Synpunkten


Carina Sundqvist
Fria.Nu

Ansvar åter på modet

Tack alla ni som varje dag tar ansvar. Ni som reflekterar över era handlingar och som kan stå för det ni gör. All heder och beröm till er! Men är ni en växande eller minskande skara? Jag börjar undra.

För visst vill vi väl ta ansvar för det vi gör, eller? Har det verkligen spårat ut så pass mycket att egoismen och likgiltigheten fullständigt tagit överhand?

Kris, kris, kris, kris. Så fruktansvärt ensidigt det varit den senaste tiden. Vi har både industrikris, finanskris, en smygande klimatkris och en massa andra småkriser som vi går runt och tvingas oroa oss för. Medierna gör verkligen sitt bästa för att skrämma upp oss och det är lätt att bli paralyserad, handlingsförlamad och falla in i villfarelsen om att ”det ändå inte spelar någon roll vad jag gör”.

Vår tid är minst sagt omvälvande, spännande, skrämmande och vi står inför många utmaningar. Men de är inte oövervinnerliga. Tänk efter själv. Vad kan just du göra för att påverka? Våra val, stora som små får alltid konsekvenser. Orsak och verkan är ett samband som ingen kan undkomma. Och det är bra, för det håller oss alerta om vi tillåter oss att lyssna. Borde det inte vara tid att nu ta tillbaka ansvaret för utvecklingen, som verkar ha försvunnit någonstans på vägen till kriserna?

Ordet ”kris” väcker uppmärksamhet, eller det gjorde det innan begreppet började utarmas och användas till allting. Men jag hoppas ändå att krisfokuseringen kan ge oss det uppvaknade som behövs för att ändra riktning. Men varför sker ändå så få förändringar i människors beteenden? Vi har kunskapen, men det handlar inte riktigt om det. Jag tror vi saknar en verklig insikt i vidden av konsekvenserna. Det finns inget särskilt som motiverar oss. Ännu. Vi tittar på naturkatastrofer, krig och total fattigdom på tv och You Tube. Då lider vi. Eventuellt. Men det är ett slags lyx-lidande som är skiljt från det verkliga, hårdare lidandet. Vi berörs inte för vi är inte där. Det är svårt för oss att sätta oss in i hur illa det faktiskt är att leva mitt i konsekvenserna. Ändå måste vi agera. Alla tror att någon annan ska lösa problemen. I själva verket måste vi hjälpas åt.

Vissa beteendeförändringar kan var och en snabbt göra. Utvärdera din egen livsstil och ta små steg i rätt riktning. Du kan till exempel byta ut fler och fler köttmåltider mot vegetariska, köpa in ekokaffe till jobbet, köra cykel istället för bil. Varför inte bemöta människor med ett öppet sinne, vara vänlig mot okända och välkomna nytänkande och så vidare.

Andra saker kan tyckas svårare att ändra. Men om du inte själv direkt kan lösa problemet stötta då andra som jobbar för och delar dina åsikter. Hitta dina egna förebilder. Var en förebild. Ge dig själv och andra beröm och erkännande för sina insatser. Ta en minut och ställ frågor inåt till dig själv och tänk dig hur världen borde se ut. Det är ju faktiskt vi som bestämmer. Vad är är det som är viktigt i det liv vi alla delar på jorden? Vad bör vara samhällens utgångspunkt? Är det vettigt med ohämmad tillväxt och vinstmaximering till vilket pris som helst? Eller blir samhället bättre med andra värden? Gå sen från tanke till handling. Tillsätt en utredning. Starta en blogg. Skriv en bok. Håll ett föredrag. Även små, små förändringar är viktiga. Jag lovar att det kommer att märkas. Våra dagliga val bildar ett gigantiskt nätverk som tillsammans får stor påverkan. En fungerande och trivsam värld skapar du och jag. Varje dag. Det är bara att välja och vraka mellan problem (eller ska vi kalla dem utmaningar) att ta tag i. Det går enkelt om man har kunskapen, viljan och motivationen att börja. Gör en kraftansträngning nu och se till att ansvar åter blir på modet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Älskling, vad sjunger du?

Jag svischar ned för backen in till stan på min nyrenoverade cykel. Solen strålar vackert genom höstklädda träd. Mitt barn sjunger där bak i barnsitsen. Men jag har svårt att höra honom. Vi har kommit ned till trafikleden.

Fria.Nu
Synpunkten
:

Spam - en miljöbov

Har ni någonsin tänkt på att all oönskad e-post, så kallad spam, drar mycket ström? Att transportera runt datasoporna slukar nämligen enorma mängder energi. Så om vi stoppar spam kunde det alltså ge dubbla vinster, skriver Carina Sundqvist.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria