Fria Tidningen

Tusen personer i klimatkrock utanför Eon i Malmö

Ingen trafik i innerstan och nej till Eons gasgrävande. Det krävde de tusen personer som samlades för en klimatkrock på vägen utanför energibolaget Eons lokaler i Malmö nu ikväll.

Inför krocken samlades demonstranterna på Möllevångstorget. Demonstrationståget gick sedan bort längs Nobelvägen under slagord som ”Rädda våra liv, rädda våra barn, inga bilar i innerstan” och med banderoller med budskap som "Vissa tänker andra tankar”.

Leila Qaraee från Kvinnors Nätverk var en av dem som deltog. Hon menar att aktioner som klimatkrocken är viktiga för att väcka uppmärksamhet.
– Vår erfarenhet är att parlamentarikerna inte kommer hjälpa till, därför är det här på gatan man kan utöva sin makt, sa hon.

Dialogpolisen Fredrik Dahlgren berättade redan före själva krocken att aktionen inte skulle stoppas.
– Vi ser det här som en opinionsyttring, och det är bra. Måste vi så leder vi om trafiken, om det är några som sätter sig ner på gatan kommer vi inte stoppa dem.

Platsen för klimatkrocken var korsningen Industrigatan–Nobelvägen, precis utanför energibolaget Eons lokaler.
– Vi vill visa att vi är missnöjda med biltrafiken, men också kombinera det med andra politiska frågor som rör miljö, sa Joakim Andersson från Klimax Göteborg och pressansvarig för klimatkrocken, som berättade att nätverket är kritiska till Eons planerade grävande efter gas i Skåne.

På plats satte sig eller stod alla i korsningen där det var det musik, dans och tal. Bilförarna som tänkt köra igenom korsningen stoppades av manifestationen och stod på kö ett tag, men vände snart om för att köra en annan väg. Som utlovat gjorde dialogpolisen inga försök att stoppa klimatkrocken, som pågick i ungefär en timme.

– Det blev en bra kombination av glädje och allvar, sa Joakim Andersson efteråt. Jag hoppas att det framgår att vi inte bara är ett gäng som är roliga och dansar, utan att det handlar om att lyfta fram energipolitiken.
Därför vill han att manifestationen inspirerar till mer miljöarbete.
– Jag hoppas att det kommer att bildas fler initiativ för en radikal politik. Det finns ett behov av fler och nya miljögrupper.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny husockupation i Gamlestan

Det har gått en våg av husockupationer den senaste tiden. I dag ockuperades ytterligare ett hus i Gamlestan i Göteborg, som en politisk aktion för att belysa bostadsbristen och som en konkret handling för att skapa fler bostäder.

Fria.Nu

Moderater varnar för kravaller vid ESF

Det finns en påtaglig risk för oroligheter i anslutning till European social forum, ESF, i Malmö. Det menar moderaterna i staden. Oansvarig skrämselpropaganda, replikerar arrangörerna.

Fria.Nu

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Stockholms Fria