Stockholms Fria

Klyftorna ökar i staden

De som bor i innerstaden tjänar 29 procent mer än de som bor utanför tullarna. Det visar ny statistik från Stockholms stads utrednings- och statistikkontor, USK. Universitetslektor Irene Molina menar att det är den avreglerade bostadsmarknaden som är orsaken.

År 1991 tjänade den som bodde i innerstaden fem procent mer än den som bodde utanför tullarna. Idag har medelinkomsten i innerstaden ökat med över 57 procent och en innerstadsbo tjänar i snitt 29 316 kronor i månaden. Det är 29 procent mer än de som bor utanför tullarna. Det visar ny statistik som Stockholms stads utrednings- och statistikkontor har tagit fram på uppdrag av Dagens Nyheter.

Irene Molina, universitetslektor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, är inte förvånad.

– Det här är inte någonting nytt utan det är vad studier och kalkyler har visat tidigare. Den mest grundläggande faktorn bakom den ökade segregationen beror på de ombildningar till bostadsrätter som gjorts sedan 90-talet. Det har pressat upp priserna och de som inte har råd att köpa lägenhet i innerstaden blir tvungna att flytta till något billigare, vilket då blir utanför tullarna. In flyttar istället de som har en bra inkomst. På sikt handlar det om att byta ut befolkningen från låg status till hög status, säger hon.

Karin Rågsjö V), oppositionsborgarråd, går på samma linje. Och hon menar att det får stora konsekvenser.

– Det handlar om en totalsegregerad stad. Personer med lägre inkomst klumpas ihop i mindre välbärgade områden där man även ser att det påverkar resultaten i skolan, arbetslöshet och högre utbildning. Idag är klassresan mycket svårare än på 70-talet och strukturerna i staden är endast gjorda för medelklassen, säger hon.

Bostadsrätterna har mer än fördubblats de senaste 20 åren och den borgerliga majoriteten i Stockholm har sålt ut totalt 22 000 lägenheter. Irene Molina är kritisk till att man inte har gjort några kalkyler eller analyser på vad det får för konsekvenser för staden.

– Det har inte gjorts någon undersökning i huvud taget utan man har bara fattat politiska beslut. Och det som är ofattbart är att man har använt argumentet att man ska minska segregationen i staden när alla rationella analyser pekar på att konsekvenserna blir ökad segregation.

Hon tror att den enda möjliga lösningen på att vända trenden med ökade klyftor är att återreglera bostadsmarknaden.

– Man måste ändra bostadspolitiken helt och ha ett starkt socialt perspektiv och rikta in sig på målet att minska segregationen. Man kanske inte behöver gå tillbaka till samma modell som tidigare utan hitta andra nya lösningar. Men nu handlar det om fritt fall.

– Det är inte rätt att spekulera bort marknaden för det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till en bostad, säger hon.

SFT har försökt nå ansvariga borgarråd för en kommentar. Till Dagens Nyheter säger finansborgarråd Sten Nordin M):

– Det här är förstås inte bra. Jag tror inte att någon tycker att det är en önskvärd utveckling att alla med höga inkomster bor i innerstan och alla med låga bor i exempelvis Järva. Vi brinner för att skapa en stad som verkligen är blandad, säger Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria