Fria Tidningen

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Det är söndag i byn San Calixto som ligger bland gröna berg på 1 600 meters höjd. Musiken strömmar från låga hus som är målade i starka färger. Ett högljutt bröllop pågår i den lilla frikyrkan och längre upp på samma gata dekoreras ett av husen inför vad som troligen är ett barnkalas. Vid en första anblick finns det egentligen ingenting som avslöjar att vi befinner oss i Catatumbo, en av de regioner i Colombia som drabbats allra hårdast av den väpnade konflikten.

Catatumbo ligger i nordöstra Colombia vid gränsen mot Venezuela. De bergiga delarna befolkades under 1800-talet och kolonisationen har sedan fortsatt ner mot det regnskogstäckta låglandet. Olika gerillagrupper har varit aktiva i Catatumbo i decennier och våldet eskalerade efter 1999 när de högerextrema paramilitärerna gjorde sin inmarsch. Den lokala bondeorganisationen Ascamcat talar om 11 200 döda, 700 försvunna och 110 000 fördrivna. Astronomiska siffror för ett område som beräknas ha knappt 400 000 invånare. Av San Calixtos 12 000 invånare är över en tredjedel internflyktingar.

– För mig innebär fred något helt annat än vad regeringen pratar om. Vi behöver mer sjukvård, mer utbildning och mindre korruption.

Diana Amaya är 24 år gammal men har redan varit med om mer än vad de flesta går igenom under en livstid – hon är tvåbarnsmor, änka och flykting.

Hon bodde med man och barn på en gård på landsbygden fram till 2004 då paramilitärerna dök upp. Diana Amaya berättar att de skrev sina initialer AUC på husens väggar och hotade med att bränna dem levande om de målade över texten eller anmälde händelsen.

Efter tio år av full militär konfrontation förbereder sig Colombia nu för en ny omgång av fredssamtal mellan regeringen och vänstergerillan Farc. Närmandena mellan regeringen och Farc påbörjades för över ett år sedan och fortsatte trots att militären dödade gerillans högsta ledare Alfonso Cano i november 2011. Efter envisa rykten i media offentliggjorde Colombias president Juan Manuel Santos i augusti att kontakter med gerillan förekom och att fredsförhandlingarna officiellt skulle påbörjas i oktober. Norge och Kuba står som värdar för samtalen medan Chile och Venezuela ska fungera som åtföljare.

Militärt bistånd i miljardklassen från USA har gett regeringen ett avgörande strategiskt övertag i kriget. Men i avlägsna regioner som Catatumbo vittnar graffiti på väggarna och den sporadiska statliga närvaron om att det fortfarande finns delar av Colombia där gerillagrupperna Farc och Eln har stort inflytande. I Catatumbo verkar dessutom en rest från den maoistiska gerillan EPL.

Diana Amaya visar runt bland familjens 2 500 kaffebuskar som växer på en sluttning ovanför San Calixto. Det låga kaffepriset har tvingat många i området att byta kaffe mot koka men Dianas pappa tycker att kokan bara genererar problem och har envist fortsatt med de traditionella grödorna.

– Armén slår ibland upp sina läger här och då är vi rädda för att arbeta eftersom vi skulle kunna hamna mitt i en strid med gerillan, säger hon.

Den agenda som regeringen och Farc kommit överens om omfattar fem punkter: jordfrågan, politiskt deltagande, konfliktens slut, illegala droger samt offrens rätt till sanning och rättvisa. Men bland Colombias sociala rörelser finns det många som anser att det colombianska samhället bör involveras i fredsprocessen för att en hållbar fred ska kunna uppnås. I förra veckan genomfördes protester runt om i landet och i Catatumbo organiserade bonderörelsen tre manifestationer för en fred med social rättvisa.

Diana Amaya, som även är sekreterare för kvinnoorganisationen AMCSAN (Föreningen för San Calixtos bondekvinnor), saknar kvinnofrågor i fredsprocessen. Colombias kvinnor har drabbats hårt av konflikten. Hon berättar hur paramilitärerna bland annat använt sig av systematiska våldtäkter och skadade foster genom att köra upp käppar i underlivet på gravida kvinnor.

För att fredsprocessen ska lyckas anser Diana Amaya att regeringen också måste förhandla med de två andra gerillagrupperna. Dessutom måste civilbefolkningen som lever mitt i konflikten kunna påverka.

– Fredssamtalen borde inte genomföras utomlands utan här i Colombia där konflikten äger rum så att befolkningen har möjlighet att följa processen och tycka till, säger hon.

Jag lämnar San Calixto där de gräddgula kyrktornen börjat försvinna i skymningen. En ung pojke kör motorcykeln vars framlykta lyser upp den gropiga vägen som slingrar sig fram mellan sockerrörsfält och ananasodlingar. Det verkliga testet för fredsprocessen kommer inte att ske i vare sig Oslo, Havanna eller Bogotá utan i områden som Catatumbo där kriget sedan länge blivit en del av vardagen.

Fakta: 

Colombias inbördeskrig

Konflikten mellan Farc-gerillan och den colombianska staten är världens längsta nu pågående inbördeskrig. Farc grundandes 1964 med avsikt att göra revolution för att få bukt med landets sociala orättvisor. Colombia är det fjärde mest ojämlika landet i världen.

Farc beräknas ha cirka 7 000 medlemmar, Colombias försvar består av 450 000 militärer och poliser. Farc finansieras delvis genom narkotikahantering och kidnappningar. Colombias försvar får det tredje största militärbiståndet (efter Israel och Egypten) från USA.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Fria.Nu

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Fria.Nu

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

Fria.Nu

Trycket på FARC ökar

Ett flygplan av modellen Super King-300 tillhörande USAs antidrogenhet DEA lyfte på nyårsafton från militärbasen Catam i Colombia med FARC-ledaren Ricardo Palmera ombord. Palmera är den högst uppsatta FARC-medlem som utvisats till USA.

Fria.Nu

Berlusconi och Bush lovar fortsatt samarbete

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi gjorde förra veckan ett statsbesök i Washington. Besöket kom efter en tid av svåra inrikespolitiska bekymmer för Berlusconi. Under Berlusconis ledning har Italien utvecklats till en av Bushs främsta bundsförvanter i Europa.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria