Stockholms Fria

Jonna valde att göra motstånd

I Drakenbergsområdet på Södermalm kämpar hyresgäster mot att fastigheten Draken 14 ska ombildas till en bostadsrätt. Med krassa ekonomiska kalkyler har de kämpat mot inhyrda ombildningskonsulter som tjänar miljoner om Draken 14 ombildas. Men ännu är slaget inte vunnet, konsulterna har ajournerat köpstämman för att värva fler ja-röster.

Bostadsområdet Drakenberg på Södermalm består av 750 lägenheter. Området byggdes mellan 1968 och 1972 och bestod mestadels av fyrarummare, avsedda för trångbodda barnfamiljer.

– Området är faktiskt en del i miljonprogrammet, säger Jonna Garphult, en av de boende som aktivt strider mot en ombildning av fastigheten Draken 14.

På den tiden var området vid Hornstull illa sett, och kallades knivsöder i folkmun. Jonna Garphult menar att det var en av anledningarna till att en stark gemenskap byggdes upp i området. Där anordnades bland annat fester, loppis och pubkvällar i de gemensamma lokalerna. Det fanns till och med en tidning som hette Drakenbergsnytt.

– Mycket av den gemenskapen försvann när en fastighet, Draken 12, med 250 lägenheter, ombildades till bostadsrätter.

Genom den ombildningen försvann många av de gemensamma lokalerna. Vid försäljningen hade också glädjekalkyler presenterats som inte hade tagit hänsyn till fastighetens stora renoveringsbehov.

– För att täcka renoveringskostnaderna, tvingades bostadsrättsföreningen att höja sina månadsavgifter successivt.

Det ledde till att många tvingades flytta från området och de som inte hade köpt sina lägenheter tvingades ha sina grannar som ovilliga hyresvärdar, eftersom varje såld bostadsrätt blir en inkomst till bostadsrättsföreningen.

– Våren 2006 kom en lapp i brevlådan om att nu skulle vi äntligen få köpa vår lägenhet, men erfarenheten av vad försäljningen av Draken 12 hade inneburit, gjorde att jag och min man skrev ett svarsbrev som vi lämnade i brevlådorna, berättar Jonna Garphult.

Brevet till de 238 hushållen var ett brandtal om vikten av att bevara hyresrätten för att plånboken inte ska styra var man kan bo. Snart hade 15 familjer gått samman i en motståndsgrupp, Bevara hyresrätterna i Drakenberg, för att rädda Draken 14 från ombildning.

Motståndsgruppen har för länge sedan övergett tanken på att vädja till moraliska argument. Istället presenterar den krassa ekonomiska kalkyler, på möten och i brev, som beskriver konsekvenserna av att köpa sin hyresrätt.

– Tidigt fick vi kritik för att vår kalkyl var skrämselpropaganda. Men vår kalkyl stämmer överens med den som ombildningskonsulten har presenterat.

Jonna Garphult berättar att hennes hyra för fyran på 91 kvadratmeter i dag är 6 500 kronor per månad. Enligt kalkylen kommer den summan att öka till 11 000 kronor om 80 procent av de boende köper sina lägenheter. Om bara 70 procent köper landar hyran på närmare 13 000 kronor.

– Och då har vi räknat med en låg ränta, vilket ju kan öka i framtiden. Om fem år ska vi också börja amortera på lånet.

Och motståndsgruppen har lyckats med sitt uppsåt. På köpestämman som hölls den 10 juni visade det sig att bara 61 procent av hyresgästerna ville köpa sina lägenheter, mot de 67 procent som krävs för att ombilda. Detta trots att bostadsrättsföreningen hyrt in en konsult från AB Galären för att driva ombildningen i hamn.

– Konsulten får noll öre för två års hårt arbete, med alla möten och värdering av lägenheterna, om det inte blir en ombildning, och tre miljoner kronor om en ombildning sker, säger Jonna Garphult.

Men ännu är inte slaget över. Efter köpestämman dök en ny lapp upp i brevlådan. Det meddelades att köpestämman ajourneras till den 8 juli, eftersom många av dem som tidigare sagt sig vara villiga att köpa inte dök upp.

– Det går inte att ajournera ett möte för att gå ut och jaga fler ja-röster, säger P O Brogren, ombudsman på Hyresgästföreningen och specialist på ombildningsärenden.

Han berättar att när mötet återupptas får färre men inte fler vara närvarande vid omröstningen. Om fler kommer och röstar än de som var närvarande den 10 juni, kan en boende klaga på beslutet hos tingsrätten. Det ska göras senast tre månader efter att beslutet tagits. Är den boende även medlem i Hyresgästföreningen kan man få hjälp av deras juridiska enhet.

Ombildningskonsulten Karl Erik Thålin säger att han som ombud för bostadsrättsföreningen inte kan kommentera något under en pågående process. Men han säger att han har ajournerat möten tidigare på samma sätt, utan att någon har klagat.

– Det förvånar mig inte alls. Fusk och skojeri är vanligt vid ombildningar, säger P O Brogren.

Enligt Jonna Garphult arbetar nu bostadsrättsföreningens ordförande och ombildningskonsulten för högtryck med påtryckningar per telefon för att påverka. De har också skickat brev till hyresgästerna om att bara ordförande, sekreterare och två justeringspersoner behöver närvara vid köpestämman, tillsammans med en fullmakt för omröstningen.

– Men jag vill gå dit för att se att allt går rätt till. Det har jag rätt att göra. Och även vi har skickat brev till de boende.

Jonna Garphult och flera andra i motståndsgruppen är med i både bostadsrättsföreningen och hyresgästföreningen och kommer att klaga hos tingsrätten med hjälp av Hyresgästföreningens jurister om det finns den minsta tvekan om att omröstningen inte går rätt till.

Och motståndsgruppen har ännu ett ess i rockärmen mot ombildning av Draken 14. För att bankerna ska låna ut pengar kräver de att minst 80 procent vill köpa sina lägenheter. Om det är en stabil förening nöjer de sig med 73 procent.

– Och här fattas det många procent, säger Jonna Garphult.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria