Debatt


Riksnätverket kvinna rättslös när förövaren är polis
Stockholms Fria

Kvinnor rättslösa när förövaren är polis

I Sverige råder en rättslöshet som omedelbart måste åtgärdas. Den som blir utsatt för ett våldsbrott där en polisman är förövaren har så gott som ingen chans att få upprättelse, så skriver representanter för Riksnätverket kvinna rättslös när förövaren är polis.

Polismannen går nästan alltid fri. Det spelar ingen roll att det finns läkarintyg och vittnen. För enlig polislagen är en polis dubbelt trovärdig i domstol.

Efter de senaste årens avslöjanden om fullständig rättslöshet och rättsvidriga metoder hos Enheten för polismål och Polisens internutredning, kräver vi nu bland annat en oberoende utredningsenhet, fristående från Polisen.

Vi har enbart i vårt stödnätverk för brottsoffer till poliser på Facebook/Riksnätverket kvinna rättslös när förövaren är polis, följt följande brottsoffer:

– Nevenka som mördades av sin polismake i maj månad

– Johan som blev mördad i Göteborg

– Kvinnan som våldtogs av en polisman från Säpo

– Osmo som mördades

– Daniel som sköts ihjäl av Polisen

– Den 5 åriga flicka som i desperation skrev till Drottning Silvia, för att ingen tog henne på allvar när hon utsattes för sexuella övergrepp av sin far som är polis.

– De poliser som ingår i samma härva som före detta Länspolismästaren Göran Lindberg och som utsatte flickor och kvinnor för vidriga övergrepp men som går fria.

– Kristina som efter grov våldtäkt och misshandel flydde från före detta sambon och har sedan jagad och hotad fått leva gömd på kvinnojour i 2 år. Sambon/gränspolisbefälet skyddas fortfarande av Polisen.

Nu kräver vi:

– En fristående oberoende myndighet som ska utreda polismål.

– Alla pågående ärende som Enheten för polismål och Polisens internutredning måste utredas på nytt oberoende i en ny opartisk myndighet.

– Enheten för polismål med polisåklagaren samt Polisens internutredning ska omedelbart avvecklas. Varken polisåklagare eller polisens internutredare får under några omständigheter flytta över till en ny utredningsmyndighet. Allt måste vara nytt, oberoende och rättssäkert.

Brottsoffer till poliser måste i enlighet med det EU-fördrag som Sverige skrivit under särskilt beaktas då det gäller skyddsåtgärder som besöksförbud och skyddslarm då förövaren är en polis som har tillgång till vapen och därmed ett kraftigt övertag.

Vi kräver också

– Att EU-fördraget som skriver att ärendena särskilt beaktas med öppenhet och rättssäkerhet då förövaren är polis ska fullföljas i enlighet med det skrivna

– Att åtkomstskyddet, det vill säga hemligstämplandet ska avskaffas. Polisenheter eller poliser som skyddar förövare som är poliser ska åtalas för medhjälp och/eller skyddande av brottsling

– Att den del av polislagen som ger en polis/förövare dubbel trovärdighet i domstol ska avskaffas. En våldtäktsman, kvinnomisshandlare, pedofil eller mördare ska inte ha dubbel trovärdighet

Dessa krav är ett minimum av alla de förändringar vi vill se för att förbättra och säkerställa rättssäkerheten för brottsoffer till poliser, det kommer också leda till ett ökat förtroende för Polisen men framför allt ett rättssäkert förfarande som är värdigt en demokrati.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Stockholms Fria