Debatt


Ann-Margarethe Livh
Stockholms Fria

Öppet brev till Sten Nordin

Sten, förklara för oss varför du valt att expropriera 1 128 lägenheter i Kärrtorp och Bredäng med rimliga hyror (5 800 kronor för en trea) och ett taxeringsvärde på motsvarande 620 miljoner kronor, för att byta dem mot en fastighet med 122 lägenheter med 270 miljoner i taxeringsvärde och höga hyror (10 000 kronor för motsvarande trerumslägenhet) plus ett dagis?

För hur man än ser på saken tycks både hyresgästerna, skattebetalarna och staden förlora på affären. Den enda vinnaren blir någon som av ideologiska skäl vill att allmännyttan ska minskas till förmån för privata företag.

För några månader sedan fick hyresgästerna i Svenska bostäders lägenheter i Kärrtorp och Bredäng veta att deras lägenheter ska säljas till fastighetsbolaget Primula AB. Som delbetalning för lägenheterna i Bredäng och Kärrtorp ska Svenska bostäder istället ta över 122 av Primulas lägenheter i Hammarby sjöstad.

Det följer ett bekant mönster. Sedan alliansen vann valet 2006 har de nämligen sålt eller omvandlat ungefär 25 000 lägenheter – växelvis motiverat med ekonomi eller valfrihet. Vi menar dock att denna affär är dålig för bolaget Svenska bostäder, för kommunen, för de hyresgäster som ”säljs ut” och för alla Svenska bostäders hyresgäster. Det finns därtill anledning att tro att affären bryter mot såväl kommunallagen som lagen om de allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolagen.

Inte bara är det en dålig affär och möjligen ett brott mot lagen, för de boende i Kärrtorp och Bredäng är också den personliga förlusten betydande. De kommer inte längre att ha tillgång till allmännyttans interna bostadskö, vilket minskar deras frihet att kunna flytta till andra områden i staden avsevärt. De har också valt att bo hos allmännyttan med de fördelar det innebär, med den service och det material som ingår i hyran. Innan Moderaternas politik införde vinstkrav på bolagen och hot om marknadshyror var allmännyttan också just det – ett stabilt och förutsägbart boende för hyresgästerna.

Beslutet om denna försäljning ska tas av fullmäktige i Stockholms stad i oktober så innan dess vill vi både vi och hyresgästerna ha svar på några frågor till Sten Nordin.

Enligt den nya hyreslagen ska ett kommunalt bostadsaktiebolag inte kunna genomföra affärer som inte är affärsmässiga. Svenska bostäder är överkonsoliderat utan några skulder. Något ökad kapital behövs därför inte, men väl fler hyreslägenheter till rimliga hyror. För att kunna bedöma om affären är affärsmässig och förenlig med den nya lagen behöver därför vi och väljarna veta – hur är affären upprättad? Vem är den direkta första köparen av Svenska bostäders fastigheter i Kärrtorp och Bredäng? Vem är ägaren av bolaget som Primula köper fastigheterna av? Vilket är försäljningspriset som Svenska bostäder säljer till och vilket är det pris som Primula betalar?

Enligt den nya lagen ska hyresgäster också garanteras inflytande. Här har hyresgästerna enbart fått en lapp i brevlådan med information om att deras lägenhet ska säljas. Anser du att detta förfarande är i enlighet med den nya bostadslagstiftningen?

Slutligen finns det väl en avgörande fråga som är avgörande för Moderaternas bostadspolitik. Anser du att valfrihet ska gälla även för boende i allmännyttan? De som bor i allmännyttan i Kärrtorp och Bredäng hade aktivt valt detta. Ska deras val nu raderas ut för att de valt att bo i ett kommunalt bostadsbolag?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria