Stockholms Fria

Bussförare bara ett av många farliga yrken

Inte bara bussförare har en farlig arbetsplats. Inom landstingets regi finns flera andra yrkesgrupper som utsätts för mycket våld. Skötare och ambulansförare är några exempel.

Bussförarnas arbetsmiljöproblem har fått stort genomslag i media, men även andra yrkesgrupper är utsatta för våld. Skötare och ambulansförare är två yrkesgrupper som ofta finns med högt upp på listor över farliga yrken. Cirka 80 procent av ambulansförarna uppgav i en enkät som Kommunalarbetarförbundet nyligen skickat ut att de utsatts för våld och hot.
– I vissa situationer kan inte ambulanspersonal hjälpa till för att olycksplatsen varit för farlig. De har fått vänta på att polisen ska komma, medan den skadade ligger och förblöder, berättar Leif Nordin, ombudsman på Kommunalarbetarförbundet.
En annan ombudsman från Kommunal, Peter Larsson, berättar att i en undersökning som gått ut till medlemmar inom kollektivtrafiken, uppgav 28 procent att de blivit utsatta för hot och cirka 20 procent att de blivit utsatta för rån eller rånförsök.
– Vi har i tre års tid arbetat hårt med att påvisa SL att våra medlemmar har en farlig arbetsmiljö och att SL som arbetsgivare har ansvaret för arbetsmiljön.

Hur ser Kommunal på en helt skattefinansierad kollektivtrafik?
– Vår förbundsstyrelse har tagit beslut om att vi inte förordar en gratis kollektivtrafik. I Örebro där de prövat systemet förvandlades bussarna till ungdomsgårdar.

En annan yrkesgrupp som har en otrygg arbetsmiljö är butikspersonal på kvälls- och nattöppna butiker.
– Vi har länge påtalat problemet, och varje dag, året runt, förekommer 2–3 rån mot våra medlemmar, säger Sven Lindberg på Handelsanställdas förbund.
– Arbetsgivarna har ansvaret för att de anställda kommer till en säker arbetsplats. I den kommande avtalsrörelsen kommer vi i Handels att driva frågan om arbetsmiljön hårt.
En undersökning Handels gjort om nattöppen detaljhandel i centrala Stockholm visade att den vanligaste arbetsformen var ensamarbete och att 52 procent saknade säkerhetsutbildning. 60 procent hade utsatts för hot om våld under det senaste året.
AFA Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro i Sverige visar att skador till följd av hot och våld har blivit allt vanligare de senaste åren.
Men den yrkesgrupp som har den farligaste arbetsplatsen är de som arbetar inom träindustrin. Det visar samma undersökning som grundar sig på AFA:s egna skade- och sjukdomsstatistik. Träindustrin har i många år legat i topp över farliga yrken. I Sverige ligger antalet erkända arbetsskador ganska stadigt runt 30 000 per år. Fallolyckorna är flest, maskinolyckorna värst och hot och våld det som ökar mest.

Farligaste arbeten
1. Träindustriarbete
2. Metallarbete
3. Gruv- och bergarbete, stenhuggare
4. Murning
5. Betong-, bygg- och anläggningsarbete
6. Byggnadsträarbete
7. Isolerings- och VVS-montering
8. Livsmedelsarbete
9. Pappers- och pappersmassearbete
10. Grafiskt arbete
Källa: 2006 års rapport Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

© 2024 Stockholms Fria