Stockholms Fria

Handlare i Salem vill stoppa nazisterna

I dag, lördag, invaderar nazister, antinazister och polis Salem kommun. Invånarna i kommunen har tröttnat på att tvingas stanna inne och handlarna i Rönninge anordnar en julmarknad med avsikt att återta det offentliga rummet.

För tionde året i rad kommer Salemfonden, ett samlingsnamn för flera främlingsfientliga rörelser, och poliser att invadera Salem kommun. Det kommer att ske under den årliga Salemmarschen. Invånarna i Salem lämnar inte sina hem, affärer och idrottsplatser stänger extra tidigt och kommunen har ökad beredskap.

Några som vill visa att man tröttnat på att kommunen årligen belägras av nazister, motdemonstranter och polis är handlarna vid Rönninge torg. I år anordnar de en julmarknad samma dag som Salemmarschen i hopp om att återta det offentliga rummet.

– Vi kan inte acceptera att invånarna i Salem och Rönninge känner sig tvungna att stanna hemma på grund av att orten invaderas av demonstranter och polis, säger Steve Malmström, handlare i Rönninge.

I år är det bara två antirasistiska rörelser som sökt om tillstånd att demonstrera mot nazistmarschen, Uppsalabor mot rasism (UMR) och Stoppa nazismen – aktivt ickevåld (SNAIV). Båda rörelserna utför ickevåldsdemonstrationer. De hoppas kunna locka invånare i Salem att demonstrera tillsammans med dem mot nazisterna.

Pia Ortiz, talesman för SNAIV, är också boende i Salem och talar om att det finns en stor frustration i kommunen.

– Vi som bor här är fruktansvärt trötta på nazistmarschen. Vi som demonstrerar mot nazisterna tycker att det är bra att man anordnar en julmarknad. Det är bra att människor engagerar sig, det är ett första steg att visa att nazisterna inte är välkomna till Salem, säger Pia Ortiz.

Polisen kommer också att finnas på plats vid Salemmarschen. De oroar sig inte för att det ska uppstå några oroligheter vid julmarknaden, utan är positiva till att invånarna gör något.

– Vi ser inga problem med att julmarknaden är samma dag som marschen, det är bra att det finns andra aktiviteter. Det finns organiserad polis på plats om det skulle bli tendenser till något annat, säger Ulf Göranzon presstalesman vid länspolismästaren.

Kommunen har meddelat att man kommer att stänga igen Rönninge centrum klockan 15 på lördag eftermiddag på grund av marschen. Men handlarna vid Rönninge torg tycker sig se ett behov av att någonting behöver göras, ett första steg att hindra fortsatta marscher.

Något som Uppsalabor mot rasism (UMR) tycker är ett bra initiativ.

– Det är konstigt när näringslivet i Salem är mer produktivt med en julmarknad än vad kommunen någonsin varit de senaste tio åren. Kommunen beslutar att stänga igen hela Salem, vilket är att sända en signal till invånarna att det inte finns någon anledning att vara ute. Julmarknaden är ett jättebra initiativ och jag hoppas att så många som möjligt besöker den, säger Max, medlem i UMR.

Den antifascistiska organisationen Reclaim the tracks planerar också att demonstrera mot Salemmarschen. Men de protesterar på ett helt annat sätt. Reclaim the tracks kommer att göra allt för att hindra nazisterna att ta sig till Rönninge. Rörelsen ska under lördag eftermiddag bilda en blockad på tågspåren vid Älvsjö station. Blockaden är tänkt att hindra pendeltågen, som kan vara fulla av nazistiska anhängare, att nå fram till Salem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skivbutiken Multikulti stänger

Multikulti på Sankt Paulsgatan stänger i mitten av januari. På grund av sviktande försäljning och ökade kostnader tvingas ägarna lägga företaget på is.

© 2024 Stockholms Fria