skaderisken som är det stora problemet. Att så få deltar beror på människors värderingar om friidrott.

En viktig orsak till att de flesta inte vill - eller vågar - träna och tävla i friidrott som medelålders eller äldre är antagligen att resultaten lätt kan mätas och jämföras. Det är enkelt för var och en att se hur mycket bättre andra är, och de som deltar är oftast exceptionellt duktiga för sin ålder. I 70-årsklassen deltar exempelvis tysken Bruno Kimmel som för ett år sedan sprang 60 meter på 8,22. Resultat som detta avskräcker säkert intresserade som inte ligger på samma höga nivå.

Bakom rädslan ligger till stor del kulten av ungdom, styrka och vinnare. Det är få som är så självständiga och starka att de kan bortse från attityderna i samhället. Tyvärr tror jag därför inte att veteranfriidrott kommer att bli någon stor sport så länge vi lever i ett samhälle där man mest jämför sina prestationer mot andras.

Men i Eskilstuna handlar det främst om att bevisa något för sig själv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

Fria.Nu

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

Fria.Nu

Därför behöver vi mindfulness

HÄLSA Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Fria.Nu

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria