Fria Tidningen

Polisen: ”Vi gör allt vi kan för att undvika konflikter”

I morgon äger två större utomparlamentariska aktioner rum i Malmö. Polismyndigheten i Skåne pratar hellre om dialog än konfrontation och ser inget problem i att klimataktivister ska blockera trafiken. Däremot förnekar polisen att den skulle gått med på de ”förhållningsregler” aktivisterna bakom morgondagens gatufest satt upp.

Fredagen är den stora aktionsdagen under ESF i Malmö. Klockan 16.00 ska klimatgruppen Klimax spärra av trafiken i stadens centrala delar i vad som enligt nätverket kommer att bli den största klimatkrocken någonsin. Senare på kvällen arrangerar aktivistnätverket ESF Action Network en Reclaim the streets-fest. Något som fått Malmös borgerliga politiker att varna för kravaller, vilket Fria Tidningar tidigare rapporterat om.

Tidigare har Reclaim the streets-fester i Stockholm resulterat i bråk mellan polis och aktivister. Senast 2006 utbröt oroligheter i närheten av Sergels torg. Polisen fick i efterhand kritik från flera håll efter att maskerade civilpoliser ingripit mot festdeltagarna.

På Polismyndigheten i Skåne talar man dock hellre om dialog än om konfrontation.

– Vi har den inställningen när det gäller de här arrangemangen att vi vill göra det möjligt att ge uttryck för sina opinioner och sina tankar även om man inte sökt tillstånd. Vi har jobbat med att skapa dialog under lång tid, och vill medverka till att man ska kunna ge uttryck för sina åsikter på ett säkert sätt, säger informationsdirektör Lars Förstell.

– Vi gör ju allt vi kan för att undvika konflikter men vi kan inte bestämma helt hur det ska bli. Finns det individer som ställer till oordning så ska vi naturligtvis ingripa mot det, men förhoppningen är att man ska göra det utan ordningsstörningar. Då menar jag stora ordningsstörningar, vi ser det inte som ett problem om någon stoppar trafiken, då kan vi bara dirigera om den.

På sin hemsidan skriver ESF Action Network att polisen inför morgondagens gatufest fått ”förhållningsregler” som de lovat att respektera.

En av förhållningsreglerna lyder: ”Inga festdeltagare ska utsättas för visitation, konversation, kränkningar, gripanden, dialog eller annan form av ohyfsat beteende.”
Att polisen skulle ha lovat respektera aktivisternas regler förnekas dock bestämt av Lars Förställ.

– Det stämmer så långt att vi har haft den här dialogen, de har framfört det här och vi har tagit emot önskemålen. Men vi har lagar och förhållningar att förhålla oss till och kan naturligtvis inte lova något sådant. Vi kan inte gå med på något som innebär att vi inte kan gripa någon eller genomföra visiteringar. Och det är faktiskt inte ohyfsat beteende att gripa någon som begått brott.

På Malmös gator har den polisiära närvaron under det social forumet varit betydligt högre än vanligt. Men Lars Förställ vill inte uppge hur många poliser som tjänstgör runt ESF.

– Det berättar vi inte av taktiska skäl, vi har gjort bedömningen att det inte är någon viktig uppgift i sammanhanget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater varnar för kravaller vid ESF

Det finns en påtaglig risk för oroligheter i anslutning till European social forum, ESF, i Malmö. Det menar moderaterna i staden. Oansvarig skrämselpropaganda, replikerar arrangörerna.

Fria.Nu

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

© 2024 Stockholms Fria