• Pratade om hedersvåld gjorde Violette Dalgren från Botkyrka kvinnojour, Seideh Rahaa från Womens liberation, Asaneh Vadhat, Homa Arjomand, ordförande
Fria.Nu

'Statlig tystnad bidrar till hedersvåld'

Med starka tal från människor som själva upplevt hedersförtryck lyftes en konferens vars huvudsyfte var att uppmärksamma samhället om orsakerna till hedersrelaterat våld.

  - Västvärlden måste gå samman och arbeta internationellt mot krafter som vägrar att leva demokratiskt, säger Homa Arjomand, ordförande i den internationella organisationen Children first now.
ABF-husets konferens den 21 januari rymde allt från besvikelser gentemot västvärldens tystnad till konkreta förslag på hur samhället ska få bukt på de ökande negativa rörelser som vägrar acceptera kvinnors och barns rättigheter.
Högt på agendan stod diskussionen om politisk islam som enligt
talarna breder ut sig i världen och som inte på något sätt vill samarbeta. De som talade betonade att det inte handlade om islam som religion utan om de bakåtsträvande grupper som använder islam som en täckmantel för att framföra sitt budskap.

Mina Ahadi, ordförande i den internationella Kommittén mot avrättningar, och Homa Arjomand har båda stoppat avrättningar och steningar av unga flickor.
De arbetar internationellt och lever bägge under dödshot.
- Vi måste stoppa de politiska
islamska rörelserna som kräver att unga flickor bär slöja och som förespråkar tvångsgifte. Västvärlden måste utbilda socialtjänst och andra myndigheter som har kontakt med flickor som utsätts för hedersrelaterat våld. Alltför många flickor försvinner och ingen vet var de tar vägen, säger Mina Ahadi.

Riksförbundet Barnen först var en av arrangörerna bakom konferensen. Det är en internationell organisation med fyra års erfarenhet av arbete för barnens rättigheter. Afsane Vahdat, redaktör för tidskriften Barnen först, tycker inte att Sverige har lyckats med att hjälpa flickor som utsätts för hedersrelaterat våld.
- Det här förtrycket är vanligt i Sverige och det är ingen nyhet. Trots alla satsningar ökar hedersrelaterat våld i samhället. Jag hoppas att den här konferensen kan vara ett steg i rätt riktning. Varje tjej som försvinner är ett kollektivt misslyckande och vi är skyldiga att göra något åt det här, säger hon.
Integrationsproblematiken var också ett hett ämne under konferensen. Samtliga talare anser att en fungerande integrationspolitik är ett måste för att få människor att känna sig delaktiga i samhället. Utstötta, rädda och hatiska människor är de perfekta offren för grupper som sympatiserar med politisk islam.
Det är den största orsaken till att så många faller offer för ickedemokratiska grupper, menar de.
- Om vi inte lyckas integrera människor ökar segregeringen, vilket endast bidar till hat mellan människor, hat som är förödande för demokratin, säger Homa Arjomand.

Azar Majedi, ordförande för den internationella organisationen Womens liberation, sammanfattar de grundläggande åtgärderna för en mer demokratisk värld.
- Vi måste avskaffa religiösa skolor och religiösa utbildningar. Inga barn ska bära slöja. Det måste vara självvalt och vi anser att minimumåldern för slöja bör vara 18 år. Vi kräver att statliga bidrag till religiösa institutioner ska upphöra. Det måste också satsas pengar på sekulära och jämlikhetssträvande organisationer.
Azar Majedi framhäver kravet på den mest akuta åtgärden nu. Den lyder: stöd till institutioner för flickor som hotas av hedersrelaterat våld.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylgrupper kartlägger sjuka flyktingbarn

I onsdags bordlade riksdagen frågan om hjälp till sjuka och apatiska flyktingbarn i Sverige. Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén, och Kimia Pazoki, ordförande för Iranska flyktingrådet, arbetar nu med att ta fram en enkät som ska omfatta alla sjuka flyktingbarn. Målet är att barnen ska få uppehållstillstånd.

Staten lägger ansvaret för flyktingbarn på frivilliga

Sjuka och apatiska flyktingbarn i Sverige prioriteras inte. I går bordlade riksdagen frågan om hjälp till barnen. Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén och Kimia Pazoki, ordförande för Iranska flyktingrådet, tar nu fram en enkät som ska omfatta alla sjuka flyktingbarn. Syftet är att barnen ska få uppehållstillstånd.

Fria.Nu

Dyrt med bostad på Stiftelsen hotellhem

En liten enrummare hos Stiftelsen hotellhem kostar mellan

3 500 och 4 500 kronor i månaden. Det är alldeles för dyrt, menar de flesta av dem som bott på ett hotellhem mer än två år.

Hur ska barn i flyktingfamiljer kunna lita på Sverige?

Ingen tänker på barnen när man avvisar deras släktingar. Marti har varit orolig för sin moster varje dag i fyra år. Han är ledsen och har svårt att koncentrera sig i skolan. Hans mamma försöker förklara, men ingen lyssnar.

Fria.Nu

FN stoppar avvisning

Parvin Solimanpour har varit inlåst på Kronobergshäktet i två månader och tjugo dagar. Men den 14 december bestämde Utlänningsnämnden att hon inte ska vara inlåst längre. Parvins advokat, Katarina Areskoug har kämpat hårt. FNs kommission för mänskliga rättigheter har sagt att Sverige har en mycket dålig asylpolitik. Men mest har Parvin själv kämpat.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria