Fria.Nu

Centrum mot rasism har inte uppfyllt målen

Det statliga stödet till Centrum mot rasism, CMR, dras in. I praktiken innebär det troligtvis att organisationen tvingas till nedläggning.

Integrationsminister Nyamko Sabuni meddelade kort efter sitt tillträde att regeringen drar in stödet till Centrum mot rasism, CMR, efter 2007.
Mkyabela Sabuni, verksamhetschef på CMR och tillika integrationsministerns farbror, är besviken över regeringens beslut.
– Nu när vi har fått organisationen att fungera och har etablerat oss så får vi det här beskedet, säger han.
Men beslutet kommer inte som någon överraskning. Ända sedan starten 2003 har det stormat kring CMR och skandalerna har duggat tätt. Kritiken mot verksamheten har tidvis varit kraftig både inom och utom organisationen.
Den förra styrelsen drabbades av flera avhopp efter bland annat anklagelser om sexuella trakasserier och odemokratiska arbetsmetoder. Det har dessutom rått oenighet om ekonomin och utformningen av organisationens arbete.
Externt har kritiken främst handlat om uteblivna resultat trots miljonstöd. CMR startade sin verksamhet hösten 2003 och erhöll till och med slutet av 2004 totalt 8,3 miljoner kronor i stöd. Därefter har CMR kunnat kvittera ut ytterligare 5,5 miljoner kronor i statligt stöd varje år. Inklusive en del extra bidrag har organisationen hittills tilldelats över 20 miljoner kronor.
En stor del av dessa 20 miljoner har gått till att täcka administrativa kostnader, som många menar har varit onödigt höga. Detta har inkluderat en lyxrenovering av kontorslokalerna på 180 kvadratmeter i centrala Stockholm, höga styrelsearvoden, dyra resor och konferenser.

Exakt vad som uppnåtts i form av faktiskt antirasistiskt arbete är svårt att bedöma. De mest kända resultaten av centrets försök till opinionsbildning torde vara de riksbekanta kampanjerna mot Kolmården och GB. Anklagelserna mot glassföretaget handlade om rasism i samband med marknadsföringen av en lakritsglass.
Kritikerna menar att kampanjerna har uppfattats som löjliga av såväl direkt berörda som allmänheten i stort, och att de till och med riskerat att undergräva förtroendet för antirasismen i stort.
Rebwar Hassan från miljöpartiet instämmer inte i kritiken utan ser det indragna stödet som ett svek mot alla dem som drabbas av rasism i vardagen. Han tycker inte heller att CMR har misslyckats med sitt uppdrag.
– Tvärtom, centret har mobiliserat organisationer från hela landet.
Han håller med om att förbättringar behöver göras men anser att regeringens beslut att dra in stödet är förhastat.
– Nyamko måste förstå att man måste utreda först, inte bara lägga ner. Men hon har varit emot centret redan från början.

Nyamko Sabunis pressekreterare Catharina Bildt förklarar varför stödet har dragits in.
– Centrum mot rasism har inte uppfyllt målen, verksamheten har inte fungerat som det var tänkt. Samtidigt så är det ett viktigt arbete, men det kan bedrivas i annan form.
Hur det arbetet kan komma att se ut, eller om någon annan organisation kan komma ifråga för statligt stöd kan hon inte svara på i nuläget.
Hittills har inte heller alliansen presenterat några nya förslag för statsfinansierade insatser mot rasism och främlingsfientlighet. Men att det skulle ha funnits andra skäl än rent resultatmässiga bakom det indragna stödet förnekas av Catharina Bildt.
– Nej, det skulle inte ha funnits någon anledning att dra in stöd till en fungerande verksamhet.
[email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Husen ska stå kvar

När Nya Karolinska sjukhuset reser sig i glas och betong får hyreshuset på Olof af Acrels väg 8 inte längre plats. Landstinget har väntat in i det sista med beskedet som kom som en fullständig överrakning för de boende.

Facklig kritik mot nya Karolinska

Fyra fackförbund kräver att byggstarten för Nya Karolinska sjukhuset i Solna skjuts upp. De menar att den utredning som ska ligga till grund för beslutet är bristfällig och inaktuell.

Klimatprogram sjunger på sista versen

Trots tal om vikten av insatser för att motverka klimathotet stryps bidragen till klimatinvesteringsprogrammen. Den åtgärd som regeringen istället vill se innehåller knappt hälften så mycket pengar.

Fria.Nu

Borgarna sjösätter Plan B

När de boende i ytterstaden inte visar intresse för att ombilda öppnar majoriteten i stadshuset för försäljning av allmännyttiga fastigheter till privatvärdar. SFT:s Olle Sundgren frågar sig om detta är borgerlighetens Plan B för att sätta bruksvärdessystemet ur spel.

Fackförbund fruktar privatiserade verk

En statlig utredning föreslår att Banverkets och Vägverkets lönsamma delar bolagiseras. När beslutet är klubbat i riksdagen nästa sommar ligger vägen öppen för privatisering.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria