Fria.Nu

Kvinnomarsch ger manifest till nordiska regeringar

I helgen samlas svenska och norska kvinnor från Världskvinnomarschen i Morokulien. Där ska kvinnorna få ett manifest från arrangörerna av marschen som ska överlämnas till deras respektive regeringar.

Det började för fem år sedan. Några kanadensiska kvinnor, som hade varit på FN:s stora kvinnokonferens i Beijing 1995, undrade vad det hade blivit av alla vackra ord och löften om kvinnors situation som världens regeringar då hade avgett.

Knappast något hade hänt som förbättrade kvinnornas vardag. Då uppmanade de fem kanadensiskorna världens kvinnor att protestera genom att delta i en global kampanj, en kvinnomarsch.

År 2000 arrangerades den första Världskvinnomarschen. De var 35 000 i Bryssel, 20 000 i New York. Man presenterade en politisk plattform med 17 praktiska krav. Man krävde bland annat utrotning av fattigdomen och ett slut på våldet mot kvinnor. Andra krav handlade om en förändring av den ekonomiska och politiska ordning som försämrar kvinnors villkor och som gör att kvinnor har sämre demokratiska och mänskliga rättigheter.

Kraven överlämnades till Världsbanken, till Internationella Valutafonden och till FN. Inte ett enda konkret svar har kommit tillbaka hittills. Världskvinnomarschen 2005 är därför en fortsättning på kampen.

På Internationella kvinnodagen, den 8 mars i år, startade Världskvinnomarschen sin resa runt världen. Genom 53 länder på alla kontinenter går budkavlen och överallt dit den kommer blir det mottagning och manifestationer.

Den startade i São Paulo i Brasilien, där 40 000 kvinnor var på gatorna. Marschen har sedan fortsatt från land till land, genom Sydamerika, USA, Kanada och Europa. Den går även genom Asien och Afrika, där avslutningen äger rum i Burkina Faso den 17 oktober.

– Vi hoppas också att marschen ska ena feministiska rörelser på olika kontinenter runt om i världen, säger Erni Friholt från Världskvinnomarschen.

Med på marschen finns därför kvinnors världsmanifest för mänsklighet som ska överlämnas till ländernas regeringar och ett lapptäcke som ska symbolisera samhörigheten och mångfalden av kvinnoliv i världen över. Varje land ökar på lapptäcket genom att sy fast en 50 gånger 50 centimeter stor bit som placeras bredvid föregående lands bidrag. Vid marschens slut är det meningen att alla länder ska ha bidragit till ett stort konstverk.

– I Stockholm och Uppsala har det inte förekommit några aktiviteter. Vi hoppas att vi ska fira avslutningen i Stockholm, men än är inget program fastslaget. Däremot var det många aktiviteter i Göteborg och Köpenhamn, säger Erni Friholt.

Nu till helgen, den 3-4 september, möts svenska och norska kvinnor i Morokulien. Morokulien ligger mitt på gränsen mellan Norge och Sverige och utropades till en egen stat 1959 av Lennart Hyland i radioprogrammet Över alla gränser. Därmed blev Morokulien världens minsta land på sex hektar.

Det finns även morokuliska pass att köpa. Passens legitimitet är dock tvivelaktig med tanke på att vem som helst kan köpa ett. Ingen annan stat har erkänt Morokulien.

De svenska kvinnorna går från Charlottenberg till Morokulien och de norska från Magnor. I Morokulien blir det en ceremoni där man delar ut ett manifestet som senare ska överlämnas dels till den norska regeringen och dels till den svenska. På kvällen blir det fest och på söndagen seminarier om familjevåld, kvinnorna och unionsupplösningen och kvinnor och fundamentalism.

Fakta: 

<h2>Läs mer på:
www.varldskvinnomarschen.se</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Världens kvinnor överlämnar sitt manifest

Kvinnor i hela världen protesterar mot fattigdom och våld. De marscherar genom 53 länder. Svenska och norska kvinnor möttes i helgen i Morokulien på gränsen mellan Sverige och Norge.

Fria.Nu

Kvinnors Nätverk – motståndkämparnas röst

I 16 år har de fört kampen för kvinnors rättigheter framåt. Kvinnors Nätverks arbete har väckt många känslor och präglats av att både göra och få motstånd. Med hjälp av kunskap och systerskap har man bevisat att Kvinnors röst inte kan tystas ner.

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

© 2024 Stockholms Fria