Fria.Nu

Migrationsverket har saboterat den tillfälliga lagen

På onsdag är det ett år sedan den tillfälliga asyllagen trädde i kraft. Enligt lagen skulle asylsökande från länder dit det inte går att avvisa få stanna. Men när besluten kom höll inte Migrationsverket vad lagen lovade. Dashti Saduddin är en av dem som hamnade mellan stolarna.

När den tillfälliga asyllagen kom stod det i direktiven att personer som tidigare inte kunnat avvisas med tvång skulle få uppehållstillstånd. Dashti Saduddin ansökte som många andra om en ny prövning av sina asylskäl. Eftersom han kom från Afghanistan ansågs hans chanser att få stanna i Sverige som stora. Afghanistan, Irak och Somalia hade dittills klassats som länder dit det inte gick att avvisa. Men bara några månader in i lagen kom det första avvisningsbeslutet till norra Irak. Och den 28 mars i år kom Migrationsverkets besked om Dashti Saduddins framtid – tillfälligt uppehållstillstånd.

Oroligheter i Afghanistan gör att Sverige ännu inte kan verkställa avvisningar till landet. Därför har Migrationsverket beslutat att han får stanna i ett år till. Då ska ett nytt beslut fattas.– Sedan jag flydde till Sverige har mitt liv varit en lång väntan och nu med det här beslutet måste jag vänta igen, ska det aldrig ta slut så att jag kan börja leva mitt liv, säger han.Men trots att framtiden är oviss fortsätter han att arbeta för sin dröm, att fortsätta inom sitt yrke och jobba som läkare i Sverige. Fram tills beskedet om temporärt uppehållstillstånd studerade han svenska. Meningen var att Dashti Saduddin under hösten skulle fortsätta sina studier med en kurs i sjukhussvenska för att efter det söka privattjänstgöring på ett sjukhus. På så sätt skulle han lära sig det svenska sjukvårdssystemet. Men numera sträcker sig planerna inte längre än det temporära uppehållstillståndet tillåter. Enligt Socialstyrelsen kan han inte fullfölja sina studier med ett temporärt uppehållstillstånd. Istället måste han vänta på nästa beslut från Migrationsverket. Men Dashti Saduddin har inte övergivit planerna om en framtid i Sverige.– Jag kan inte ge upp nu, om jag avvisas kommer jag att dödas. Istället försöker jag skapa mig ett liv här, som läkare kan jag tillföra något till Sverige, som jag gjorde i mitt hemland, säger han.

Efter talibanernas fall kandiderade Dashti Saduddin till rådsmötet, det tillfälliga parlament som skulle välja en ny president och arbeta fram landets konstitution. Men innan slutvalen mottog han flera dödshot och tvingades att lämna landet. 2002 kom han till Sverige. Efter nästan två års väntan beslutade Migrationsverket om avvisning. Han överklagade till Utlänningsnämnden. Ännu ett år hann passera innan hans ansökan avslogs igen. Med det tillfälliga uppehållstillståndet påbörjades en ny väntan. – Det är svårt att leva när jag inte vet hur min framtid kommer att se ut om ett år. Varje morgon hamnar jag en dag närmare beslutet om mitt liv, säger han.

Asylrättsjuristen Steen de Geer anser att lagen bara varit ett slag i luften eftersom så få personer med verkställighetshinder har fått stanna. Tillfälligt uppehållstillstånd grundar sig i antagandet om att situationen i landet kan förbättras och göra det möjligt att avvisa dit. Några sådana resonemang finns inte i lagen. – Migrationsverket har saboterat lagen genom att ge tillfälligt uppehållstillstånd till dem som skulle få stanna, säger han. Peter Mokvist som har varit handläggare på Migrationsverket för den tillfälliga asyllagen, menar att det inte råder verkställighetshinder till Afghanistan. – Tyskland avvisar dit, så uppenbarligen går det med tvång. Men vi har bedömt att läget i landet är för oroligt just nu och därför har vi låtit asylsökande stanna tillfälligt, säger han.Även Norge och Nederländerna har avvisat asylsökande till Afghanistan med tvång.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Dashti Saduddin har väntat i fyra år på att få leva sitt liv

För ett år sedan började den tillfälliga asyl-lagen gälla. Asylsökande från länder dit man inte kan avvisa någon skulle få stanna. Men så blev det inte riktigt. Dashti Saduddin har ett tillfälligt uppehållstillstånd, och kan inte börja arbeta för framtiden.

Fria.Nu

Migrationsverket har saboterat den tillfälliga lagen

På onsdag är det ett år sedan den tillfälliga asyllagen trädde i kraft. Enligt lagen skulle asylsökande från länder dit det inte går att avvisa få stanna. Men när besluten kom höll inte Migrationsverket vad lagen lovade. Dashti Saduddin är en av dem som hamnade mellan stolarna.

Fria.Nu

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

© 2024 Stockholms Fria