Stockholms Fria

Kontroversiella rön om barnallergi tystas ner

Vartannat barn i västvärlden drabbas av någon form av allergi, men svensk forskning visar att en uppväxt i antroposofisk miljö kan halvera risken för att utveckla symptom. Resultaten är i många avseenden revolutionerande, men enligt Jackie Swartz på Vidarkliniken möts de med skepsis av det medicinska etablissemanget.

I januari presenterade en internationell forskargrupp resultatet av den så kallade Parzival-studien. Det EU-finansierade projektet omfattade studier av 15 000 barn i fem europeiska länder och visade att barn som växer upp i antroposofiska miljöer, med vad som kommit att kallas en 'antroposofisk livsstil' löper upp till 50 procent mindre risk att utveckla allergier.
Backgrunden till studien är ett samarbete mellan Jackie Swartz, barnläkare på det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken i Järna, och en forskargrupp på Karolinska sjukhuset som studerade barnallergier.
Jackie Swartz hade under sin tid som skolläkare på olika waldorfskolor - friskolor som tillämpar en antroposofisk pedagogik - noterat att färre barn där än i övriga samhället besvärades av allergier och publicerat artiklar om detta. Han kontaktades av gruppen från Karolinska och tillsammans genomförde de en studie som publicerades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet och gav stort eko i forskarvärlden.

För att säkerställa de revolutionerande resultaten genomfördes Parzival-studien, och nyligen har ytterligare en studie, som ska följa spädbarn i antroposofiska miljöer från noll till två års ålder, påbörjats. Detta enligt Jackie Swartz för att försöka isolera de faktorer som resulterar i den minskade benägenheten att utveckla allergier.
- Den stora ökningen av allergier över de senaste 20-30 åren betyder att arv inte kan vara ensamt skyldigt, och det som då återstår är miljö och livsstil, säger han. Kosten har en betydelse. Ekologisk och biodynamisk mat minskar risken för allergi, liksom ett återhållsamt bruk av antibiotika och febernedsättande medel.

Men Parzival-studiens resultat är inte okontroversiella. Studien indikerar ett tydligt samband mellan vaccinationer mot mässlingen, röda hund och påssjuka och benägenhet för barnallergi vilket högljutt har
ifrågasatts.
- Den första studien talade man om och skev om, när den andra kom var det knäpptyst, säger Jackie Swartz.
Han menar att detta till viss del kan tillskrivas det faktum att forskningsresultat är färskvara, och att en uppföljande studie inte väcker samma intresse, men också att de anmärkningsvärda resultaten går stick i stäv med etablerade medicinska uppfattningar och mäktiga företags intressen.
- Det här är väldigt kontroversiellt i och med att Världshälsoorganisationen bestämt att mässling inte ska få finnas på jorden, att det ska vaccineras bort. Vi tror att mässling är bra för att utveckla barns immunförsvar, men det här vill inte myndigheter höra talas om. För det enskilda barnet och för folkhälsan skulle jag säga att det är positivt att ha mässling, men skulle du säga det här till en läkare som arbetar med vaccination skulle du anklagas för bristande solidaritet.

Men det är inte bara vetenskaplig konservatism som ligger bakom skepsisen mot de nya rönen. Jackie Swartz pekar även på det faktum att vaccinationsindustrin i dag omsätter miljarder.
- Bakom det här ligger så otroligt mycket pengar, vaccinationsbranschen växer och växer. För att kunna skydda sig mot allergier är det bra att vara sjuk lite då och då. Det är inte entydigt så att det är bra att inte vara sjuk, som vaccinationsindustrin hävdar.
Han får medhåll av Raymond Wigg, miljöpartistiskt landstingsråd och Järnabo, som menar att det ligger i den etablerade sjukvårdens intresse att söka nya lösningar på problemen med barnallergier.
- Man måste ha en öppenhet för att se var ursprunget för allergier finns. Jag tror att det här kan ge en fingervisning och en annan vinkel. Jag har ju lyft frågan i åtminstone en debatt i landstingsfullmäktige, från vissa håll uppfattas man som någon som hotar barnens existens om man ifrågasätter tanken på att alla barn ska vaccineras.

Fakta: 

En antroposofisk livsstil förknippas med...
Biodynamisk och ekologisk mat.
Alternativ medicin och en tro på att barnsjukdomar utvecklar immunsystemet.
En skolpedagogik som strävar efter att se människan som en helhet och menar att lek är en viktig del av lärande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria