• Ett kvinnokooperativ på Filippinerna samlar in använda förpackningar och gör andra produkter av dem.
Fria.Nu

Rättvisa julklappar nu på nätet

Ska man köpa julklappar överhuvudtaget? Som kanske har producerats under olidliga förhållanden? Räddningen finns i närmaste uppkopplade dator. En ny webbutik för rättvisa presenter har öppnat på nätet.

Vi är många som drar oss för att gå in i en leksaksaffär för att köpa julklappar till förväntansfulla barn i vår närhet. Var är leksakerna tillverkade och under vilka förhållanden? Har leksakerna tillverkats av barn som inte ens kan drömma om en tillvaro som barnet som ska få lek-saken har?

Räddningen finns nu i närmsta dator som har en internetuppkoppling - om man nu känner sig tvungen att köpa julklappar.

Den första svenska webbutiken med rättvisemärkta produkter har nämligen öppnat. Här kan man till exempel hitta en bokstavspusselgiraff eller en räkneram från hantverksgrupper i Sri Lanka.

- Att jag valde att starta en webbutik med rättvist producerade varor beror på ett personligt engagemang. Jag har rest och sett hur svårt människor har det i många länder. Det är svårt att blunda för fattigdom, barnarbete och diskriminering, säger Andreas Holmbäck, som startat skicka1present.se.

Här kan man också hitta en mängd julklappar till vuxna. Vad sägs om en handväska, necessär eller papperskorg som är gjorda av återvunna juiceförpackningar tillverkade av slitstark plast- och metallfolie?

De tillverkas av ett kvinnokooperativ på Filippinerna som samlar

in förpackningarna på skolor och kaféer. Därefter tvättas de och pressas ihop så att de blir som nya och sys med dubbla sömmar till önskad produkt.

Butiken erbjuder också julkorgar, choklad, te, silversmycken, sjalar och handgjorda anteckningsböcker. När beställningen är gjord slår företaget in paketet och skickar det direkt till mottagaren. Det finns också fina handgjorda kort för en personlig hälsning.

Varorna till webbutiken inhandlas av Rättvis handel import, Sakeus och North and South. Men allt i butiken är inte rättvisemärkt.

- Även om varorna inte är rättvisemärkta är de rättvist inhandlade. Att vi inte bara har rättvisemärkta varor beror på att det är svårt att hitta rättvisa produkter, säger Andreas Holmbäck.

Men kan verkligen verkligt rättvisa produkter tillverkas i en orättvis värld? Många rättvisa produkter tillverkas av arbetare som fortfarande har så låga löner att de inte kan försörja sin familj, vilket gör att barnen kanske tvingas arbeta någon annanstans under olidliga förhållanden. Plantagerna som förser oss i västvärden med bananer och kaffe utarmar också jorden lika mycket som traditionella plantager.

- Ja, jag är medveten om problemet. Men de som producerar rättvisa produkter har det bättre än andra och organisationerna som arbetar med rättvis handel utvecklas hela tiden, säger Andreas Holmbäck.

Fakta: 

Rättvisemärkta produkter ska:
* Ge arbetare och odlare skäligt betalt för det arbete de utför.
* Motverka barnarbete.
* Uppmuntra ekologiskt odlande.
* Främja organisationsrätten och demokratin.
* Motarbeta diskriminering på grund av kön, hudfärg och tro.
* Ge produkter med god smak och av hög kvalitet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria