Stockholms Fria

Syndikalisterna tar strid för pakistanska sjömän

Flera av de 18 pakistanska sjömännen har under varit anställda vid Ånedinlinjen i över 20 år. När de nu sägs upp blir de samtidigt papperslösa.

När syndikalistiska Storstockholms transportsyndikat i dag inledde stridsåtgärder mot Ånedinlinjen handlar konflikten om mer än anställningstrygghet. De 18 pakistanska sjömän som sagts upp av rederiet förlorar inte bara sina arbeten utan även rätten att uppehålla sig i Sverige, eftersom intyganden från arbetsköparen krävs för att Migrationsverket ska förlänga deras uppehållstillstånd.

Med sina dryga 7 år på Ånedinlinjens enda fartyg Birger Jarl, som trafikerar sträckan Stockholm-Mariehamn, tillhör Azhrsaliim Malik nykomlingarna bland de pakistanska anställda. Vissa av dem har arbetat på fartyget i över 20 år, som städare och diskare.

– Det känns inte bra alls, säger han. Jag har arbetat så länge här, mina vänner och mitt sociala liv är här. Vad ska vi göra i Pakistan? Mer än hälften av befolkningen är arbetslös och vi försörjer allihop släktingar och familj.

Rederiet menar att uppsägningarna har sin grund i ett EU-direktiv om sjöfartsstöd från förra året. Enligt detta är måste rederier erlägga sociala avgifter för anställda utanför EES-området, medan personer från EU, Island, Liechtenstein och Norge fortfarande är undantagna.

– Vi tycker naturligtvis väldigt synd om dem, säger Wolfgang Kukol, personalansvarig vid Ånedinlinjen. Men vi har levt ungefär ett halvår med vår merkostnad som är 400 000 kronor i månaden. Om vi går i konkurs får 142 anställda gå, det är pest eller kolera.

Men detta är ett svepskäl menar syndikalistiska Storstockholms transportsyndikat, dit det pakistanska arbetarna enligt egen utsago anslöt sig sedan Seko sjöfolk nekat till att driva fallet.

– De har jobbat upp till 22 år och de har arbetat sig upp till högre löner än dem som kommer som nyanställda. Det blir billigare för rederiet att göra sig av med dem, säger Muhammad Anoushfar från syndikatet.

Detta förenkas av Ånedinlinjen.

– Vi söker kvalificerad personal och har kollektivavtal med Seko. De nya vi anställer kommer att få samma lön, säger Wolfgang Kukol.

När Birger Jarl i dag angjorde land efter en kryssning till Åland möttes de avstigande passagerarna av sambarytmer och flygbladsutdelning. Dessförinnan hade Ånedinlinjens entré blockerats. Företaget har avbrutit förhandlingar med syndikalisterna och Wolfgang Kukol menar att facket borde rikta sitt missnöje mot Rosenbad.

– Frågar du mig så hoppar man på fel person, man borde hoppa på regeringen som har godkänt denna lagändring.

Tidigare har Sjöbefälsförbundet kritiserat lagändringen, med hänvisning till att den diskriminerar just de pakistanska anställda på Ånedinlinjen. Dessa kommer i kläm då EU vill trygga sysselsättningen inom unionen, menar förbundet som uppvaktat infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) i frågan. Och statsrådet ska enligt förbundet ha lovat att begära ett nationellt undantag.

Det är dock inte tillräckligt för syndikalisterna som är fast beslutna att slåss för sina medlemmar.

– De blir inte bara uppsagda, de blir utkastade också, säger Muhammad Anoushfar som utlovar fortsatta och upptrappade stridsåtgärder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria