Fria.Nu

Uppdämd vrede briserar efter Alexis död

När polisen i lördags sköt ihjäl 15-årige Alexis Grigoropoulos i Aten svarade det radikala Grekland med en protestvåg av sällan skådat slag. Missnöjet med Kostas Karamanlis konservativa regering manifesterar sig på gatorna, universiteten och gymnasieskolorna och visar inget tecken på att avta.

Mindre konfrontationer mellan polis och anarkister var vanliga i stadsdelen Exarchia i grekiska huvudstaden Aten. Men den skottlossning som skördade 15-årige Alexis Grigoropoulos liv fick en krutdurk av uppdämt missnöje att brisera. De senaste dagarna har premiärminister Kostas Karamanlis konservativa regering – som har blott en rösts majoritet i parlamentet – skakats av de mest omfattande protesterna sedan militärjuntans fall 1974.
– Det har varit stora spänningar och det här var något som bara väntade på att hända, säger en aktivist som deltar i protesterna i Aten per telefon till FRIA. Krisen har verkligen slagit mot människor och de som protesterat har utsatts för polisrepression.

Polismannen Epaminondas Korkoneas har efter skottlossningen åtalats för dråp.
Polisens version är att de utsattes för stenkastning och svarade med att skjuta varningsskott i luften. Enligt nyhetsbyrån AFP hävdar den dråpåtalades advokat att ett ballistiskt test visar att kulan rikoschetterade innan den träffade Alexis Grigoropoulos.
Andra vittnen har beskrivit dödsskjutningen som en ren avrättning, och ifrågasätter hur kulan kunde rikoschettera om den avlossades uppåt.
Enligt uppgifter från Indymedia Aten har polismannen tidigare varit medlem i den nazistiska organisationen Hrysi Avgl, något som knappast minskat upprördheten. Det har inte heller bilder på vänsterorienterade bloggar, vilka visar hur påstådda fascister deltar sida vid sida med polisen i en attack mot demonstranter i hamnstaden Patras i onsdags.
Enligt den aktivist FRIA talat med agerar polisen istället för att försöka minska spänningarna utmanande och våldsamt. Redan dagen efter dödsskjutningen, i anslutning till en demonstration efter Alexis Grigoropoulos begravning, ska polisen ha skjutit varningsskott och riktat vapen mot demonstranter.
– De är extremt provokativa. De har mycket civilklädd polis ute och det genomförs många brutala gripanden. De visar inget intresse av att lugna ner situationen, och på grund av det finns det givetvis ingen anledning för oss att lämna gatorna.

I onsdags genomförde flera fackliga organisationer en dagslång generalstrejk som bland annat lamslog kollektivtrafiken. Den sedan tidigare planerade strejken var inte ett resultat av dödsskjutningen men kom att bli en protest mot densamma, även om strejkledningen hörsammade regeringens uppmaning att inte anordna en gående demonstration i Aten.
Samtidigt kräver den parlamentariska oppositionen regeringens avgång och nyval. Detta har dock inte vunnit gehör hos premiärministern, som istället för att bemöta kritiken mot den ekonomiska politiken valt att fokusera på demonstranterna.
– Alla som skapar våld och vandalism är demokratins fiender, sade han enligt TT i ett tal på tisdagen.

Utanför det parlament som nu bevakas dygnet runt av polis fortsätter ”demokratins fiender” att protestera. I Aten är de tre största universiteten samt över 100 högstadie- och gymnasieskolor ockuperade, 25 polisstationer belägras och centrala gatukorsningar blockeras av demonstranter.
Den aktivist FRIA talat med tror inte att protesterna – där den utomparlamentariska vänstern arbetar tillsammans med upprörda förortsungdomar – kommer att bedarra.
– Den allmänna känslan är att det inte finns någon återvändo. Även om regeringen faller, vilket verkar troligt, så skulle det inte betyda så mycket för vår del. Det måste bli en mer genomgripande förändring. Nu vill vi fördjupa revolten, det finns ingen mening med att försöka förändra ett system som är ruttet i grunden.

Fakta: 

Internationellt stöd:
• På måndagen stormades Greklands konsulat i Berlin av aktivister, som hissade en svart fana från konsulatets tak och från dess balkong hängde ut en banderoll där den grekiska polisen anklagades för mord.
• I Stockholm samlades under onsdagens förmiddag ett 50-tal aktivister utanför Grekland stängda ambassad.
• På onsdagskvällen greps 62 aktivister som försökte ta sig till grekiska ambassaden i Köpenhamn. De gripna släpptes under natten.
• På onsdagskvällen greps också 11 demonstranter i Barcelona och Madrid efter sammandrabbningar med polis.
• Även i Istanbul, Moskva och Rom har grekiska beskickningar attackerats med färg- och brandbomber rapporterar AFP.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konstitutionell seger efter maktkamp i Pakistan

En möjlig revolt i huvudstaden Islamabad avblåstes när Pakistans president Asif Ali Zardari på måndagen meddelade att Högsta domstolens avsatte chefsdomare Iftikhar Chaudhry ska återinstalleras. Oppositionen kallade beskedet en seger för demokratin, men inrikespolitiskt är det snarare fråga om en vapenvila än om fred.

Fria.Nu

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Fria.Nu

Israel går åt höger

Likud och Kadima lyckades inte överbrygga sina skiljaktiga åsikter om en framtida palestinsk stat. Nu tyder istället det mesta på att Likud bildar koalitionsregering tillsammans med högerextrema partier. En regering som kommer att bli ”mer sionistisk” än den nuvarande.

Fria.Nu

Karibisk strejk får sekelgamla motsättningar att blossa upp

Efter att förhandlingarna mellan Kollektivet mot exploatering och regeringen i Paris bröt samman förra veckan har konflikten på det franska departementet Guadeloupe gått från organiserad generalstrejk till vilt socialt uppror. Bakom missnöjet ligger både klassklyftor och sekelgamla etniska motsättningar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria