Stockholms Fria

Dystra bostadsutsikter för Stockholms unga

Bostadsbyggandet sjunker samtidigt som efterfrågan ökar. De dyra bostadsrätterna blir fler och de billiga hyresrätterna färre. I en ny rapport menar Boverket att unga mellan 20–24 år kommer att få svårare att etablera sig i egen bostad. Och värst är läget i Stockholm.

I en ny rapport spår statliga Boverket tuffare tider för unga i gruppen 20 till 24 år. Att etablera sig på bostadsmarknaden i någon av landets storstäder kommer att bli svårare.

– Den här gruppen kommer öka väldigt mycket de närmaste åren, med 20 procent i storstadsområdena fram till 2012, säger Annette Rydqvist, utredare på Boverket. Samtidigt sjunker byggandet och det att vi går in i en lågkonjunktur gör att arbetstillfällena blir färre. Unga har ofta tillfälliga anställningar och det är ofta det företagen drar ner på i första hand.

I huvudstaden är situationen enligt Boverket svårare än i rikets övriga storstäder. Storstockholm är den enda av storstadsregionerna där nettoförändringen av kommunala hyresrätter har varit negativ sedan 1990, något som har att göra med omfattande ombildningar av allmännyttans bostadsbestånd.

– Det är svårare att etablera sig på bostadsmarknaden för grupper som inte har så goda ekonomiska resurser, säger Annette Rydqvist. Unga har sämre ekonomiska förutsättningar än andra grupper, och hyresrätter är ofta det första egna boendet.

När bostadsmarknadens struktur förändras, med procentuellt fler bostadsrätter, höjs de ekonomiska trösklarna för den som söker sitt första boende.

För Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, bekräftar Boverkets rapport ett redan välkänt problem – det byggs inte tillräckligt och det som byggs är för dyrt. Vice ordföranden Love Hansson menar att den största skulden ligger hos regeringen som slopat investeringsstimulansens för nyproduktion, men är också kritisk till majoritetens ombildningspolitik i Stockholm.

– Vi brukar säga att grundproblemet inte i första hand är att det inte finns nog med studentlägenheter utan att det inte finns för få billiga hyresrätter, säger han. Sedan allmännyttan började säljas ut har vi sett en dramatisk ökning av sökande till studentbostäder och en dramatisk ökning av kötiden.

Kristina Alvendal, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, menar att det viktigaste för att kunna tillgodose den växande gruppen ungas bostadsbehov är nyproduktion. Staden har lanserat en byggoffensiv med målet att byggföretagen, när lågkonjunkturen lättar, ska vara redo att ”sätta spaden i marken”. Borgarrådet pekar också på att unga under 30 år har förtur till lägenheter under 30 kvadratmeter i stadens allmännyttiga bestånd.

– Det är faktiskt flera hundra som bara de senaste åren har förmedlats till ungdomar på det sättet.

Däremot ser hon inte ombildningarna som en del av problematiken. Istället kritiserar hon Hyresgästföreningen som varit ovillig att, till skillnad från Hyresgästföreningen i Malmö, låta aspekter som attraktiva lägen få genomslag i hyressättningen.

– Det har lett till att de privata aktörerna inte har byggt tillräckligt mycket hyresrätter. Pratar man med de privata aktörerna säger de att det är svårt att få ekonomi i nyproduktionen.

Fakta: 

• Under 2007 färdigställdes 8 861 lägenheter i Storstockholm.

• Av dessa var 32 procent hyresrätter, medan 48 procent var bostadsrätter och 21 procent var egnahem.

• Andelen hyresrätter i Storstockholm minskar dessutom ytterligare eftersom en stor andel av allmännyttans bostäder, inte minst i Stockholms stad, är aktuell för ombildning.

Källa: Boverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria