Debatt


Hans Nilsson • Koppom
Stockholms Fria

Vi vill begränsa EU:s makt

Lissabonfördraget Sveriges 200-åriga alliansfrihet har framgångsrikt hållit oss utanför två världskrig. Nu är den epoken en historisk parantes. Genom att i höst godkänna EU:s grundlag, Lissabonfördraget, bäddar riksdagen för att vi kommer att hamna i militära konflikter. Enligt fördraget måste medlemsländerna rusta upp krigsmakten. Om ett land hamnar i konflikt förbinder sig de andra länderna att komma till undsättning.

Om Lissabonfördraget gällt vid invasionen av Irak 2003 hade risken varit stor att svensk trupp tvingats delta. 15 av de nuvarande EU-länderna deltog på USA:s sida i Irakkriget.

Majoritetsbeslut, där Sverige får mindre än två procents inflytande, kommer att bli gällande på område efter område. EU får president, utrikesminister och ambassader runt om i världen. Ett starkt EU med stormaktsambitioner talar med en röst samtidigt som 27 andra röster tystas.

Med den nya grundlagen, Lissabonfördraget, kommer EU:s lagar att gälla istället för svensk lag inom alla områden som EU vill. EU blir ett Europas förenta stater där Sverige är en obetydlig nordlig provins.

Vi anser att Europas medborgare är värda ett bättre fördrag. Vi vill begränsa EU:s arbete till att gälla bara ett fåtal gränsöverskridande frågor som miljö och att skapa en väl fungerande inre marknad.

Självständiga demokratier kan själva avgöra om, när och med vilka de vill samarbeta. Det är därför naturligt att vi får folkomrösta om EU-grundlagen, Lissabonfördraget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Stockholms Fria