Stockholms Fria

"Det gäller att ändra sitt synsätt"

Att byta istället för att sälja eller slänga ligger i tiden. SFT besökte en bytesgrupp för 08:or.

När jag går till en av bytesträffarna utanför Kulturhuset för att göra det här reportaget, släpar jag på en tung kasse med saker. Det är saker jag själv inte behöver och som ska bytas bort. I gengäld får jag bland annat en liten läslampa, en ny kattlåda och ett paket bryggkaffe. För en fattig skribent och student som undertecknad har bytesgruppen för 08-området på Facebook inneburit en ny möjlighet: Att kunna få det jag behöver utan att betala för det, och samtidigt bli av med saker som bara skräpar. Fler känner på samma sätt.

– Förutom miljöaspekten, att återvinna saker istället för att kasta bort dem, är det här perfekt för mig som tonårsmamma. Jag har själv gått ner mycket i vikt och har inte behövt köpa så mycket nya kläder under processen, utan har istället bytt till mig saker. Blir det fel går det alltid att byta bort sakerna igen, säger Linnéa.

Hon är på plats för att byta till sig ett par Lovikka-vantar till sig själv och en skinnjacka till sin tonårsdotter.

Några gånger i veckan anordnar gruppen Bytes/skänkes/mottages 08-området bytesträffar. Då kan storbytarna samla flera byten på en gång och slippa flänga runt hela staden. Ett femtontal personer är på plats den här söndagseftermiddagen. Bytandet går fort och effektivt. Studenten Isabella Gentili byter bort skor och kläder i dag. Hon ska få ett gäng tidningar.

– Jag har gjort över 500 byten de senaste åren, säger hon. Ju mer jag håller på, desto mer inser jag hur mycket jag inte behöver. Jag har börjat utvärdera saker hemma och fundera på om jag verkligen behöver dem, eller om de kan göra någon annan gladare.

Bytesgruppen har funnits sedan 2007 och har i dag nästan 26 000 medlemmar. Jag åker hem till en av gruppens första administratörer, trädgårdsdesignern Joanna Holmgren. Vi fotograferar henne i närheten av hennes hem på Reimersholme, där hon poserar med en gitarr, klänning och ett par stövlar. Allt har hon bytt till sig i bytesgruppen.

– Mitt allra första byte var en bil mot en av mina Nikon-kameror. Det är mitt allra bästa byte. Mitt nästbästa byte är den här Art novo-bokhyllan mot två påsar frysta vinbär, säger Joanna Holmgren och pekar på en gigantisk äldre bokhylla som täcker ena väggen.

Hon visar ett antal saker i lägenheten och förklarar att de alla kommer från bytesgruppen. Intresset har ökat lavinartat och i dagsläget fylls det på med nya saker nästan dygnet runt.

– Det ligger i tiden att ta vara på saker och inte kasta bort dem. Människor blir mer och mer medvetna om jordens ändliga resurser. Sedan finns en annan dimension i det här också. Nu har jag pengar, det hade jag inte då. Men bytesgruppen förändrade mitt sätt att se på konsumtion och ekonomi. Det spelade ingen roll om jag hade lite pengar, jag kunde alltid få det jag behövde. Det blev som en avslappning för mig att slippa grabbandet efter pengar. I dag har jag allt jag behöver, så om jag vill bli av med något skänker jag oftast bort det via gruppen, säger Joanna Holmgren.

Hon tror att de flesta som är aktiva i bytesgruppen har ont om pengar.

– Jag säger alltid till folk som har det gott ställt att de ska byta eller skänka bort sakerna istället. Det gäller att ändra sitt synsätt. Jag skulle aldrig slänga bort något helt och fungerande i dag.

Nu letar gruppen, som drivs helt ideellt av ett antal administratörer, sponsorer för att kunna starta en bytessida som blocket.

– Även om vi har delat upp gruppen i olika kategorier med fotoalbum där man lägger in bilder på sakerna, så har det börjat balla ur nu med så många medlemmar. Det är inte sökvänligt. Vi vill starta en bytessida där det ska vara gratis att annonsera och som ska sitta ihop med vår facebook-grupp. För det behövs närmare 500 000 kronor.

I dag finns bytesgrupper i nästan varje stad i Sverige och fenomenet växer stadigt. När Joanna märkte att folk ville tipsa varandra om saker, affärer och företeelser startade hon gruppen Tips -08, för att hålla bytesgruppen ren från sådant.

– Vi admins jobbar mycket med att plocka bort säljannonser i bytesgruppen också. Det är en zon som är helt fri från köp och sälj.

På bytesträffen utanför Kulturhuset är de flesta klara med sina byten. En av bytarna på plats, Lena Liljebrink, strålar av glädje då hon håller upp en ny lampa.

– Jag hade en sådan här förut men den gick sönder och jag fick inte tag i den någonstans. Nu har jag en igen!

Fakta: 

Bytesgruppen

• Gruppen heter Bortskänkes/Bytes/Mottages 08-området

• I skrivande stund har den drygt 25 000 medlemmar

• Bytesträffarna äger rum två gånger i veckan utanför Kulturhuset, dock gör man alltid upp om byten i förväg via facebook.

• Gruppen är helt fri från köp och sälj och enbart fokuserad på byten

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kreativ lek med språket

Berättarministeriet vill hjälpa barn att bli trygga i språket. SFT besökte skrivarverkstan i Husby.

"En styrka att bara vara kvinnor"

Förra lördagen 26/1 hölls konstvernissage i tatueringsstudion Skäggiga damen i Bagarmossen. Studion drivs av fem tjejer, med feministiska tankar i grunden. Stockholms frias Jessica Johansson åkte dit för att få veta mer om studion, men också för att besöka vernissaget och prata med konstnärerna som ställer ut.

© 2024 Stockholms Fria