Fria.Nu

Annons för barnkläder fälld för könsdiskriminering

Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam, ERK, har för första gången fällt en annons för barnkläder. Erk anser att företaget Jysk i sin marknadsföring av pyjamasar befäste otidsenliga könsroller. Rådets sekreterare Jan Fager betecknar ärendet som ett pilotfall.

De flesta ärenden som ERK har att ta ställning till rör reklam där lättklädda kvinnor utan uppenbar anknytning till den marknadsförda produkten ingår. Det fällande uttalandet mot Jysk är ett undantag, och Jan Fager, sekreterare på ERK, kallar ärendet ett pilotfall. Trots ett flertal tidigare anmälningar är detta första gången ett företag fälls för marknadsföring av barnkläder.

I en broschyr med erbjudanden inför den stundande julhandeln gjorde företaget reklam för ett antal olika pyjamasar. En blå och en skelettmönstrad, som enligt reklamen var till för pojkar, samt en rosa för flickor.
– Man får ha olika kläder till killar och tjejer, som förälder måste man få ha preferenser. Problemet här var att texten tillsammans med bilderna gjorde att man definitivt uteslöt det ena könet. Rådets tolkning var att texten med bilden gjorde att man sa att det var omöjligt att en tjej skulle vilja ha den här skelettpyjamasen, säger Jan Fager.
Jysks vd Johan Sjödin säger sin ha försåelse för ERK:s fällning.
– När vi ser på fallet kan vi naturligtvis förstå vad de syftar på, och det är naturligtvis viktigt för oss att agera etiskt i de här frågorna. Det rör sig om en text till en annons om en pyjamas, det är ingenting som var medvetet. Vi får titta på texterna noggrannare framöver.
Däremot vet han inte om annonsen har plockats bort ur företagets reklammaterial.
– Det kan jag faktiskt inte svara på eftersom vår marknadsavdelning sitter i Danmark, de har informerats om det här men jag vet inte om de har hunnit titta på det.

Sarah Pehrsdotter Björkman driver sedan ett år tillbaka förtaget Moonkids, som tillverkar unisexkläder för barn. Hon beskriver de stora klädkedjornas utbud som präglat av en stereotyp syn på könsroller och barnkläder. Samtidigt finns det en rörelse åt andra hållet. Moonkids har efter ett års verksamhet ett tjugotal återförsäljare i fyra länder, och flera nya företag med samma affärsidé har sett dagens ljus den senaste tiden.
– Det känns som att det finns ett behov. Många är jävligt trötta på uppdelningen och tycker att barn ska få vara barn. Särskilt när det gäller tjejer. Där handlar kläderna mer om att sitta och se fin ut, de är inte anpassade efter lek. Killarna har å sin sida mycket tråkigare färger, dova färger där inte smutsen ska synas.
ERK består av representanter från näringslivet och är ingen juridisk instans. Men Jan Fager menar ändå att rådet har ett stort inflytande och att metoden att hänga ut företagen vid en offentlig skampåle är effektiv.
– Det är oerhört ovanligt med återfallsförbrytare bland de företag vi fäller. Väldigt många företag anser att det är väldigt negativt redan att bli anmälda för sådant här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria