Fria Tidningen

Provokationen som kan bli permanent

Om kvällarna lyser Masmos tunnelbanestation i rött, gult, grönt, blått och lila. Sedan en månad håller Galleri Vitrin, inrymt i en betongnisch invid stationen, öppet dygnet runt. Galleriet är uppfört helt utan tillstånd, men kan nu komma att beviljas ett retroaktivt bygglov.

Tanken på galleriet såddes egentligen förra hösten, då arkitekten och konststudenten Victor Marx deltog i en av Huddinge kommun arrangerad stadsvandring i Masmo. Inbjudna var boende och intresserade som uppmanades att berätta vad de ansåg om området.

Enligt Victor Marx var stadsvandrarnas omdöme unisont: Masmo är förorten som gud glömde. Där det inte finns någonting – varken affärer, serviceinrättningar eller kultur – annat än bostäder. Det passade bra. Victor Marx examensprojekt vid Kungliga konsthögskolan, Oönskad samhällsförbättring, gick ut på att utan tillstånd förbättra offentliga miljöer. På eget bevåg göra dem mer inbjudande, mer användbara eller tryggare – och sedan invänta och studera myndigheternas reaktioner. Masmo verkade vara en lämplig plats att iscensätta projektet.

– Just det att alla var missnöjda, säger Victor Marx. Jag har själv erfarenhet från den här förorten, det finns ingenting här. Samtidigt hade den här betongnischen stor potential, jag såg ganska snabbt att här kunde man göra någonting med småpengar.

Tidigt på morgonen den 13 maj skred Victor Marx med medhjälpare till verket. Fyra färdigbyggda block, två meter breda och knappt sju meter höga, monterades upp över nischen som en fjärde vägg. El hämtades från ett uttag ovanför nischen. Vems el som nu försörjer belysningen av stenplanen utanför galleriet om kvällarna är en smula oklart, men sannolikt står SL, som äger betongen, för notan.

– Jag tycker att SL kan få bidra med att lysa upp sin tunnelbaneuppgång. Det tycker jag låter rimligt, säger Victor Marx.

Det tycker också, att döma av reaktionerna, de Masmobor som passerar galleriet på väg till eller från stationen. Galleri Vitrin bemannas inte på fasta tider, men ibland är Victor Marx eller någon av de utställande konstnärerna där för att prata med nyfikna.

– I går när det regnade satt det en massa unga människor därinne och hängde, berättar han.

Ingen vandalisering har skett, besökare har kontaktat konstnärerna för att köpa de verk som ingen hindrar dem från att stjäla och de vernissager som har anordnats har varit välbesökta. I gästboken har sida efter sida fyllts med vittnesmål om uppskattning.

”Faan va häftigt. Man kan aldrig missa banan nu, behöver ej heller visa vägen till folk som ej bor här. Låt står kvar”, skriver Stine.

”Ett vackert rum, en färgklick mitt i betongen. En samlingspunkt och en anledning att stanna upp. Låt det stå kvar!”, fyller signaturen Anne i.

Nu kan Galleri Vitrin komma att bli ett stående inslag i Masmos offentliga rum. Tomas Henriksson (S) är andre vice ordförande i Huddinges samhällsbyggnadsnämnd. På nämndens senaste sammanträde föreslog han att kommunen skulle kontakta Victor Marx för att ge honom möjlighet att – avgiftsbefriat – ansöka om tillfälligt bygglov. Förslaget bifölls av såväl oppositionspartierna som den borgerliga majoriteten.

– Jag bor själv i Masmo och jag tycker att allting som förskönar den här miljön är bra, säger Tomas Henriksson. Jag förstår Victors ambition med att inte ansöka om tillstånd, att det är ett sätt att pröva myndigheterna. Den tycker jag är intressant, och jag tycker inte att vi ska vara så stelbenta i sådana här sammanhang.

Victor Marx har nu lämnat in en bygglovsansökan.

– Egentligen ville jag att de skulle söka bygglov för grejerna om de ville ha det, men eftersom de hörde av sig känner jag att de har backat så pass mycket, då har jag på ett sätt redan visat att det här är en möjlig väg att gå. Att fylla i ett formulär på fem minuter är en ganska enkel uppoffring, kommunen har redan lämnat sitt vanliga förfarande.

SL har inbjudits att yttra sig om Galleri Vitrin innan bygglov beviljas. Enligt presschef Maria Adolfsson har man ”inte landat i frågan än”. Bolaget agerar normalt mycket snabbt då graffitimålare utan tillstånd dekorerar deras stationer men har inte vidtagit några åtgärder mot galleriet. Maria Adolfsson dementerar att en konstnärlig bedömning – att graffiti anses som mer provokativt än andra former av olovlig konst – skulle ligga bakom skillnaden, men medger att nybygget invid tunnelbanan har kvaliteter.

– Man kan konstatera att det inte är anskrämligt på något sätt.

I slutändan är det inte SL utan kommunen som fattar beslut om Galleri Vitrins fortsatta existens. Men även om bygglovsansökan skulle avslås är hoppet inte ute. Två äldre kvinnor som besökte en av galleriets vernissager har lovat att kedja fast sig vid det om kommunen försöker sig på en rivning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria