Stockholms Fria

”Bristen på granskning ett demokratiproblem”

Oppositionen riktar nu skarp kritik mot hur utförsäljningen av allmännyttans lägenheter gått till. Den omdiskuterade fastighetsaffären på Norr Mälarstrand är bara toppen av ett isberg, menar Mehdi Oguzsoy (V).

Ombildningen av en fastighet på Norr Mälarstrand till bostadsrätter – trots att den riskerade att bli en så kalla ”oäkta” bostadsrättsförening med för stor andel kommersiella lokaler – har väckt nytt liv i debatten om allmännyttans bostäder.

Detta efter att två lägenheter i fastigheten som köptes loss för cirka 3 och 5 miljoner i februari bjöds ut till försäljning för 9,5 respektive 13,5 miljoner några veckor senare.

– Det är anmärkningsvärt att Svenska bostäder inte följer sitt reglemente och att en enskild person ska kunna tjäna 6,5 miljoner kronor på stockholmarnas bekostnad, sade Teres Lindberg (S) under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige.

Men ytterstadsborgarrådet och Svenska bostäders styrelseordförande Joakim Larsson (M) försvarar affären, trots det till synes låga pris man fått för fastigheten.

– Vi gör en intern beståndsvärdering enligt den modell som är gängse på marknaden. Sedan har vi i det här fallet lagt på 30 procent, istället för 25 som de flesta andra företag gör. Hade vi gjort som de flesta bolag gör hade vi fått mindre pengar för den här fastigheten, säger han.

Att privatpersoner kan göra miljon-klipp på det här sättet är inte alls konstigt, menar Joakim Larsson.

– Självklart sticker det i ögonen, men detta handlar om en vinst som vi inte kan realisera. Både lagstiftaren och Hyresgästföreningen har varit väldigt tydliga med att det är hyresgästerna som har exklusiv besittningsrätt. Vi kan inte agera fastighetshajar som sparkar ut hyresgästerna och säljer lägenheterna till högstbjudande.

Men ni är ju inte heller tvungna att sälja?

– Det är ju det som är grundfrågan, att vi i första hand vill sälja våra fastigheter till bostadsrättsföreningar. Stockholms stad behöver de här pengarna till investeringar. Dessutom gick vi till val på att hyresgästerna i de kommunala bestånden ska ha möjlighet att ombilda, säger Joakim Larsson.

Så ni gör detta främst av politiska skäl?

– Nej, det sker på helt affärsmässiga grunder. En aktiv fastighetsförvaltare som behöver renovera sitt bestånd kan ju sälja en fastighet för att få in pengar. Vi har beslutat att 10 av de 16 miljarder i vinst som vi fått från de här försäljningarna ska gå till energieffektiviseringar och renoveringar av miljonprogrammen. För vinsten från försäljningen på Norr Mälarstrand kan vi renovera 400 lägenheter i ytterstaden, säger Joakim Larsson.

Att fastigheter säljs till priser långt under marknadspriset för enskilda lägenheter har varit regel snarare än undantag de senaste åren, visar en genomgång av siffror från de kommunala bolagen Stockholmshem och Svenska bostäder. Till exempel bjuds en lägenhet på Skaraborgsgatan som i januari i år köptes loss till ett pris på 27 284 kronor per kvadratmeter nu ut till försäljning med ett utropspris på 2,9 miljoner, eller drygt 40 000 kronor per kvadratmeter.

Mehdi Oguzsoy (V) som sitter i Svenska bostäders styrelse är kritisk både till prissättningen och tillvägagångssättet vid försäljningarna.

– Problemet är att man trixar och kringgår sina egna regler. Flera gånger när man fått en värdering som inte passat köparna har man begärt in en ny värdering som blivit lägre. Eftersom man är angelägen att sälja sätter man ett lågt pris så att bankerna inte ska se någon risk i affären, säger Mehdi Oguzsoy.

Nu efterlyser han mer diskussion kring de kommunala bolagens utförsäljningar.

– Skandalen kring försäljningen på Norr Mälarstrand är bara toppen av ett isberg. Det är ett demokratiproblem att de här försäljningarna inte granskats mer.

Joakim Larssons argument att vinsten från försäljningen räcker till att rusta upp 400 lägenheter i ytterstaden saknar logik, menar Mehdi Oguzsoy.

– För det första genererar fastigheterna intäkter till staden om de inte säljs. För det andra finns det så mycket kapital i de här bolagen att det inte finns något behov av att sälja fastigheter för att ha råd med renoveringar. Dessutom vill de ju sälja alla fastigheter. Hittills har de sålt över 20 000 lägenheter, snart finns det inga kvar att rusta upp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Dags för en solidarisk bostadspolitik"

Marknadsexperimentet har nått vägs ände. För att den kommande krisen inte ska leda de blåbruna till makten krävs ett nytänkande i bostadspolitiken, skriver Per Björklund.

Ojämlikheten ökar otryggheten

Avskaffa skattelättnaderna som undergräver välfärden och bygg ett tryggt samhälle för alla, skriver Per Björklund apropå de ökande dödsskjutningarna.

Nalin Pekgul lägger extremismen åt sidan

Efter att ha slagit larm om växande religiös extremism i Tensta och Rinkeby lägger S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul nu frågan åt sidan inför valet. Men hon har förlorat sitt förtroende i området med sina svepande utspel, menar Barni Noor från föreningen Sveriges Unga Somalier.

"Vi blir omyndigförklarade"

Politikerna borde ta itu med misslyckandet i skolan och arbetslösheten istället för att attackera engagerade föräldrar. Det menar medborgarvärden Mohamed Hagi Farah efter vinterns mediestorm om ”religiös extremism” i Rinkeby.

© 2024 Stockholms Fria