Stockholms Fria

Bang ska lyfta fler feminismer

I veckan fick tidskriften Bang två nya chefredaktörer. SFT har talat med nytillträdda journalisten Lawen Mohtadi, som tycker att röster från kvinnor som verkar inom olika invandrarorganisationer har saknats i tidskriften.

I februari hoppade Karin Eder-Ekman och Malena Rydell av som redaktörer från den feministiska tidskriften Bang. Orsaken var en konflikt mellan styrelsen och redaktörerna, som bland annat grundade sig i ideologiska skiljaktigheter och olika syn på ekonomiska prioriteringar.

I måndags fick så Bang två nya chefredaktörer, Lawen Mohtadi och Sonja Schwartzenberger, samt en webbredaktör, Cajsa Unnbom.

Lawen Mohtadi, som har arbetat på Sveriges Radio och som återkommande frilans på Arena och Expressen, ser jobbet som en möjlighet att kombinera samhällsjournalistik med kulturjournalistik.

– Jag tilltalas av båda sidorna. Sedan har Bang också gett plats för en form av idédebatt som jag tycker är viktig. Bang är ett av de ledande forumen för att diskutera feminism kopplat till samhället i stort, säger hon.

Bang ska genomsyras av en ”vibrerande, brinnande känsla”, säger Lawen Mohtadi, som gärna ser fler fördjupande granskningar i tidskriften, till exempel av hur Stockholms stad säljer ut allmännyttan.

Hon saknar också en teoretisk idédebatt som utmanar ”både samhället och feministiska frågor”. Till exempel är ett samtal om att kvinnor fortfarande i hög grad är beroende av en man eller partner för sin inkomst relativt frånvarande i den feministiska debatten, menar hon.

– Det har inte politiserats tillräckligt tidigare.

Den feministiska verksamhet som bedrivs av olika kvinnogrupper med annan etnisk bakgrund än svensk är också något som måste synas mer, menar hon.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt, det är så mycket feministiskt arbete som bedrivs av olika invandrargrupper men som inte syns i Bang.

Så det kommer du att lyfta fram?

– Absolut. Här finns det generationsklyftor. Vad gäller dem i min mammas generation, de i 50-60-årsåldern, har kvinnor gått in i olika nationella riksförbund, många är engagerade i till exempel kurdiska eller bosniska organisationer, medan det för dem i vår generation ser lite annorlunda ut. Vi för snarare en antirasistisk politik än en som utgår från etnisk tillhörighet. Men båda grupperna är jätteviktiga, och man måste respektera att människor formulerar sig på olika sätt.

Ursula Berge, ordförande i föreningen Bang, säger i ett uttalande att tillsättningen av Lawen Mohtadi, Sonja Schwartzenberger och Cajsa Unnbom borgar för en breddning av tidskriften.

– Vi vill att Bang ska vara epicentrum i en feministisk rörelse med många delar. Med de här personerna paras olika erfarenheter med olika ingångar i feminismen. Det borgar för att tidskriften kan bredda sin målgrupp och feminismen nå allt fler, vilket är ett centralt politiskt syfte i dessa dagar.

”Feministisk verksamhet ska alltid helst äga rum i källare” skrev före detta redaktörerna Karin Eder-Ekman och Malena Rydell ironiskt i ett avskedsbrev som publicerades i Dagens Nyheter. De ville arrangera en 8 mars-fest på Spy bar, men mötte starkt motstånd från styrelsen.

Kommer ni ”våga er upp från källaren”?

– Hehe, jag vet inte vad de menade med det, säger Lawen Mohtadi. Jag förstår inte riktigt hur det här med bredda har kommit in i feministiska sammanhang. Det beror på vad man menar med brett. Om man menar att kommunicera med fler så är det självklart. Jag är väldigt mån om att bang ska vara en del i ett demokratiskt samtal, det är en otroligt stark drivkraft. Men jag har såklart mina idéer om vilka röster som behöver höras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria