Stockholms Fria

Syndikalister blockerade Fortums huvudkontor

Under torsdagsförmiddagen genomförde medlemmar från Skärholmens LS av SAC en blockad mot elbolaget Fortums huvudkontor i Värtahamnen. En kvinnlig SAC-medlem greps av polis på plats, men släpptes senare i samband med att blockaden hävdes. Ruben Tastas-Duque från Skärholmens LS ställer sig frågan om polisen tog kvinnan som gisslan.

torsdagens blockad är en konflikt mellan SAC och bemanningsföretaget Snille. En person ansluten till Solna LS anställdes i januari av Snille, som utför arbeten för Fortums räkning. Månaden därefter friställdes den anställde med hänvisning till arbetsbrist.

Solna LS bestämde sig för att

bestrida uppsägningen. Detta dels då man anser att den saknar saklig grund, eftersom ett flertal bekanta till företagets ägare därefter anställts, dels då man menar att anställningsformen, som kombinerar en prov- och en projektanställning, är olaglig.

Eftersom SAC anser att Fortum är ytterst ansvarig för vilka underleverantörer man anlitar riktas aktioner nu mot elbolaget. En första blockad genomfördes mot företagets kontor den 24 april, och i samband med Fortums familjedag på Gröna Lund delades flygblad med information om konflikten ut.

Torsdagens blockad började lugnt. Polis var på plats men meddelade att de inte skulle ingripa så länge de omkring 25 aktivisterna inte fysiskt hindrade enstaka personer från att ta sig in till Fortum. Samtidigt pågick resultatlösa förhandlingar med Snille bemanning.

Vid lunchtid utbröt dock bråk. Enligt Ruben Tastas-Duque från Skärholmens LS var upprinnelsen att Fortums säkerhetschef knuffade till en äldre kvinna som deltog i blockaden.

- Hon värjde sig genom att sätta upp handen mot honom och han anmälde henne för ofredande eller jag vet inte vad. Vilket är jättelöjligt

eftersom han väger tre gånger så mycket som henne.

Efter händelsen började polisen enligt Ruben Tastas-Duque att uppträda allt mer aggressivt, och kort därefter greps en annan kvinna som deltog i blockaden.

Kvinnan släpptes dock någon timme senare, i samband med att blockaden hävdes. Ruben Tastas-Duque tycker att polisens agerande var märkligt.

- De höll telefonkontakt, och när polisen som var med oss informerade dem som gripit henne om att vi lyft blockaden, då sa de till tjejen att de skulle släppa henne. Det är lite märkligt, då får man intrycket att hon var gisslan, säger han.

Fortums informationschef Agneta Molinder vill inte kommentera torsdagens blockad utan hänvisar till Carl Bro, det företag som anlitat Snille bemanning för Fortums räkning.

- Carl Bro beklagar att Fortum drabbas av blockad eftersom det i grunden är en konflikt mellan Snille bemanning och syndikalisterna, säger informationschefen Margareta Söderholm.

Argumentet att Fortum ytterst skulle vara ansvarigt för sina entreprenörer ger hon inte mycket för, och avböjer i övrigt att kommentera ärendet på grund av pågående förhandlingar.

- Jag tycker det är långsökt eftersom det är Carl Bro som har det här uppdraget för Fortum. Vi följer lagar och avtal och förutsätter att även våra underleverantörer gör det.

Från SAC:s sida meddelar man dock att aktionerna kommer att fortsätta.

- Det kommer att bli en ny blockad, kanske snart, kanske lite senare. Kanske hittar vi också på lite mer fantasifulla metoder, säger Ruben Tastas-Duque.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria