Fria.Nu

Blackwaters legosoldater åtalas för dödsskjutning

Den 16 september 2007 öppnade legosoldater från det amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater eld mot en folkmassa i centrala Bagdad. 17 civila irakier dog. Länge såg det ut som att fallet aldrig skulle prövas juridiskt, men efter påtryckningar från Irak åtalas nu fem av säkerhetsvakterna i USA.

På söndagen den 16 september 2007 eskorterar säkerhetsvakter från det privata företaget Blackwater en konvoj med amerikanska diplomater till ett möte i västra Bagdad. Strax efter klockan 12.00 körde konvojen fel i en rondell vid Nisoortorget i stadsdelen al-Mansur och befann sig plötsligt i fel körfält, mot trafikriktningen. En irakisk personbil kom för nära och Blackwaters anställda öppnade eld. 17 civila irakier miste livet, ytterligare 24 skadades.
Incidenten väckte stor uppmärksamhet i Irak, och Blackwater kom att bli en symbol för det våld som utövas av de privata säkerhetsföretag vars personal agerar under immunitet i landet.

Dagen efter massakern drog premiärminister Nour al-Maliki in företagets licens att verka i Irak, men beslutet upphävdes efter amerikanska påtryckningar.
Blackwaters personal har hela tiden, med stöd av företaget, hävdat att den besköts och agerade i självförsvar. Det motsägs dock av vittnesmål från irakiska poliser och civila, och vakternas version har inte kunnat styrkas i fristående utredningar av Pentagon, FBI och Iraks regering.
En knapp månad efter det att USA och Irak undertecknat en säkerhetspakt – som bland annat innebär att ockupationen ska hävas senast 2011 och att amerikanska kontraktsanställda förlorar sin immunitet från den 1 januari – kommer nu ett åtal mot fem av de Blackwateranställda som deltog i dödsskjutningarna. Säkerhetsvakterna, som alla är amerikanska arméveteraner, anklagas för 14 fall av dråp och 20 fall av dråpförsök.
– Minst 34 obeväpnade irakiska civila, inklusive kvinnor och barn, dödades eller skadades oprovocerat och utan skäl av Blackwaters säkerhetsvakter, kommenterar åklagaren Pat Rowan åtalet i brittiska Guardian.
En sjätte vakt, Jeremy Ridgeway, har i en förlikning förklarat sig skyldig till dråp. Han förväntas nu bli åklagarens huvudvittne i bevisningen mot de forna kollegorna.

Blackwater vidhåller dock att dess anställda inte begått något fel. I ett uttalande som citeras av Financial times skriver företaget att det är ”extremt besviket och förvånat” över Jeremy Ridgeways erkännande.
Fortfarande kan åtalet komma att falla på teknikaliteter. Säkerhetsvakterna åtalas enligt ett lagrum som normalt används för att åtala militär personal från USA:s armé som begått brott utomlands, och det råder oklarhet om det kan användas för att åtala civila amerikaner.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konstitutionell seger efter maktkamp i Pakistan

En möjlig revolt i huvudstaden Islamabad avblåstes när Pakistans president Asif Ali Zardari på måndagen meddelade att Högsta domstolens avsatte chefsdomare Iftikhar Chaudhry ska återinstalleras. Oppositionen kallade beskedet en seger för demokratin, men inrikespolitiskt är det snarare fråga om en vapenvila än om fred.

Fria.Nu

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Fria.Nu

Israel går åt höger

Likud och Kadima lyckades inte överbrygga sina skiljaktiga åsikter om en framtida palestinsk stat. Nu tyder istället det mesta på att Likud bildar koalitionsregering tillsammans med högerextrema partier. En regering som kommer att bli ”mer sionistisk” än den nuvarande.

Fria.Nu

Karibisk strejk får sekelgamla motsättningar att blossa upp

Efter att förhandlingarna mellan Kollektivet mot exploatering och regeringen i Paris bröt samman förra veckan har konflikten på det franska departementet Guadeloupe gått från organiserad generalstrejk till vilt socialt uppror. Bakom missnöjet ligger både klassklyftor och sekelgamla etniska motsättningar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria